28 juuni, 2014

Toidupood

Rääkisin ühe töötajaga telefonis ja kõne lõpetuseks ütles ta: "God bless you!" Mida vastasin mina: "Great!"

GREAT?! Like really? Mis mul viga on?

Täna läksin lapsele ravimeid tooma, aga kuna need polnud veel valmis pakitud, paluti mul 10 minutit oodata. Kolasin siis mööda poodi ringi (apteek on poe osa) kui korraga meenus, et osad lugejad soovisid argielu postitusi. Kuna toidupood on kõige argisem asi üldse, oligi aines olemas.

Safeway ei ole kõige odavam kett, aga ka mitte kõige kallim. See pood armastab teha pakkumisi stiilis: Osta 5, maksa... noh, vähe. Mõte on selles, et pead vähemalt 3 või 5 tükki korraga ostma. Kui Eestis on toidukaup enamasti tööstuskaubast eraldatud, siis Safeway kasutab sellist tehnikat, et riputab iga mõne riiuli takka mõne panni, nuustiku või muud taolist. Jahu kõrval saab ju vabalt pajakindaid müüa! Igavene jama kui küpsetad koogi ja ei saa seda enne ahjust kätte kui on ära jahtunud... Meie peres on kook jahtumise hetkeks näiteks enamasti otsas.

Lilli müüakse tavaliselt suures kirjus kimbus, see on minu meelest hästi kanadapärane. Köögiviljalettidel on automaatne pritsimissüsteem, mis tagab, et kogu kraam näeb alati võimalikult värske välja, piisad peal sätendamas.


Suurim erinevus on minu meelest piima osas - Eestis ei müüda seda nii suure lähkriga nagu siin kõige levinum on, tervelt 4 liitrit. Aga Eesti piim ei säili ka mitu nädalat, eksole. Väiksemad pakendid on samuti saadaval, aga kuna säilivusaeg on pikk, kulub pere peale enamikel inimestel see neljaliitrine ilmselt lõpuks nagunii ära.

Kanadalased joovad väga palju kõikvõimalikke alternatiivpiimasid, näiteks mandlipiim on ülimalt populaarne. Pood oli nii suur, et ma ei leidnud õiget riiulit üles (seda ei hoita külmas), et pilti teha. Maasikapiim ja šokolaadipiim on ka alati saadaval, lisaks Delight (need sinise korgiga), mida kohvi peale panna. Väga suur valik erinevaid maitseid, meenutab kondenspiima, aga pole nii rasvane. Magus on küll.


Kondiitritoodete osas peab mainima, et olen siin ka natuke õnnestunumaid kooke näinud kui need, mis täna saadaval olid, aga üldiselt ongi normiks, et keemiline ei ole nende koostis ainult sildil - juba kaugelt näed ära, et keegi on guaššvärvide ja odava plastiliiniga torti kaunistanud...

Maitse on... ma ütleks, et hea. Keemiline, aga hea. Muffinid püsivad mitu päeva värskete ja vetruvatena. Sellise tulemuse jaoks on vist vaja laborit, mitte kööki. 


Vancouveri kraanivesi on väidetavalt väga kõrge kvaliteediga, siin olevat ulmeline veepuhastusjaam. Enamik inimesi tarbibki ainult kraanivett, see tuuakse kõikides söögikohtades tasuta lauda, tänavatel ja parkides on kraanid (sellised, kus vesi ülespoole voolab) ning igaühel taaskasutatav pudel alati kaasas.

Huvitaval kombel leidub ka neid, kes vett poest ostavad, seda saab teha lausa kanistriga. Silt on juures, et filtreeritud vesi. Mina kahtlustan, et see on seesama kraanivesi.

Karastusjooke müüakse üldiselt kastiga, keskmisel põhja-ameeriklasel kulub neid palju. Kuigi pildilt paistab, justkui oleks tegemist soodusmüügiga, on 12-st purgist koosneva kasti hind tegelikult pea alati $3.33. Ehk kolm kasti kümne doltsiga. Miinumum tunnipalk on siin $10.25 - selle eest saab 36 purki Coca Cola't.


