05 august, 2014

Matt Eestis

Avastasin esimese väljendi, mis on eesti keeles kõvasti lühem kui inglise keeles - meie "ah?" kanadalaste "what's that?" vastu.

Matt'i* küsimustele vastates jooksen aegajalt täiesti ummikusse, sest eesti keel on ikka nii absurdne! Ma ei saa aru, kuidas ta seda üldse õppida suudab, teades juba sõnu nagu "keskenduma". Ja kas olete kunagi tähele pannud, et "unusta ära" ja "ära unusta" sisaldavad täpselt samu sõnu, aga tähendavad täiesti vastupidiseid asju? "Tulin tulema" on ka päris hea väljend.

Matt teab täiesti lambisõnu - kui Eestist tagasi jõudis, hüüatas iga kord "lisavarvas" kui lätlastest juttu tuli (ärge küsige, miks neist üldse juttu tuli, hahaa)! Ja et paljud Eesti naised on "grillkana". Eesti päevitamiskultuur ajas ta täiesti hämmingusse, see olevat stiilis: "There's the sun! Lets BURN!" Põhjamaine värk - kui vähe antakse, tuleb viimast võtta!

Miks Kanada naistele meeldib habe, aga Eesti omadele mitte? Pakkusin, et kuna Eesti on suhteliselt vaene riik, oleme veidi tundlikud kui keegi kodutu moodi välja näeb - Matt'i habe on sulaselgelt "homeless style", kus iga karv ise suunas turritab...

Veel tähelepanekuid:

- Kui oled suutnud eesti keeles kolm lihtlauset moodustada, on kõik vaimustuses ja ütlevad, et kuule, sa räägid ju palju paremini kui siinsed venelased!
- Eestlased tahavad alati teada, kuidas sa nendega seotud oled ja mis annab õiguse nende seltskonda tulla? Ei tule kõne allagi, et istud suvalise kamba juurde maha ja saad sõbraks. Kohe küsitakse, kes sa oled ja keda tunned? Kui saad kasvõi kauge lüli tekitada (selle-ja-selle-sõbra-tuttav), on kõik hästi. Kui oled täitsa võõras ja kedagi ei tea, ei saa eestlane aru, mis sul viga on, et suhelda tahad?!
- Mingit draamat ja emotsiooni pole. Hakkad pärast mitmenädalast puhkust Kanadasse tagasi tulema ja kõik uued sõbrad ütlevad hüvastijätuks täiesti kiretult: "Ahah siis. Okei."
- Eestlased on hommikuti täiesti vait. Mitte keegi ei räägi. Eriti hull on siis kui eelmisel õhtul on pidu olnud, aga see polevat isegi väga määrav - hommikuti eestlane lihtsalt ei räägi ja kõik!
- Small talk'i pole üldse. "NONE!"
- Paljud teed ei ole tähistatud, täiesti võimatu on aru saada, kuhu sattusid ja kuidas välja pääseda.
- Maanteel tuleb orienteeruda piltide järgi, nagu näiteks:


...ole meheks ja tea, et see tähendab "50 km/h". Ja miks on mõnes kohas asfaltile joonistatud suur valge X (parema käe reegel)?
- Kraanivesi on tasuline. Käsi võib tasuta pesta. Sama veega. Samas baaris.
- Sauna minnakse paljalt - ka võõrastega, ka vastassooga. Ja vihtlemine: kõigepealt higistad ja siis kukud end märgade okstega peksma! Ei pea ise peksma, võid lasta seda ka teistel teha (jah, kõik on endiselt paljad ka veel). Kui proovinud pole, tundub nagu stseen õudusfilmist...
- Eesti naised on väga ilusad (klassika, eksole!). Aga kui tüdrukutele keset päeva külge lüüa, naeravad nad su välja. Öösel toimib hästi. Kusjuures minu meelest on see väga hea tähelepanek! Eestlased loovadki suhteid peamiselt öösel ja ainult alkoholi mõju all.
- Liha! Väga palju liha! Isegi Matt, kes Kanada mõistes palju liha sööb, oli pahviks löödud.
- Kas keegi on tähele pannud, kui laialt naeratab meie sprotikarbi mees? Mida pilti!


Kustavi suvekodu riiulist jäi Mattile näppu Eneke, kust ta leidis peatüki Kanada kohta. Pildil on näiteks piison ja muskusveis, Matt'i sõnul pole enamik kanadalastest kumbagi kohanud. KARU ei ole! Kanada kaubamärk, keda igaüks on näinud, ununes lihtsalt välja. Küll aga on pildile mahtunud arusaamatu betoonblokkidest ehitis, mille kohta Matt ei osanud isegi arvata, mismoodi see Kanadaga seotud on või kus asub...

