09 veebruar, 2020

Kuidas?

Päikesepaisteline ilm on karm. Kõik vead toob esile. Näiteks mustad aknaklaasid. Kusjuures ma olen aknapesufanaatik. Ma nimelt vihkan musti aknaid. Muidu ei torkaks vist nii väga silmagi, aga meil on suured klaasist lükanduksed, millelt jääb iga triip kuidagi eriti selgelt näha. Ja tuleb välja, et ma EI OSKA aknaid pesta. Olen proovinud erinevaid vahendeid, äädikat, nõudepesuvahendit, puhast vett; külma, kuuma ja sooja vett; kummiribaga spets asja, majapidamispaberit, ajalehti; pilvist ja päikeselist ilma; suve ja talve. KÕIKE. Ja ikka ei saa ideaalset tulemust.

Sel aastal tuleb nagunii mingi firma pesema tellida, sest meil ei käi kõik aknad lahti ja teisele korrusele ma neid redeli najale ise nühkima ei roni. Kohe huviga ootan, kas nemad saavad klaasi nii puhtaks, et isegi mina rahule jään? 

Teine asi, mis päikese käes kohe välja ronib, on tolm. Viskasin teki voodi peale ja terve pilveke hüppas kohe õhku. Kust tolm tuleb? Surnud naharakud ja muu selline kraam, eksole. Kena oleks kui saaks need surnud naharakud kenasti duši all maha loputada ja ei peaks terve elamine neid täis olema.

Eriti kuna meil on magamistoas must mööbel. IKEA-s oli laias laastus valida, et kas must või valge. Ametlikult on see vist tumepruun, aga ma ütleks, et pigem ikka must. Kanadalastel ongi üldiselt tume mööbel ja nahkdiivaneid armastavad nad väga. Diivani osas olin küll resoluutne ja nahk ei tulnud kõne allagi. Aga magamistubade mööbli osas ei saanud me kuidagi kokkuleppele. Mina tahtsin valget, Matt musta ja lõpuks tegime nii, et külalistetubadesse tuli valge ning meie magamistuppa must. Ma pole siiamaani ära harjunud. Iga tolmukübe on näha. Iga surnud naharakk. Isegi kui päike ei paista! Aga eriti siis kui paistab.

Ja siis veel purukesed. Enne Oscarit neid ei olnud. Vähemalt ei tekkinud juba esimese tunni jooksul pärast koristamist. Mul on juba selline tunne, et Oscar ise pudeneb! Sööb kausitäie mustikaid ära, aga terve tooli ümbrus on pudi täis. KUIDAS???

44 kommentaari:

  1. Ahha, kolisin ka mõnd aega tagasi Kanadasse ning kanadalasest peika armastus nahkdiivanite ja tumeda mööbli vastu tegi meiegi kodusisustamise parajaks katsumuseks :) Lahendus oli midagi sarnast: ühes toas rohkem valget, teises tumepruuni/musta ja nahkdiivani välistasin väägaa kiirelt. Nii hea äratundmine!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meie oleme nüüdseks jõudnud sellesse punkti, kus Matt on nõus, et ka magamistoa mööbel võiks valge olla :)

      Kustuta
  2. Welcome to the club - ma olen kah aknapesufanaatik. Kusjuures meil on elamine enam-vähem nagu akvaarium. Õnneks pääsen kõikidele klaaspindadele redelita ligi. Ja noh, ideaalset tulemust ma taga ei aja. Pesen vana hea äädikaga, kuivatan ja läikima hõõrun Bountyga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga miks mul triibuline jääb?!!

      Kustuta
    2. Et miks sinul triibuline jääb? Tead, ma olen tähele pannud, et aknaklaasid on erineva koostise/kvaliteediga. New Mexico kodus sain aknad veatult puhtaks, praeguses kodus on mul tegelikult sama lugu mis sul - tulemus ei rahulda 100%. Aga ma seda sadat ei ajagi nii väga taga.

      Kustuta
    3. Ma olen ise ka seda mõelnud, et võib-olla on nende klaasidega midagi lahti, et triibulised jäävad, aga samas on triibud iga kord erineva koha peal! Osa saab säravalt puhtaks ja osaliselt on ikka kuskil triibud. Ja kui lähen triipusid maha nühkima, saab ehk see koht puhtaks, aga tuleb triip mujale. Jube tüütu! Nagu oleks vale vahend vms, aga ma olen juba kõiki variante katsetanud.

