30 august, 2014

Botaanik Anu

Kevadel olin hästi elevil, et mul on tööl aed - saan seemned mulda pista. Kõik oli lootusetult rohtu kasvanud, ainult roosid läbi aastate vastu pidanud.

Otsustasin, et panen terve aia õitsema! Veetsin TUNDE seemneleti ees uurides, mis lill millal puhkeb ja kas see juhtub kohe esimesel või alles teisel aastal. Tegin suuremat sorti plaani, kuidas taimi paigutada, et väiksemad suuremate varju ei jääks ja et peenar suvi läbi värviline oleks. 

Noh, mis siin ikka pikalt… saate aru küll. Aga kus, kurat, mu lilled siis on?! Paari päeva pärast algab september ja tänaseks on mullast välja tulnud ainult kaks sorti. Üks neist lillhernes, mis venis nii kõrgeks, et oli enamiku aega ainult pikali (ma nii kõva botaanik veel ei ole, et neile mingid kepid leiutaks); teine üks toredate tillukeste siniste õitega, mis on iseenesest päris kena. 

Isegi tageetesed ei tulnud üles! Juba aprillist saadik ootan!

No ja siis mu köögiviljaaed! Mõtlesin, et ei hakka keerulisema kraamiga (nagu tomatid ja porgandid) üldse katsetama, külvan lihtsalt veidi tilli ja salatit. Kujutasin ette, et saan suvel oma aiast värsket salatit noppida ja ei pea üldse poekraami sööma. Salatiseemned ei mahtunud ühte potti ära, panin siis kahte. Täpselt samad seemned täpselt samast pakist! Ja mis juhtus:


See kuradima salat lihtsalt mõnitas mind! Üks kasvas muruks ja vsjoo. Teise potti kõrgus puu! Ma ei pea vist mainimagi, et süüa ei saanud midagi… Eile läks hing nii täis, et viskasin mõlemad minema! Öötöötaja küsis hiljem, et kuhu see ilus lill õuest kadus? Lill?! Lilled on siiani seemnetena mulla sees peidus! Neil on streik. Ja salat võttis siis lilleks olemise kohustuse üle... Väga abivalmis temast muidugi.

Toas on natuke parem seis. Mingil veidral põhjusel kasvavad palmipotis seened, aga ma ei lase end väga häirida. Olen tähele pannud, et kui unustan kasta, kukuvad seened pikali ja kuivavad ära, aga palm peab kenasti vastu. Üks teine lill hakkas kohe pärast ostmist meeletult vohama. Aafriklastest töökaaslased käivad ahhetades ringi ja räägivad, et see olevat rahalill - kui kasvab hästi, tähendab, et rikkus tuleb majja. Neil pidavat mõlemal kodus sama taim olema, aga ei idane ega mädane, üldse ei lähe suuremaks. Minu oma ei mahu varsti enam riiulile ära - pool seina on teda täis, paari kuuga viskas end kolmekordseks. Eks ma nüüd siis ootan, kust need dollarikoormad ilmuvad… Et rahalill on ainus, mida ma elus suudan hoida, on ju iseenesest hea uudis?

10 kommentaari:

  1. Lillhernes ongi ronitaim ja tahab toe najal kasvada, ma kunagi kasvatasin neid linnakorteris rõdul - ronisid lõpuks räästani välja. Ega selle väljamaa taimekasvatuse kohta ei oskagi midagi öelda, eks tuleb ise katsetada, mis töötab ja mis mitte aga Eestis ma olen peiulille (tageetese) taimed alati enne potis ette kasvatanud ja alles siis peenrasse istutanud. Salati kohta ma ei oska muud pakkuda kui et äkki tal oli liiga kuiv, pott kuivab tükk maad kiiremini läbi ka kui peenrale külvatud salat. Ja ega see halba tee kui rahalill hästi kasvab ;)

    VastaKustuta
  2. Anonüümne30/8/14 11:28

    Mina juba ammu enam seemnetega ei jama, peale tilli vist..ostan istikud ja terve suvi ilus peenar.

    VastaKustuta
  3. Kulla Anu, miks sa meile seda rahapuu pilti ei näita, saaksime ka sellist siin otsida. Inflatsioon sööb seda meie raha, et siis kasvataks natuke juurde :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on see kõige tüüpilisem roniv taim, mis Eestis kah igaühel kodus on. Guugel ütleb, et nõelköis (vähemalt pildid klapivad enam-vähem). Appi, mis nimi jälle muidugi! Mingi teine samasugune on sõrgköis - pean Mattile hääleharjutused tegema neist lilledest, kurat, ma ei suuda neid isegi välja hääldada :)))

      Kustuta
  4. Anonüümne30/8/14 19:29

    No meie nimetame seda diffenbaffiaks. See jah kasvab iseenesest, ei vaja ka palju valgust..

    VastaKustuta
  5. Anonüümne30/8/14 19:31

    Kusjuures pole kindel kirjapildist, olen näinud nii Diifenbahhia kui Dieffenbachia..igatahes see esimene on vist õigem kirjapilt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Diffenbahhia on siis vist see sõrgköis - natuke piklikumate kirjude lehtedega. Minu oma on roheliste veits ümaramate lehtedega. Pean pildi tegema sellest kui jälle tööle lähen.

      Kustuta
  6. Anonüümne30/8/14 20:43

    Rahapuudeks nimetatakse erinevaid taimi Eestis - ahvileivapuu ehk õige nimega portulak-turdleht
    http://www.google.ee/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#newwindow=1&q=portulak-turdleht%20ehk%20ahvileivapuu

    Dollarilill, millel latakad ümarad viljad ehk kuukress
    http://www.google.ee/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#newwindow=1&q=dollarilill

    VastaKustuta
  7. Anonüümne30/8/14 20:47

    muide, kui tegemist on diifenbahhiaga, siis peab ette vaatama, et lapsed ja loomad teda ei sööks, sest tema mahl on söövitav. peale tema katsumist tuleks käed ära pesta. sinatset taime ma sinna autistide hooldekodusse ei soovitaks. sest kui kliendid võivad - osundades Anu - süüa ära toore kanakoiva üldse vaatamata, mis see on, siis diifenbahhia lehe närimisel võivad olla väga kurvad tagajärjed.

    VastaKustuta
  8. Anonüümne30/8/14 21:03

    Jah tahtsin ka veel öelda et rahapuuga seostub rohkem see ahvileivapuu, aga eks igal kultuuril on omad erinevused.

    VastaKustuta