Aga nüüd kaardi juurde - kõige absurdsem olevat, et kaardile on mahtunud Trail, 7000 elanikuga väikelinn, mis on Kanada mõistes rohkem nagu küla. BC pealinn Victoria on seejuures aga täiesti puudu! See olevat umbes sama hea kui Eesti kaardile märkida Surju ja Pärnu välja jätta. Ah, et kus Surju asub? No ma räägin!


- Poliitiline korrektsus pole üldse teema. Matt sai Eskimo jäätise pakendit nähes šoki - Kanadas ei tuleks kõne allagi, et võiks Eskimo punaseks värvida.


"Naine roolis - auto kraavis" - never-ever ära ütle seda Kanadas! Nii võrdõiguslikkus kui tolerantsus on siin kuumad teemad. Hiljuti otsustati, et enam ei ole viisakas kaaslasele viidates kasutada soospetsiifilisi sõnu nagu husband või wife, tuleb öelda partner. Esiteks ei pruugi sa teada, kas inimene on abielus ja teiseks, kas kaaslane on samast või vastassoost (Kanadas seadustati geiabielud juba 2005).

Samuti ei tohi kedagi sooliselt diskrimineerida, näiteks eeldada, et naine teeb rohkem kodutöid või mis veelgi hullem - jääb lastega koju. Samas on Kanadas selliseid peresid üsna palju, sest esiteks katab mehe palk tihtipeale pere kulud kenasti ära ja teiseks on naised igati kindlustatud. Lahkuminek on siin juriidiliselt kõvasti tülikam kui Eestis - juba pärast aastast kooselu (ei pea isegi abielus olema) lähevad kõik varad jagamisele. Kui mees otsustab pere maha jätta, alustab ta põhimõtteliselt nullist, sest maja ei hakka keegi pooleks saagima, enamasti jääb see automaatselt naisele ja lastele.

Eestlased teevad palju rohkem ise süüa. Kui ma siin kellelegi omatehtud koogiga külla lähen, kukuvad kõik vaimustusest pikali! Eestis oskab iga teine naine terve tordi kokku panna kui vaja. Kanadas suudab enamik inimesi pulbrist muffineid teha, see on laias laastus ka piir.

Ja lõpetuseks muidugi teada-tuntud klassika, et eestlased on külmad. Matt ütleb, et see vastab vägagi tõele - et koorikust läbi murda, peab inimestega üsna headeks sõpradeks saama. Keelebarjäär mängib muidugi ka rolli, sest kuna võõrastega on meil üleüldse veidi keeruline suhelda, on seda inglise keeles veelgi raskem teha. Matt on muidugi nii suur fänn, et järgmiseks suveks oskab ta juba palju rohkem eesti keeles rääkida.

* Matt'i isapoolsed vanavanemad olid eestlased, kes omal ajal paadiga Kanadasse põgenesid. Nemad tahtsid, et järeltulijad inglise keele hästi selgeks saaksid, seega ei pööratud kodus eesti keele säilitamisele kuigi palju rõhku. Eestis on Matt käinud kaks korda.

22 kommentaari:

  1. Anonüümne5/8/14 21:52

    Oh, ma nii ootasin seda postitust. Loodetavasti tuleb selleteemalisi veel :)

    VastaKustuta
  2. Ahjaa, kui keegi tahab näiteks Mattilt midagi Kanada vms kohta küsida, andke teada!

    VastaKustuta
  3. Minu lemmik on "Eestlased on hommikuti täiesti vait" :D Kui nüüd järgi mõtlema hakata siis on vist jah, või pole mina lihtsalt hommikuinimene. Aga üle kõige meeldib ühele eestlasele lugeda, mida teised temast arvavad ;)

    VastaKustuta
  4. Anonüümne6/8/14 08:12

    Oh appi kui naljakalt need tähelepanekud on kirja pandud :D Eriti hea on liikluses piltide järgi orienteerumine ja saunas märgade okstega peksmine :) Väga tore lugemine!

    VastaKustuta
  5. "Eestlased on hommikuti täiesti vait" - oh oleks see vaid niimoodi. Mul hakkab pea valutama, kui hommikuti liiga palju mulisetakse. Eks see ole kohanemine permanentse madalrõhkkonnaga.

    VastaKustuta
  6. Väga naljakas! Kus juures ise kaugel elades näed neid asju palju selgemini ja paneb sind kergelt muigama. Sauna teema on kôigile välismaalastele shokeeriv ja arusaamatu. Issand kus tahaks sauna praegast!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Matt ütles tegelikult, et kanadalastele ei ole saun sugugi tundmatu koht, aga seal ei käida paljalt, ei panda mütsi pähe (Eestis on need spets-saunamütsid ju) ega peksta end okstega. Vihtlemise osa on inglise keeles ka väga keeruline edasi anda, sest õiget sõna ju pole - kui ütled näiteks "whipping", siis... no püüa niimoodi sõpradele seletada, mida seal tegelikult tegid, haha!