      Kustuta
  3. Kui lapsed olid väikesed aitasid purukeste vastu "võidelda" koerad, kes ümbruse puhtaks limpsisid või lapse käest pudenevad tükikesed otse õhust või sõrmede vahelt kinni püüdsid.
    Mul kodus samuti palju akna pinda ja eelmisel aastal ostsin masina (lihtsalt liiga palju aknapinda käsitsi nühkida) - nüüd ei jää vähemalt triipe klaasidele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mingis vanuses oli Oscar ise koera eest, iga pudi, mis üles korjas, pistis suhu. Nüüd on see komme ära kadunud ja pudi tekitamises samas kõvasti osavamaks läinud.

      Oot, mis masin? Mul ka vaja!

      Kustuta
    2. Kärcheri aknapesumasin (vähemalt aitab aega kokku hoida + korjab aknapesuvee kokku - ei pea lappidega jändama). Ma olin algul üsna skeptiline, ent nüüd mil pea aasta olen kasutanud (tavapärasest rohkem), meeldib. Kuigi insenertehniliselt võiks ju paremini käes seista (mul väikesed käed).

      Kustuta
    3. Selline? https://www.amazon.ca/Karcher-WV50-Vacuum-Cleaner-Window/dp/B002KTYH4E/ref=sr_1_1?crid=2F2FA64KN11M1&keywords=kärcher+window+vac&qid=1581265560&sprefix=kärcher+windo%2Caps%2C197&sr=8-1

      Kustuta
    4. Mul on selline versioon https://www.amazon.ca/Karcher-Plus-Surface-Cleaner-Yellow/dp/B07CTB63V7/ref=pd_sbs_79_1/142-3786315-5955947?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B07CTB63V7&pd_rd_r=52482ebe-1f33-4b04-a165-1f497f45d106&pd_rd_w=YNKRK&pd_rd_wg=z6sBK&pf_rd_p=9b594a25-6c39-4d90-94fa-d53d41154f8e&pf_rd_r=W84P9MEDDTHECCT7FQW1&psc=1&refRID=W84P9MEDDTHECCT7FQW1

      Kustuta
    5. Siis ehk parem juba aknapesurobot ;)

      Kustuta
  4. Huvitav, mul ei ole ühtegi sõpra ega tuttavat siin kellel oleks nahkdiivan. Eestis oli meil kodus küll ��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Isver, mul ei tule praegu ühtegi sõpra/tuttavat pähe, kellel siin EI oleks nahkdiivanit :D Välja arvatud mu siinsed eestlastest sõbrad - neil pole kellelgi.

      Kustuta
    2. Ahjaa, ühtlasi ei ole ma siin ühtegi kodu näinud, kus oleks punane, roheline, kollane või muu värviline köök. Isegi kõikidest nendest kinnisvarakuulutustest, mida omal ajal maja otsides läbi lappasime, ei leidnud. Samas Eestis on nii paljudel. Ja Eestis on hästi populaarsed puidust töötasapinnad köögis, samas kui siin ei näe ma seda üldse, hoopis graniit vms on kõigil.

      Ma vahel ikka mõtlen, et nii huvitav, kuidas sisustustrendid erinevates maailma osades erinevad. Praegu näiteks otsin laelampi ja 95% saadaolevatest on täiesti õudsed kohe! Samas kui Eestist leiaksin vabalt sellise, mis meeldib.

      Kustuta
    3. Esiteks. Mul oli Eestis nahkdiivan. Lausa kaks tükki, kolmene iste ja kahene. Tumepruunid veel peale selle. Kusjuures ÜLDSE polnud ameerikalik kodu mul, sada valgusaastat kaugel sellest.
      Teiseks. Mu siinsetel sõpradel-sugulastel on enamjaolt tekstiilkattega diivanid, ja paljudel veel lausa heleda tekstiilkattega.
      Kolmandaks. Mu naabritel on punane köök, sõpradel helesinine, ja tuleb meelde veel mitu värvilist kööki. Ja ühel tuttaval on kõige skandinaavialikum köök (puittasapinnad!) mida minu silm näinud, isegi skandinaavias.
      Vot siis=)

      Kustuta
    4. Ahjaa, diivanikomplektidest on siin kõige levinud 3+2+1 ja igasugu nurgadiivaneid jne näeb harvem. Eestis on minu meelest jälle nurgakad rohkem levinud. Aga võib täitsa tutvusringkonna küsimus olla nagu sa välja tood. Puittasapindu pole ma siin küll kellelgi köögis näinud. Minu meelest on puit ilusam, aga praktilise poole pealt kindlasti mitte nii hea kui kivi.

