12 august, 2016

Soolaleivakas

Kodu sisustamine on väga mõnus protsess, kuigi seekord kujunes kõik kuidagi iseenesest, ma ei saanud arugi, kuidas korraga kogu mööbel paigas oli ja omavahel klappis. Näiteks helehallid toolid ostsime juba kuu aega enne diivanite tellimist ära ja see, et peaaegu täpselt sama värvi diivanid leidsime, oli puhas juhus. Minu beežikas tugitool oli omakorda juba aasta enne diivaneid olemas ja kuigi olime mõlemad veendunud, et see supermugav mööblitükk lihtsalt peab elutuppa jääma, kartsin, et mis siis kui ta lõpuks sinna üldse ei sobi… Kui diivanid paika said, jäi tugitooli vaadates mulje, et nad on ühest komplektist. Jumala juhuslikult!

Kohvilaud kuulus endistele omanikele ja Matt'ile see hullult meeldis. Mitu korda oli jutuks, et peaks neile helistama ja küsima, kas nad oleks nõus selle meile müüma? Kõne jäi tegemata, aga kolimispäeval selgus, et ainus asi, mis nad maha olid jätnud, on seesama kohvilaud. Ideaalne!

Lambid ja kardinad jäetakse kolides alati majja, külmikud-pesumasinad ja muu taoline samuti. Kõik, mis on kuskile kinnitatud, kuulub majaga kokku. Kardinad, nagu juba varem mainisin, vahetasin kohe välja (v.a ribad) ja laelampidest ei ole ma samuti suuremas vaimustuses, aga las esialgu olla.

Matt ükspäev meenutas, et mäletad, kuidas sul oli tingimus, et peab palju suuri aknaid olema ja et kustpoolt päike peab paistma… See maja on ideaalne - hommikuti paistab kööki, päeval kaminaseina ning õhtul diivanite taga olevasse suurde aknasse ning mõlemasse külalistetuppa. Mulle hullult meeldib õhtune päike, see soe ja kollane.

Halli värvi elutoa seina taga on väiksem külalistetuba ja koridorist otse läheb suurem külalistetuba. Köögi taha jääb külaliste vannituba, selle ust ei ole pildilt näha. Ja see koridor, mis sinna viib, jõuab välja meie magamistuppa.


Maja on kergelt kallaku peal, alumisel korrusel on garaaž (see jääb kohe trepi kõrvale, külalistetubade alla), Matt'i kontor ja majapidamisruum. Koridori lõpus ehk pesuruumi kõrval on uks, kust pääseb sviiti, mida me välja rendime. See uks on alati lukus, sest üürnikel on eraldi sissepääs maja taga. Kui kunagi tulevikus peaksime ruumi juurde vajama, hakkaks selles osas ilmselt meie külalised peatuma. Sviidil on elutuba, köök, magamistuba ning maja suurim vannituba. Kõik nende aknad (v.a vannituba) avanevad hoovi poole, aga kuna seal on kallak ja kaljujupp läheb üles, siis tegelikult nad aeda praktiliselt ei näe. Nii et neil on oma väike aed ja meil on oma suur aed. 

See oli muuseas mu põhiline murekoht, et enamike majade sviitide aknad vaatavad lihtsalt otse tagahoovi ja selles mõttes nats nõme, et privaatsust ju pole. Nii et läks jälle õnneks. Üürilised on meil kah eriti head juhtunud ja enamik aega ei tule meeldegi, et seal keegi elab.

Aga lähme nüüd jälle üles! Kanadas on kombeks, et master bedroom'i juurde kuulub garderoob ja eraldi vannituba. Nii mugav! Ma ei tea, miks see Eestis veel väga populaarne ei ole, võib-olla on majad natuke väiksemad või tundub nagu ei oleks lisa-vannitoal mõtet, aga appi kui hea lahendus see on!

Ühtegi seina me üle ei värvinud, jäi nii nagu oli. Matt'i isa arvas, et tulevikus võiks kõikidest magamistubadest vaibad üles võtta ja need parketiga asendada, aga mulle just meeldivad need pehmed vaibad! Muuseas, Kanadas saab igast toidupoest vaibapuhastusmasinat rentida ja kui sisse kolisime, pesi Matt sellega kõik vaibad üle. Ainus, mis must tundus, oli trepp, aga see läks nii ludinal valgeks tagasi, et nüüd ma enam üldse ei põe kui peakski midagi maha kukkuma ja vaiba ära määrima.