Toidupoodides alkoholi ei müüda. Alguses tundus see imelik, nüüdseks on täiesti loogiliseks muutunud. Joomine pole minu meelest ka nii populaarne kui Eestis, näiteks väliüritused on alati alkoholivabad.

Kommide-küpsiste riiulist tegin ka ühe pildi. Kanadas olen enda jaoks avastanud riisikreekerid (rice thins), minu meelest neid Eestis ei müüdud, aga võib-olla mäletan valesti. Teine super hea asi on rice crispy, mis on kokku segatud õhitud riisist ja sulatatud vahukommidest. Endise korterinaabri girlfriend töötas Starbucks'is ja neil oli selline kord, et kõik maiused, mis õhtuks üle jäid, võis koju kaasa võtta. Tõigi siis ükspäev pool kilo rice crispy't, mida mina elus esimest korda maitsma juhtusin... ja siis teiste heakskiidul üksi ära sõin. Aastaga ei ole veel isu täis saanud.


Mul on tegelikult üks tore postitus veel soolas, aga kuna kell näitab juba südaööd, peab homseks kah midagi jätma. Head ööd!

13 kommentaari:

  1. Väga sarnane kõik Austraaliale. Nagu kirjutaksidki Austraaliast. :)

    VastaKustuta
  2. Kuidas seal soolaga on - Austraalias on kõik nii üle soolatud - või, sink, juust jne. Nüüd oleme hakanud ostma salt reduced sildiga tooteid, siis on normaalsem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin on täpselt sama asi. Sink on täitsa häirivalt soolane, seda me enam ei söögi. Juust on ka soolasem kui Eestis, aga mitte väga hullusti. Jogurtid olid minu meelest Eestiski liiga magusad, siin olengi hakanud maitsestamata jogurtit ostma, saab ju ise moosi lisada või puuviljadega blenderdada. Ja müsli on samuti magus, sellega söömiseks mulle meeldibki ilma maitseta jogurt rohkem. Müslit teen ise, poe omadel tapab liigne suhkur kõik muud maitsed ära.

      Kustuta
  3. Nii põnev :) veel selliseid postitusi ootama jäädes...

    VastaKustuta
  4. Anonüümne28/6/14 21:26

    Kas ma näen õigesti, et kommid ja mähkmed on ühes ja samas vahes? :D Väga naljakas vaatepilt.. :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hahaa, väga tähelepanelik! On jah. Kui sul on keegi, kellele mähkmeid ümber panna, on järelikult komme ka vaja! Kas siis endale või lapsele. Või mõlemale :)

      Kustuta
  5. Anonüümne28/6/14 23:01

    USA kogemus näitas, et isegi kui poes on pakkumine, et osta 5 või 10 (ja saad odavamalt), siis sai ka ainult ühe ostmisel odavama hinnaga. Olete proovinud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne29/6/14 01:26

      Siin Canada Safeway's ka samamoodi. 3 for $6 or 1 for $2 tundub imelik aga nii ta siin on millegipärast.

      Kustuta
    2. Jaa, kusjuures see on enamasti lausa ausalt kõrvale kirjutatud. Et 4 tükki 2 dollari eest või 1 tükk 50 sendi eest. Täpselt sama hind! Aga toimib ülihästi, enamik ostjaid laovadki ikkagi 4 tükki korvi, ei hakka süvenema.

      Kustuta
  6. nii äge postitus, aitäh Sulle selle eest! :)

    VastaKustuta
  7. Väga põnev oli lugeda, aitäh!

    VastaKustuta
  8. Anonüümne3/8/14 19:36

    Kas oled teinud tutvust ka kupongimajandusega?
    Üritan sotti neist saada ja päris vahvad asjad, aga ei suuda välja mõelda kuidas USAs (TLC Extreme cupouning) 800 doltsine arve nulli saadakse:D:D
    Kui saabun Kanadasse, kindlasti teen proovi:D
    Iiris

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kupongidesse pole ma veel üldse süvenenud! Aga proovi järele ja jaga kogemust :)

      Kustuta