01 mai, 2017

Pühapäevased toimetused

Ma poleks kunagi arvanud, et aianduskeskustest mu lemmikpoed saavad, aga nii see nüüd on! Ma võiks lõputult uusi puid-põõsaid-lilli soetada, seda enam, et aias ju ruumi on, sest eelmised omanikud ei teinud siin kohe mitte midagi.

Sügisel ostsin mõned tulbisibulad ja pistsin nad mulda, ise enam ei mäletanudki, millisesse peenrasse. Kui nad nüüd üles tulid ja õitsema hakkasid, olin täiesti eufoorias! Praegu, kus puudel-põõsastel lehed alles pisikesed, on ikka väga tore kui aias värve on. Sel sügisel panen kõikidesse peenardesse tulbid ja nartsissid! Ja need väikesed sinised lilled, mis iganes nende nimi ka on.

Hästi tore on tegelikult kõike niimoodi nullist teha, et saab ise välja mõelda, kuhu miski läheb. Pojengide ümber panen sügisel rohkem nartsissi- ja tulbisibulaid, sest need peaks mõlemad selleks ajaks õitsenud olema kui pojengivarred suureks kasvavad. Ma tahaks, et kogu aeg midagi õitseks. Samas ei viitsi terve suvi otsa palehigis rohida, nii et enamikesse kohtadesse panen lillede asemel põõsad. Neid on siin muideks väga ägedaid - paljud õitsevad suvi läbi, paljudel on ainult kevadel õied, aga see-eest eriti suured ja efektsed ning kõige lemmikumad on need, millel on sellised lehed, mis talvel maha ei tule! Eelmisel suvel ostsime ühe ja no ma päris lõpuni ikkagi ei uskunud, et lehed külmade saabudes külge jäävad, aga jäid! Kui meil siin vahepeal terve aed jääskulptuuriks muutus, jäätus muidugi see põõsas ka täiega ära, aga pärast lahtisulamist olid lehed endiselt küljes ja nägid igati värsked välja!


Täna tahtsin tegelikult üldse trenni minna, aga kuna natuke oli hommikul veel aega, hakkasin aias kaevama ja nii see päev läks. Kuskile ei jõudnud enam! Meil on see tobe vana koeraaia tükk, mille otsustasime ülejäänud koera/kanaaiast välja jätta. See osa oli natuke ebatasane ja ilmselgelt kasvasid seal kohati ka ohakad ja mingid väiksed toredad valged lilled, aga ma arvasin, et selle pinna annab natuke siledamaks tõmmata, umbrohu välja tõmmata ja ongi olemas.

Hakkasin pihta, aga kohe kui labida maasse lõin, leidsin murumätta alt traatvõrgu. Hiljem selgus, et see on kuskil poolteist meetrit lai ja jookseb terve aia pikkuselt! Einoh... vägev. Tihedalt traadi külge kinni kasvanud murukamarat on ikka päris keeruline kätte saada! Ainus võimalus oligi see ühes tükis välja kaevata, mis oli päris brutaalne tegevus. Mina andsin juba pärast paari esimest labidatõuget alla, nii et Matt siis üksi rassis. Kui esimene võrguriba üles sai (plangu äärest jookseb teine veel), saime aru, et kuna pool muru on nagunii läinud, võime juba ülejäänu kah üles kaevata, et ei peaks lõpptulemusega kompromisse tegema.

Minu tööks jäi murukäntsakate aia taha tassimine ja mõned viisin kanadele ka. Nad olid täiesti sillas! Hea meelega oleks nad vabalt ringi jooksma lasknud, aga kuna paar päeva tagasi tegime murule samblatõrjet, ei taha neid veel välja lubada. Istusid siis vangis. Mõnnasid! Külitasid päikese käes ja sõid miljon vihmaussi ära. Elagu kaevetööd!


Muideks, kanad lõpetasid vahepeal munemise ära! Mingi nädalake oli vaikust ja mõtlesime juba, et lööme esimesel laiskvorstil teistele hoiatuseks pea maha (nali!). Paar päeva tagasi hakkas iga päev üks muna tulema. Ja täna hommikul kui aias toimetasime, käisid kõik järgemööda munel, andes hiljem tulemusest kõva kaagutamisega märku. Kõrvaltänava rahvale ei jäänud ka kindlasti märkamata. Paistab, et streik on sellega lõppenud ja kõik saavad pea alles hoida.

Pärastlõunal ehitas Matt veel varjualuse alla muusikasüsteemi ja õhtul tulid täitsa kogemata sõbrad külla, nii et selle saime kah ära testida. Päris tegus päev oli!

4 kommentaari:

  1. Anonüümne5/5/17 12:05

    Maja eelmised omanikud on teil olnud vastutustundlikud koerapidajad et kogu aia ulatuses võrk maa sees väljakaevamise takistuseks. me siin ainult unistame et jaksaks ka kogu aia ulatuses sedasi maa alla panna võrku, aga meil rohkem tõug kes üle aia võib lennates minna :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teil on siis aia peale traadist katet vaja nagu meil kanadel on, et pesukarud sisse ei pääseks.

      Kustuta
  2. Anonüümne31/5/17 15:30

    Vedas, et eelmised omanikud midagi ei teinud, sest muidu poleks ruumi ise aeda planeerida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõsi, selles mõttes hea. Aga jube kulukas! Meil sõna otseses mõttes ei olnud mitte ühtegi puud ega põõsast (no üks väike kärbunud kirss ja üks põõsas olid, aga aia suurust arvestades on see mitte midagi).

      Kustuta