Magamistoa vannitoas on dušš, külaliste omas vann. Külaliste vannituba jääb magamistoa uksest vasakule ja see koridor, mis pildilt näha on, läheb elutuppa. Otse paistab väiksema külalistetoa uks, suurem jääb garderoobi ja vannitoa taha.

Terrassile saab nii köögist kui magamistoast ja sealt viib väike trepp aeda. Ma peaks ükspäev aia poolt ka pilti tegema, siis on võib-olla paremini aru saada.


Külalistetubadest oli juttu juba varem ja seega on soolaleivapidu nüüd peetud! Tore, et läbi astusite :)

11 kommentaari:

  1. Jummalast äge!
    Ma vist kunagi küsisin sult, et miks on Kanadas aknad nii väikesed neis kodumajutuskohtades, eriti põhja pool, aga ma ei mäleta, kas sa vastasid. Ma arvan, et soojapidavuse pärast. Ma isiklikult ei või kannatada pisikesi aknaid või kui soomlaste ja sakslaste kombel sinna meetrite viisi kangaid ette on rahvitud. Vanal ajal ehk veel, kui aknad polnud soojapidavad, aga tänapäeval! Aga teil seda muret ei paista olevat, ei kardinate ega akende suhtes :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See osa Kanadast, kus mina elan, on ainus, kus ei ole talve, igal pool mujal on. Seega ei oska ma soojapidavuse osas kaasa rääkida, sest siinkandis on soojapidavus üks asi, mis neid üldse ei huvita, sest külmaks ju põhimõtteliselt ei lähegi. Aga kui tegemist on kodumajutusega, siis võivad aknad sellepärast väiksed olla, et enamik inimestest rendib just keldrikorrust välja ja see on ju osaliselt maa all, nii et aknad on pigem seina ülemises osas ja väiksed. Guugelda "basement suite", ma pole kindel, kas see on see, millest sa räägid või mitte.

      Siinsetel majadel on kõigil suht normaalsed aknad. Ja see konkreetne osa, kus mina elan, on suures osas kalju peal, väga sügavale ei saa kaevata, nii et väljarenditavad sviidid on samuti maa peal ja kõigil üürnikel on normaalsed aknad.

      Kustuta
  2. Tüüpiline vannitoa vann on ka Usa-s populaarne, nagu hiljutisel külaskäigul selgeks sai. Et duššisegisti seina küljest lahti ei käi... sellest loogikast ma küll aru ei saanud. Päris tüütu oli ja alternatiivi meil üheski kohas polnud.

    Ilus kodu teil!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Dušisegisti kohta ütles Matt, et see variant pidi odavam olema. No ma ei tea, ega see normaalnegi kallis ei ole, seega kaldun arvama, et nii seinale roniva vanni kui dušisegisti tegelik taust on see, et alati on nii olnud ja keegi pole selle peale tulnud, et midagi erinevat teha :)

      Umbes nagu Inglismaal need kaks kraani, kus ühest tuleb külma ja teisest kuuma vett. Absurdi tipp! Alles mõned aastad tagasi nägin seda seal veel, kuigi britid on vist õnneks hakanud vaikselt aru saama, et kraan võiks ise paraja vee kokku segada, 21. sajand ikkagi!

      Kustuta
  3. Jaa, Inglismaa kraanid on klassika :) Esimest korda neid nähes olin segaduses - kuidas ma siis pesen? :)

    VastaKustuta
  4. Lahe! Kadedaks teeb nats. Elad nagu miljonär! Eestis ei saaks tavainimene seda endale iial lubada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mina saan küll lubada :) Mul on kolm täpselt sellist taburetti nagu Anul on diivanilaud - maarjakasest. Üks on suurem ja heledam ja paksem, teised kaks veidi väiksemad ja tumedamaks lakitud :)

      Kustuta
    2. No mulle kuulub tugitool ja kolm kana viiest, aga elada on siin muidugi tore, jah.

      Kustuta
  5. Me ehitasime ka oma maja nii, et enda magamistoa juures on eraldi vannituba. See oli minu kindel soov ja tahtmine, kuna mulle meeldib, et magamistuba on ainult meie nurk, kuhu külalistel asja pole :) Lisaks on meil veel üks eraldi WC ja saun koos duširuumiga. Maja ei ole väga suur, elupinda on kusagil 120m2, seega ma usun, et asi on pigem eestlaste harjumustes, mitte ruumipuuduses.

    VastaKustuta
  6. Teil on imearmas kodu! Väga huvitav on seda blogi lugeda :)

    VastaKustuta