28 august, 2015

Tere hommikust!

Ärkasin täna hommikul nats peale kaheksat ja nägin, et öötöötaja oli pool tunnikest tagasi helistanud. Üldiselt on meil selline reegel, et kui just ei põle, saadavad sõnumi. Järelikult põleb.

Helistasin tagasi:
- … (võeti vastu, aga keegi ei räägi)
- halloo? (mina)
- halloo!!! (eriti rõõmus hääl)
- tere hommikust!
- tere hommikust!
- sa helistasid?
- tere hommikust!
- eee… tere hommikust, jah. Sa helistasid mulle?
- tere hommikust!!! (hääl läheb üha rõõmsamaks)

Sel hetkel sain aru, et teisel pool pole mu töötaja, vaid meie kabedam autist. Olukord, mida ei tohiks mitte kunagi juhtuda. Mitte. Kunagi.

Edasi järgnes arutelu, mida me ilmselt kõik oma sõbrannade kahe-kolmeste põnnidega oleme maha pidanud. Ole-hea-laps-vii-telefon-emme-kätte... Midagi sellist. Kõik on umbes sada korda keerulisem kui sul on toru teises otsas absoluutses vaimustuses autist! Sest nii äge ju, et sa talle helistasid! TALLE!


Mitu frustreerivat minutit hiljem saabus töötaja. "Tere hommikust!" Mulle pole vist kunagi elus nii palju kordi "tere hommikust" öeldud kui täna…

Selgus, et ei põle midagi. Hoopis mingi ravimiküsimus. Juhendan siis. Mis siis, et neid asju peaks see konkreetne töötaja une pealt teadma.

- rohu nimi on X. Paki peal on kirjas.
- need pruunid tabletid või?
- loe paki pealt nime, peab olema X
- eee… mingid pruunid tabletid siis?
- X!!! Paki pealt loe! Mis sinna kirjutatud on?
- need pruunid…
- PAKI PEAL! NIMI!
- X
- jah, needsamad siis.

Samal ajal kuulen, et klient seletab midagi ta kõrval. Kliendid ei tohi mitte kunagi kontorisse siseneda, reeglid on sellised. Igaüks on allkirja andnud, et teab. Ukse peal on suur silt. Aga võib-olla peaks neile visuaali tegema nagu autistidele - kliendi pilt, suur punane rist peal. Et kes lugeda ei oska...

- …kas ta seisab sul praegu kõrval või?
- jaa! Ta on nii elevil täna, tahab kogu aeg näha, mis ma teen!
- (vaikselt suren seest...) Kliendid ei tohi kontorisse siseneda. Mitte kunagi!
- ma tean jah, aga ta tahab näha, mis ma teen!
- (agrrhhhh)

Täitsa okei on niimoodi kahekesi kangeid rahusteid valida. Värvi järgi! Üki-kaki-kommi-nommi.

Homme on reede…

8 kommentaari:

  1. Anonüümne28/8/15 12:32

    Kas sa pärast sellele töötajale ka mingit moraali loed?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma hakkasin sulle praegu vastust kirjutama ja kippus nii pikaks minema, et teen sellest hoopis järgmise blogiposti. Siis saan VEEL pikemalt rääkida, hahaa :)

      Jaa, nats ikka loen moraali. Kui lühidalt öelda.

      Kustuta
  2. Anonüümne28/8/15 12:42

    jaa, visuaal iga konkreete autisti pildiga, et segadust ei tekiks! :D

    VastaKustuta
  3. Ma oleks ammu närvivapustuse saanud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma saangi iga natukese aja tagant :) Alguses sain natuke avalikumalt, nüüd oskan juba end rahulikumaks sundida ja vähem emotsiooni välja näidata.

      Kustuta
  4. Oi kui tuttav tuleb ette. Mitte, et ma samas vallas töötaksin, aga samamoodi klientidega, vahel kolleegidega, kellel on kas juhe koos või muidu blond hetk, ja siis nürilt ikka sedasama räägid, kuna tema ütleb: see vää, too vää, mina vää...? Ausalt, kui tegemist oleks autistiga, siis oleks see arusaadav. Aga kui peaks olema nagu kirjade järgi "hintelikent" inime, nagu sulgi seal - eeldatavasti - siis... ausalt, sellise asja peale jookseb endal ka juhe kokku lõpuks. Ma ei tea, kas mina nii rahulikuks oleks suutnud jääda. Anna palun nippe, kuidas mitte plahvatada sellise nakkusliku plontpäisuse puhangu korral? Sisse-väljahingamist ma olen juba teinud, raskematel juhtudel see ei aita, eriti kui tüüp põmmpäiselt edasi muliseb.

    VastaKustuta
  5. Vabandust, su blogi on igati äge ja huvitav lugemine, aga see AUTIST rõhutamine on ärritav. Nad on ka inimesed, igati toredad ja oma väga suurte kiiksudega ja paha on lugeda, et nendega tegelev inimene neist nagu juhmarditest räägib.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täiesti nõus, nad on üks vahva kamp, seepärast olengi juba üle kolme aasta nende seltskonnas veetnud. Sõna "autist" on eesti keeles igati korrektne termin autismi-diagnoosiga inimesest rääkides, inglise keeles peaks veidi pikemalt ütlema. Midagi lugupidamatut ma sellega mõelnud ei ole.

      Kustuta