      Kustuta
  7. ema Piia6/8/14 14:48

    Ha-ha. No kohe kuidagi ei saa seekord kommenteerimata jätta. 1. Sellest eestlaste "külmusest: Et ma ei suudagi meenutada, kas ma olen oma täiskasvanud poegadelt musi põsele saanud, aga Mattilt sain selle väikese koos veedetud aja jooksul päris mitu korda. Põhjamaalasele on kalligi juba liiast minu pojad sellest siiski ei keeldu. 2. Sellest jutukusest: Oi kuidas ma tahaksin eriti hommikuti rääkida, aga juba 42 aastat on mind mees palunud, et kas ei saaks vaiksemalt ja ju ma siis olen
    püüdnud, et kuidas neid 42......muidu....

    VastaKustuta
  8. Anonüümne6/8/14 15:01

    Oli lõbus lugemine jah!:-) Elan ise Saksamaal ja see eestlaste hüvastijätmine on tõesti selline....noh, tsau lihtsalt! Ja siis inimesed lähevadki mitte korraks poodi, vaid Eestisse tagasi ja tulevad ehk aasta pärast uuesti:-).
    Et niipalju liha süüakse, see vast on sellest, et praegu grillihooaeg...
    Eestis öeldakse vist neeger ka ikka veel. Saksamaal mõeldamatu! Meil töö juures on isegi Niegertopi ( musta supitermospoti ) nimetus ümber muudetud. Nüüd on lihtsalt Schwarzes Suppentopf:-).
    Nii kahju, et eestlased small talki ei valda...see teeks elamise ja olemise kohe palju lõbusamaks:-).
    Kookide koha pealt ka tuline õigus. Saksas ei viitsita isegi Dr. Oetkeri pakikese sisust kooke küpsetada, eestlased teevad une pealt Pavlova tordi valmis!:-)
    Ootan huviga uusi kirjutisi!

    VastaKustuta
  9. aga ma tahaks seda enekese pildil olevat maja irl näha! muidu väga lahe näha eestlast võõramaalase silme läbi.

    VastaKustuta
  10. Anonüümne8/8/14 22:02

    Mina küll tean, kus on Surju :)

    Ma ka ei saa enam aru, mis inimestel selle päevitamisega on. Kevadel, esimese päikesega ronib minu ämm staadionile päevitama, terveks päevaks. Nagu see päike kaoks kuhugile ära :)

    Lifti proovin kodus alati üksi saada, kui keegi on veel liftis hakkan näiteks ajalehte lugema :) Et ei peaks suhtlema ometi võõraga. Tööalaselt olen smal-talk`i omandanud, aga muidu mulle meeldib, et inimesed hoiavad distantsi. Poe sabas samamoodi, mulle ei meeldi, et keegi mulle vastu läheb jne.

    Lastega teen kõike koos, sünnist saati kaasas ja ilmselt edaspidi ka. Kooke küpsetada meeldib ka. Ei meeldi kallistada (ainult oma lähipere, mees, lapsed), ühel tööalasel kohtumisel tervitati mind kallistusega ja see šokeerib mind siiani (kohtasin seda inimest, eestlast,esimest korda).

    Tore lugemine, olen üks tõeline eestlane :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Keegi rääkis, et Justin Petrone oli "Minu Eesti" raamatus kirjeldanud, kuidas kortermajas elav eestlane enne välja astumist alati ukse taga kuulatab, ega kedagi trepikojas ole, ja kui on, siis ootab veidi, et teine ära jõuaks minna, sest siis ei pea suhtlema.

      Vahel jutustan seda lugu kanadalastele, sest minu meelest iseloomustab see meid nii ilmekalt! Nemad naeravad muidugi laginal ja ei taha hästi uskuda, aga no mina ise olen küll täpselt selline ju! Et jumala eest ei peaks suhtlema! Aga no eks ma arenen juba :)

      Kustuta
    2. Anonüümne9/8/14 20:47

      Täpselt nii ongi ;) Kas just sellepärast, et ei peaks suhtlema, kuigi mõned majanaabrid võivad tõesti olla tüütumad kui teised, aga lihtsalt ei tahetagi kokku puutuda - mida suurem maja, seda vähem. Eestlaste privaatsusevajadus on ikka väga suur.