      Kustuta
    5. Meil on osa köögi tasapinnast puit, mu mehe ärgitusel kusjuures. Kui sisse kolisime, oli kõik kivi. Aga jah, tõsi ta on, kivi on praktilisem. Ning kogu sistustusvärk on ilmselt jah tutvusringkonna küsimus. Diivanit polegi, vaid kaks (tekstiilkattega) tugitooli, Mehhiko tekid üle visatud.
      Ja veel – meie majas on selle hele/tume küsimusega ümberpööratult – ameeriklane võitleb selle eest, et oleks hele, eestlane, et tumedust kah oleks =)

      Kustuta
    6. *MEIL* diivanit polegi.

      Kustuta
  5. Mul on nt mingi selline masin (ei mäleta täpset mudelit) - https://www.kaercher.com/ee/home-garden/aknapesurid.html
    Täitsa perfektset tulemust pole saanud, ääred jäävad ikka natuke triibulised, kuid usun, et mikrofiiberlapiga kergelt üle käies saaks ka need korda. Ma lihtsalt ei viitsi :) Suures plaanis ikka väga palju lihtsam ja ilusam tulemus kui niisama käsitsi pestes. Ja kiirem!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pean selle masina täitsa kaalumisele võtma ikka!

      Kustuta
  6. Kasutan seda peeglite, klaasi ja kõrgläikega kappidele ja superrahul. Lihtsalt väga tugevalt vesi välja väänata ja voila!
    https://www.walmart.ca/en/ip/vileda-actifibre-multi-surface-cloth/6000195572668

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vot seda pole ma veel proovinudki. Panen nimekirja!

      Kustuta
  7. Soovitan ka kärcheri aknapesurit: saab lihtsalt ja kiirelt hää tulemuse. :) Edu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma vaatan, et siinsetest kommenteerijatest keegi käsitsi ei pesegi. Kus ma elanud olen? Miks mina alles nüüd sellisest masinast kuulen? :D

      Kustuta
  8. Graniit on kallis, selle asemel kasutatakse enamasti kunstkivi. Triipude vastu saab nii, et vaatad teise nurga alt, siis näed, kus on. Aga aknapesurobot on tänapäeval juba nii tavaline - lisaks põrandarobotile, basseinirobotile, mururobotile :) Elagu kosmosesajand! Isegi lemmikloomad on harjunud koristusrobotiga - kassid, koerad, sisalikud, tuhkrud ja küülikud - sõidavad selle peal kaasa :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil seisab tööpindade vahetus just paari kuu pärast ees ja seetõttu sain poes väikese kiirkoolituse - põhilised on graniit ja quartz (kvarts siis eesti keeles äkki?). Esimene on looduslik ja tuleb selliste mustritega nagu looduslikult tuleb. On väga kuumakindel. Quartz on tehislikult toodetud ja välimuselt üsna sarnane graniidile, aga värvi- ja mustrivalik on palju suurem, sest seda saab ükskõik millisena toota. Materjalina on tugevam kui graniit, aga veidi vähem kuumakindel. Quartz on törts kallim.

      Roboti peale olen ma mõelnud, aga ma arvan, et Oscar püüaks ka sinna peale istuda ja kaasa sõita :D

