07 veebruar, 2014

Autistid

Veebruaris on meil neljaks nädalaks uus klient, mis tähendab iga päev üht lisatöötajat. Põhilised jamad ongi nüüd pigem nendega. Uus laps peab iga päev vähemalt paariks tunniks majast välja saama, olen andnud vabad käed - töötaja võib ise otsustada, kuhu temaga läheb ja mida teeb. Poiss on õues hängimise osas täielik ingel, kuulab sõna, on alati kõigega nõus jne. Aga mida teevad töötajad - sätivad end diivanile ja teatavad, et:

1) õues on liiga külm
2) mul on täna ebamugavad jalanõud
3) aga ta ju alles eile käis väljas
jne...

Kusjuures see diivan, millele end sätitakse, ei asu isegi mitte lapsega samal korrusel!

Üleeilne töötaja oli kliendi toas plahvatuse korraldanud, kõik riided voodi peale tõstnud. Eilsel palusin asjad kokku panna ja sahtlitesse laduda. Lapse toas on kaks panipaika - pisike kolme sahtliga öökapp ja suur rinnuni ulatuv kummut. Mis te arvate, kuhu ta riided pani? Loomulikult öökappi! Kusjuures asju oli umbes kolm korda rohkem kui sinna mahuks. Aga kui hilbud tibatillukeseks voltida ja hästi kõvasti kokku suruda, võib imesid teha... Ja kummut oli kõrval täiest tühi. Jumala tõsiselt tahaks mõnikord küsida, et mis kohaga te mõtlete?

Uue lapse söömisharjumused on täielik huumor. On päevi, mil joob paar tassi piima ja sööb pool õuna, kõigest muust keeldub. Parematel päevadel sööb kümmekond friikartulit või viis-kuus kananagitsat kah lisaks. Muidu hästi kihvt poiss - üldse ei räägi, aga kogu aeg laulab! Kusjuures väga ilusti laulab... "Keel", mida lauldes kasutab, on muidugi täiesti arusaamatu. Värviraamatud on suured lemmikud, aga värvimiseks kasutab pastakat ja piirjooni ei tunnista. Kribab paberi niiimoodi täis, et ühtegi valget kohta ei jää, siis keerab teise poole ja teeb sama. Kui valmis, tõmbab lehe välja ja viib prügikasti.

Autistid on üldse väga omapärased. Näiteks mu põhiklient on mõnel päeval nii hajevil, et ei jaga ööd ega mütsi. Teine päev võib üllatada selliste küsimustega, et hoia ja keela. Või hakata täiesti lambist laginal naerma. Vahel vaatab hästi keskendunult tühja punkti ja küsib: "Kes see on?" ja lisab "ma ei tunne teda!" Jumala kõhe on niimoodi!

Tema eripära on, et kui ta toidu närimiseks just tungivat vajadust ei näe, siis ta lihtsalt ei näri! Riis ja makaronid lähevad alati klõnks ja klõnks otse makku. Ja viinamarjad näiteks ka! Halloo - olete proovinud terveid viinamarju neelata? Aga porgandit närib. Nii et enamikesse toitudesse lõikan toorest porgandit sisse.

Nii palju siis tööjutust, nüüd alustan puhkamisega. Sain pärastlõunal ülemuselt kõne, et kui etteteatamisaeg liiga lühike ei ole, võin homme vaba päeva võtta. Ideaalne! Mulle kohe meeldib kui neljapäev reedeks osutub. Ja kui sellele järgneb veel üks reede. Ja siis laupäev. Ja pühapäev...

2 kommentaari:

  1. Kuidas Sa selliste töötajate kõrval küll vastu pead, ma oleks koguaeg püha viha täis :D
    Ja aitäh, et mu blogisse kommentaari jätsid! Seeläbi avastasin Sinu blogi ja nüüd ei saa ma oma silmi selle lugemise juurest kuidagi ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul läheb lihtsalt viha ruttu üle :)

      Kustuta