24 september, 2018

Algas kool

...või mis ta nii väga algas, juba mitu nädalat on kestnud, homme esimesed tähtajad.

E-õpe on minu jaoks täiesti uus. Alguses oli natuke segane, et kust mida leida, kus on ainete nimekiri, kust saab meile saata. Osad materjalid antakse ette, mõned raamatud peab ise juurde ostma, ühte neist ei olnud saada, rahval kohe kisa taevani, pikad arutelud, et kust CD'd leida, mis raamatuga koos pidi tulema, kes saab kellele laenata. Hiljem selgus, et CD pealt oli ainult kahte töölehte vaja, aga pildid neist olid ka raamatus olemas ja lõpuks suutis juhendaja mõlemad töölehed üles laadida (oleks võinud sellest alustadagi, aga noh...)

Mul oli olemas raamat ja CD, aga polnud CD-lugejaga arvutit. Matt on ju muuhulgas tarkvarainsener, nii et korra juba ohkisin, et nüüd on küll nii, et kingsepp käib paljajalu! Aga siis selgus, et meie telekas on tegelikult ka arvuti (go figure!), muidu nagu telekas ikka, aga ühendatud mingi alumise korruse arvutikastiga, seega proovis Matt, kas niimoodi saab, et panna CD hoopis helisüsteemi ning sealt arvutisse "lugeda" ja kujutate ette - saigi!

Kõik selleks, et alla laadida eelajalooline enese hindamise tööleht (seesama, mis raamatus olemas oli):


Pange tähele, et valikus on variandid, et hügieen jätab soovida, juuste olukord on mitteaktsepteeritav ja küüned on rough.

Aine ise räägib muidu eetikast, seadustest, konfidentsiaalsusest, kliiniku majandamisest ja muust taolisest. Esimene osa keskendus esmamuljele ja isiklikele omadustele, tuli uurimisteema valida,  kirjutada essee ja lisaks mingite etteantud punktide üle arutada, aga foorumis (iga aine all on foorum, kus saab kaasõpilaste ja juhendajaga muljetada) küsiti juba murelikult, et kui kaua teie sel nädalal õppimisele aega kulutasite, "mul kulus igal tööpäeval umbes viis tundi, kas see on normaalne" (aine sissejuhatus väidab, et kulub viis tundi nädalas) ning teised vastasid, et "jaa, mul sama lugu".

Ma tegin paari tunniga kõik asjad ära (kaks nädalat korraga, sest esimese nädala tähtaeg nihutati samuti teise nädala lõppu, kuna alguses polnud kõigil vajalikku raamatut) ja ei saa aru, mida nad seal nii pikalt jauravad?

Teisi aineid ei anna sellega võrreldagi, näiteks meditsiiniterminoloogia on ikka korralik pähkel, seda võib tõesti 5x5h nädalas õppida. Eelkõige seetõttu, et peab kuivalt tuupima ja pole infot veel suurt millegagi siduda. Esimene jupp kattis ees- ja järelliited stiilis cerebr/o, dactyl/o, encephal/o, -ptosis, -centesis, kokku ehk sadakond või nii.

Nagu hiina keelt õpiks, pea läks kohe halliks!

Pluss siis kõik need asjad, mida juppidest moodustada annab, näiteks ophthalmoscope, electroencephalogram, laryngectomy, nephrectomy, tähendusi peab muidugi ka teadma, mina siis veel kahes keeles. Lisaks aju osad, mitokondrid, seljalülide iseärasused, huuuu... Sabakont on inglise keeles coccyx - kui teil peaks kunagi vaja minema. Mõnele inimesele meeldib näiteks lapsele selline nimi panna, kus on võimalikult palju võõrtähti. Coccyx.

Halasin Mattile, et ma päris arstiks ikka ka ei tahtnud saada ju. Apua! Matt lohutas, et siin pole tegelikult midagi keerulist, vaata see 30-täheline sõna jaguneb tegelikult viieks osaks, esimene on mingi spets aju osa, teine tähendab kasvajat, kolmas seda masinat, millega uuritakse, neljas lõikust... noh, umbes nii.

Ja ma tunnen kogu aeg, kuidas mu vanad soikujäänud ajusagarad krõpp-krõpp muudkui keerulisemaks arenevad. Lausa kuulda on!

Või on see siis lihtsalt Oscar, kes samal ajal kui mina õppida püüan, lillepotist mulda välja tõstab, mu jalanõusid närib või vetsupotiharjaga mängib...

2 kommentaari:

  1. Kõik vist ongi koolis truuvisti, et mitte ühtki kommentaari ei ole. No ma olen veel sellest põlvkonnast, kes sai rõemsalt või vähem rõemsalt terve septembrikuu kolhoosis kartuleid võtta, ja kui juhtus olema väegade sitt suusailm, siis ka oktoobris natuke. :) Isegi veel kolmandal kursusel käisime, aga õnneks neljandal juba pääsesime kohe hariduse manu :) Samas unustamatud mälestused neist "põllupastoraalidest" - on, mida lapselastele jutustada.
    Samas, perekondlikest põhjustest lähtuvalt on sõnad elektroentsefalogramm ja oftalmoskoop ja veel hulk muid sellesarnaseid mulle juba emapiimaga sisse sööbinud :)
    Oskar on ilmselt minu ühe noore kassi hingesugulane, see teeb täpselt sedasama. Lisaks suusatab selle mulla ja muud asjad kõik segamini ka, taburet aetas veel kõige otsa ümber, ja sikutab nõudepesukäsna pisikesteks tükkideks. Ja siis vaatab mõistmatu näoga, miks Majasokk tema perfomance'it ja kaunist installatsiooni ei hinda, vaid selle asemel harja ja käterätikuga vehib ja sõimab XD Las lapsuke mängib, peaasi kui ei nuta XD

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oo, ma olen ka saanud koolis igasugu kooliväliseid asju teha, küll mitte kartuleid võtta, aga igal kevadel pidi igaüks omale suure kotitäie tolmuseid koolikardinaid koju vedama ja need puhtaks pesema + läbi terve kooliaasta olid "korrapidaja" päevad, kus umbes korra kuus või nii pidi koolitundide asemel terve korruse puhtuse eest hoolt kandma, kindlate tundide ajal terve korruse ära pühkima ja kindlate tundide ajal korruse pesema. Muidugi oli tore niimoodi legaalselt "poppi teha", aga samas natuke imelik ka (küll ainult tagasi vaadates), et õppimise asemel kohustuslikus korras muid asju tuli teha.

      Kustuta