      Kustuta
  9. Graniidi koostis on kvarts, vilgukivi ja põldpagu. Kvartsi leidub mitmes värvitoonis - läbipaistvast ja valgest kuni roosa ja sinise ja suitsupruunini. Vilgukivi leidub ka nt kivisöes, need on need kassikullased täpikesed kivisöekamakates. Põldpagu on valgest kuni punaseni ja tema annabki graniidile punase tooni (kaaliumi lisand), kvarts valge või halli ning vilgukivi musta. Vilgukivi on neist vis kõige pehmem, niiet mustast graniidist pinnad on küll väga ilusad oma kuldtähnidega, aga mitte eriti vastupidavad. Kõige paremad on ilmselt siis roosad ja valkjad, sellised kirjud pinnad. Mulle isiklikult graniit väga meeldib, just punane ja roosa - vaata või neid vanu mõisate kõrvalhooneid.
    See mees, kes teeb Eesti mõisaportaali, käis ükskord raamatukogus lugejatega kohtumas ja rääkis, et graniit on üldse kõige kõvem kivim. Hauakivid on ka üldiselt mustast graniidist, tema pehmuse tõttu on teda väga hea lihvida, kuid muidugi sööb ilmastik varsti kogu kõrgläike ära.

    VastaKustuta
  10. Ma vanasti vihkasin aknapesu ja ei tegelenud sellega praktiliselt kunagi :) Kunagi tähendas aknapesu minu jaoks mingit haisvat spreid, kummijullaga kraapijat ja ebemeid ajavaid paberrätte... Brr.

    No ja siis ma sain teada, et on olemas imelised lapid, millega see töö on palju lihtsam ja meeldivam ning vaja läheb vaid vett. Ise ka ei uskunud, KUI kiiresti ja mugavalt aknad puhtaks said :D Ehk siis Norwex - ja olen leidnud ka teise samaväärse, aga soodsama hinnaga brändi - E-Cloth. Mõte on selles, et pihustad klaasile vett, lööd klaasilapiga läikima ja mingit spets vahendit polegi vaja. Väljaspoolt, kus mustust on rohkem, tõmban enne üldpuhastuslapiga suurema mustuse maha, siis kuivatan /löön läikima klaasilapiga.

    Perfektsionist ma ei ole klaaside puhtuse osas, aga minu meelest toimib suurepäraselt. Soovitan soojalt ühesõnaga.

    Masinaid pole akendel katsetanud, sest lapiga on nii lihtne ja kiire see kõik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Uurin, kas neid siin ka müüakse! AItäh.

      Kustuta
    2. Mina tellisin eile Tikri jutu peale E-Cloth aknapesulapid ära (Norwex omi ei leidnud kuskil müügil) ja täna sain need lapid kätte ja ...ma olen tunniga juba kõik me alumise korruse aknad, ukseklaasid, peeglid, köögikapiukse klaasid ja klaasriiulid ära pesnud ning ma olen TÄIELIKULT lummatud!! Kõik triibud on ilma ühegi pingutuseta kadunud. Enne ma nühkisin juba ainuüksi elutoa klaasist ukse ruudukesi mingi tunni jagu ja ikkagi jäi triipe täis, aga nüüd pesin kõik need 30 ruutu mõlemalt poolt 5 minutiga ära ja uksed pole kunagi nii puhtad ja säravad olnud. Kuna meil päike paistab, siis on veel eriti hästi näha, et tõesti on puhtad. Täiesti uskumatu!

      Isegi kahju nüüd, sest sain just jõuludeks endale ka kommentaarides mainitud Kärcheri aknapesumasina, aga lapid, vähemalt minu jaoks, on masina kõrval palju paremad. Lapiga pestes võtab nii vähe aega ja ei ole mingit eraldi veega jamamist. Masin on küll parem, kui käsitsi selle plastik jubinaga pesemine, aga ka masinaga pestes jäid ikka triibud, mida oli vaja eraldi ära pühkida. Võimalik, et maast laeni akende puhul on masin parem, aga minul võtab lapiga pestes palju vähem aega, kui masinaga edasi tagasi liikudes.

      Suured tänud Tikrile selle lapi soovituse eest!

      Kustuta
    3. Ah jaa, ma ostsin sellised lapid
      https://www.amazon.co.uk/e-cloth-Window-Cleaning-2-cloths/dp/B002KQ5CLE/ref=pd_rhf_gw_p_img_3?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=J8R6Y2DQGTHPET2AD1EQ

      Kustuta
    4. Norwexit müüvad ainult edasimüüjad, unustasin lisada. Mul tegelikult endal E-Clothi lapid alles seisavad pakendis ja pole olnud võimalust proovida (uues kodus lähevad kasutusse kohe) - aga kuna ma olen palju lugenud selle firma kohta, siis julgesin soovitada, sest teadsin teiste kogemuste põhjal, et on Norwexiga võrdselt head. Suur rõõm, et kellegi veel lapiusku pöörasin :D Endale tundub ka, et lapiga on pindu puhastada kõige mugavam ja kiirem - ainsaks erandiks põrandad... :D

      Kustuta
    5. Tellin kohe lapid ära!!!