      Kustuta
    3. Anonüümne9/8/14 22:16

      Kusjuures mulle meenub nüüd kummaline lifti-sõit. Üks meesterahvas teretas ja tutvustas end lifits, tuletasin siis talle meelde, et oleme kohtunud, mille peale talle meie kohtumine meenus ja jutt libises teistele radadele. Meie korrus tuli kiirelt ja ma ei saanudki teada, miks ta ennast nimepidi liftis tutvustama hakkas. Igaljuhul väga kummaline, mõtlesin veel mitu päeva kui veider olukord see oli.

      Nägin täna Pirita teel seda asula märki ja seal on kenasti selgitus juures, aga teisel eesmärgil muidugi ;) Ainukese liiklusüllatuse olen saanud Poolas, kus sõidetakse mõõda nõnda, et kaks autot tõmbavad maksimaalselt teeserva ja kihutaja lastakse keskelt läbi. Mina seda muidugi ei teadnud ja esimesed mõõdasõidud olid kohutavad. Selle kohta mingit seletust polnud, olukord oli ilmselt sama tore, kui need pilt-liiklusmärgid Eestis.

      Kustuta
    4. Anonüümne9/8/14 22:23

      Lifti jutule lisaks, et meest tundsin tööalaselt ja liftis olin kahe lapsega, ehk siis see polnud mingi "deidile" kutse, mida mees proovis esitada.

      Kas Kanadas peavad autol päeval tuled põlema? Eestisse sisenedes (Läti piiril näiteks ja ka Tallinnas kultuurikilomeetri alguses) on märk tuled 24h.

      Surjus käinud anonüümne kommenteerija

      Kustuta
    5. "Daytime running lights" peavad olema ja need peavad automaatselt süttima kui süüde sisse keerata. Muud tuled ainult päikeseloojangust -tõusuni. Matt ütles, et kontrollitakse päris hoolikalt ja kui ei põle, saab trahvi.

      Kustuta
    6. Anonüümne24/9/14 22:53

      Eile lifti minnes ja enda järel majja sisenenud inimesi oodates ning avastades, et nad jäid koridori kohmitsema (loe: ei tahtnud sama lifitga üles sõita), meenus, et ma polegi ammu siia sattunud, Tulin toas kohe lugema ja sain mõnusa positiivse laengu ;)

      Kustuta
  11. Välismaal on ikka mõnus ja lihtne elada. Inimesed on palju vabamad, kompleksivabad ja viisakad. Aga samas seda märkab alles siis, kui ise oled välismaal elanud. Kui oledki ainult Eestis elanud, siis sellised asjad üldse ei häiri ega ei märkagi, sest see on ju tavaline ja "normaalne".

    Ma olen aastaid välismaal elanud aga seda "eestlust" pole mu seest täielikult veel välja juuritud... haa!

    Kui inglasest mehega Eestisse elama läksime, siis ta ka imestas täpselt samade asjade üle... saun, sült, teeviidad, smalltalk jne.

    VastaKustuta
  12. Anonüümne15/9/15 20:42

    Haha. Ma olen küll üle kahe aasta Itaalias elanud aga small talk ja muidu lõputu lobisemine pole mulle veel külge hakanud. Samas eks see on minu iseloomus ka kinni, sest mulle pigem meeldib kuulata ja kaasa mõelda kui rääkida. Mu itaallasest elukaaslane on küll paar korda maininud, et ma võiks rohkem rääkida aga kui pole midagi tarka öelda siis milleks üldse suud lahti teha (eestlaste loogika eksole) :D
    Aga näiteks see, et Eestis ei ole seda pidevat suhtlemist on tema jaoks küll pigem positiivne ja värskendav. Näiteks saab seltskonnas oldud ka nii, et aeg-ajalt tekivad vaikusemomendid (eriti kui ollakse koos väljas söömas vms) ja tema sõnul on see ülimalt mõnus! Itaalias peab koguaeg mõtlema, et mida rääkida või küsida, et seda vaikust ei tekiks. Ja kui vaikus hakkab tekkima (näiteks oled korraks mõtetesse vajunud) siis see tähendab, et on aeg koju minna.

    Aa..ja lisaks veel, et eelistan kallistamist iga hetk põsemusidele. Minu arvates on kallistamine palju isiklikum kui musitamine. Ja eesti sõpradega kallistame küll iga kord kui kokku saame.

    VastaKustuta
  13. Siia võid lisada vist ka selle eripära, et beebid magavad lumega vankris õues :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja see, et Kanadas ei panda beebidele mütsi pähe, aga Eestis on see täiesti mõeldamatu. Ma terve Kanada kohta muidugi ei tea, see on ju nii suur ja lai, aga siin Vancouveri piirkonnas käivad lapsed üldse suht õhukeselt riides. Kui mina panen juba talvejope selga, on suurem osa lapsi endiselt dressipluusides. Nad on siin karastunud!

      Kustuta