      Kustuta
    6. Sa kindlasti oled mingi Facebooki kohalike emade grupis eks. Küsi, keegi kindlasti müüb Norwexit. See klaaasilapp on hea küll.

      Kustuta
  11. Mina pesen küll käsitsi. St sõbranna peseb mu eest, kuna ... nojah :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle tundub, et see oleneb akna suurusest ka. Väiksema akna saan ma veel kuidagi triibuvabalt puhtaks, aga need lükanduksed, mis on kumbki umbes 1x2 meetrit klaasi, jäävad ikka kuskilt triibuliseks.

      Kustuta
  12. Anonüümne11/2/20 09:54

    Sama mure, aknad suured ja pidevalt räpased, peale pesu triibulised jms. E-lapp jm "aknalapid" sama tulemusega. Peaks ka masina ostma.

    VastaKustuta
  13. Masin on hea suurte, kõrgete ja muidu ligipääsmatute pindade jaoks, et sa ei pea kuskil maa ja taeva vahel kõõluma ja "mõnevõrra elu kaalule panema". Pisikesi ruute aga saab käsitsi paremini.

    VastaKustuta
  14. Anonüümne12/2/20 00:09

    Olen kasutanud Kärcheri masinat - tulemus jäi siit-sealt jutiline. Ostsime lõpuks aknapesuroboti, sest väga kiideti - vähe sellest, et suured maast laeni aknad/terrassiuksed jäid triibulised, jättis robot klaasile ka oma "jalajäljed", väga raske oli neist vabaneda, nurgad muidugi jäid ka mustad. Tagasi mikrofiiberlapp+vesi variandi juures, juttidest püüan mööda vaadata :).

    VastaKustuta
  15. Mmm... kas te siis sinna nende mikrofiiberlappide alla mingit vahendit ei panegi üldse? Mina panen, ja kui on ikka väga must, siis lasen natuke tõmbuda ja pesen maha, ja siis panen teist korda veel, jupi kaupa, mitte ei tee tervet akent korraga märjaks. Muidu kuivavadki triibud peale. See on samamoodi nõks nagu nt lateksiga värvitud pindade pesemisel, et tuleb alustada altpoolt, muidu jookseb sopane vesi alla ja neid niresid ei võta enam mitte mingi valemiga välja. Mul on tunne, et kui kasutadagi palju vett ja teha terve aken korraga märjaks, siis nii need triibud tulevadki. Ja ikka tuleb vaadata viltu, piki akent, piki valgust, sest otse vaadates sageli triipe ei näe. Ja kui on triip, siis õige natuke uut vurtsu peale ja uuesti nühkida, oluline on, et lõppviimistlus oleks täiesi kuiva lapiga.

    VastaKustuta
  16. Mina sain hiljuti sellest videost https://www.youtube.com/watch?v=jeUFtMLXP40 teada, et vesinikperoksiid aitab. Ise pole veel proovinud. 6:30 minutist.

    VastaKustuta
  17. See Norwexi lapp on lihtsalt IMELINE. Ma pole kunagi aknapesu sallinud just mitmete erinevate asjadega mässamise pärast ja see lapp muutis mu elu :D
    Eesti on võimalik tellida https://norwex.ee/index.php/et/pood/kodu-heaks/mikrokiud/product/15-klaasipuhastuslapp-lilla
    Pakiautomaati saatmise asemel tõi kuller lausa koju ja kõigest 3.50 eest.
    Aitäh tootjale, aitäh soovitajale ja aitäh Anule, et sa selle teema tõstatasid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tellisin omale e-cloth'i, mis on põhimõtteliselt ilmselt sama asi. Aga kaks lappi - üks pesemiseks ja teine kuivatamiseks. Ja no nii rahul! Ma poleks arvanud, et lapil ja lapil võiks vahe olla, aga no tõesti jääb ideaalne tulemus. See kuivatuslapp on mingist imekangast, mulle tundub, et klaas läheb iseenesest kuivaks kui sellega lähenen :D

      Kustuta