16 aprill, 2020

Tõsiselt või?

Ma olen viimased paar ööd nii ebanormaalseid unenägusid näinud, et vaikselt hakkab juba ära tüütama! Hea meelega süüdistaks täiskuud või muud maagilist, aga ilmselt on asi proosalisem - elu liiga igav või liiga stressirikas või mine sa võta kinni.

Igatahes ärkasin keset ööd mingi järjekordse jaburuse peale (ei mäleta, mis see oli ja pole ka tähtis, sest mitte kedagi ei huvita teiste inimeste unenäod) ja unesegasena tekkis automaatselt mõte, et "huvitav, mida see tähendab?"

Seejärel ärkasin ikka päriselt üles ja sain aru, et... mis mõttes, et mida see tähendab?


Mis omakorda tuletas meelde, et mu lapsepõlvekodus oli riiulis "Unenägude seletaja" ja kunagi ammustel aegadel olen seda ilmselt päris usinalt sirvinud, sest mäletan alfabeetilist ülesehitust ja seda, kuidas mõne asja all oli pikk joru täpsustusi, näiteks lamba all, et "kui näed unes lambaliha söömist", "kui näed lamba nülgimist", "kui näed rõõmsat talle aasal ringi kalpsamas".

Hakkasin siis korraga mõtlema (ikka keset ööd, eksole), et mis uskumatut rämpsu toodetakse... 

Sest kuidas selline raamat üldse sünnib? Keegi teeb aastakümnete pikkuse uurimistöö, laseb inimestel kohe pärast ärkamist unenäod kirja panna, analüüsib saadud tulemusi nende edasiste elusündmustega, avastab, et peaaegu KÕIK need, kes on näinud unes lõbusaid utekesi, saavad järgneva paari kuu jooksul ametikõrgendust; kaitseb antud valdkonnas doktoritöö ja paneb saadud tulemused ühtlasi ka raamatusse, et inimesed teaksid, mida elult oodata?


Aga täna on mul tähtis päev - lähen aianduspoodi põõsast ostma. Nii põnev! Ma arvan, et pärast sellist elevust ja rutiinist väljumist on kohe palju rahulikumat und oodata. Väikesed rõõmud, noh!

Kuidas muidu ise vastu peate?

24 kommentaari:

  1. Mul on tujud nii üles ja alla. Mõnel päeval on siuke tunne, et issand jumal, kaua veel ning samas järgmisel on jälle nii, et ah, pole hullu midagi, palju see isolatsioon siis mu tavaelust ikka erineb.
    Aga poodiminek on nädala suursündmus küll. Ikka teen meigi ja panen retuuside asemel kleidi selga ja puha. 😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on umbes sama. Enamasti igati tore, sest ma polnud teab mis sotsiaalne ka enne karantiini, aga kohati kipub ikka tüdimus ka tulema. Ja aiapoodi panin kleidi selga sinu eeskujul :D Meil on sel nädalal ikka täitsa suvi olnud, 20 kraadi iga päev.

      Kustuta
  2. Mind mõjutab unenägudes absoluuuuutselt kõik läbielatu. Mängisin mingit põgenemistoa stiilis mängu, hakkasin unenäos samamoodi vihjeid otsima. Vaatan Prison Breaki hetkel netflixist, paar ööd juba tuuseldan mööda vanglaid ja jooksen ja kaevan. :D

    Vastupidamise kohalt nii palju, et oma 4.5 kuuse beebi kõrvalt elasin juba enne seda isolatsiionielu. Jalutamas käin ikka üksi, poes ei tahtnud niikuinii käruga köia, tellisin koju... Veidi on mingi ärevus hinges, aga loodan parimat ja küll see ka möödub. Ehk saan ühel hetkel poole jalutuskäigu pealt - mis on umbes 15km - poest jäätist osta koduteele...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ka vahel mingid fragmendid elust enesest ja eks see nii peabki olema, et aju töötab informatsiooni läbi. Aga vahepeal viskab ikka sellist umbluud sisse, et ma ikka absoluutselt ei saa aru, kust mu vaene aju üldse sellise jama leiab?

      Kustuta
  3. Anonüümne16/4/20 22:32

    Koroonakriisi ajal näevad paljud veidraid unenägusid ja sellel ongi oma põhjused:

    https://www.nationalgeographic.com/science/2020/04/coronavirus-pandemic-is-giving-people-vivid-unusual-dreams-here-is-why/

    https://time.com/5821896/coronavirus-nightmares-dreams/

    VastaKustuta
  4. Anonüümne16/4/20 22:50

    Eile vaatasin Netflixist Tiger Kingi ja nägin terve öö tiigreid, karusid ja lõvisid unes.
    Siis on tabanud mind saia küpsetamise needus, proovitud kuulus potisai, tavaline sai, mingi eriline youtube sai ekstra võiga, õunakook, jne. Üldiselt ägiseme aga lapsed söövad erilise mõnuga, las kosuvad ütlen mina.
    Siis istutasin seemneid, kuramused kasvavad nagu murjamid, nüüd uus mure kuhu nad kõik
    ümber istutada. Üldiselt tellin kõik koju.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Isver, ära räägi saiast! Ma küpsetan IGA PÄEV! Nii hea on ju ka, aga dressid hakkavad juba veidi kitsaks jääma, ma ei teagi, kas süüdistada kuivatit või pärmitainast...

      Kustuta
    2. Anonüümne17/4/20 00:33

      Kuivati on saatanast��

      Kustuta
    3. Unenägusid on mitut sorti ja sel teemal on ka uurimusi kirjutatud. Kõige lihtsama tasandi uned peegeldavad otseselt konkreetset füüsilist olekut - no nt nägin unes, et kõndisin paljajalu lumes, tegelikult oli tekk jalgade pealt ära libisenud ja jalad lihtviisiliselt külmetasid. Need uned ei tähenda absoluutselt mitte midagi - nagu on, nii ongi.
      Teine sats on päevasündmuste läbihekseldamine, ja kuna mina nt ahmin meeletult kõikvõimalikku infot ja seedin seda ja aju tagumistes kambrites käib vahetpidamata kiire töö, siis logisch, et ka mu unenäod on selline seikkalu segapuder, iga jumala öö mitmeid kordi, et neist saaks Balzac'i-väärilise mitmekümneköitelise epopöa hulga erinevate tegelaskujude ja tegevusliinidega. Paljud teemad küll korduvad ka. Nii kui uut filmi näen või seriaali, nii lisandub tegelasi galeriisse ja faabulaid ja mingil hetkel hakkavad nad põimuma. Ja vahel on taustateadmine veel kolm korda suurem kui see, mida otseselt näen. Tegelikult mulle meeldib neid unesid vaadata, kuigi vahel on tõesti täielik umbluu kah jah. Kõige tüütumad on aga sellised unenäod - kordusmotiiv - et ma lähen kuskile, enamasti öisel ajal majja, sageli veel tuiskab ja tormab, kallab kolinal vihma või on meeletu pakane, vahel on ka lapsed kaasas, koerad alati, ja siis kukun selles raudkülmas majas öö ajal kütma ja natuke koristama, et saaks magama heita ja et hommikul surnuks poleks külmunud. Ja vahel on need koristamised väga põhjalikud, iga lapitõmmet ja loputamist näen pikalt ja pikalt. Ma ei ole küll koristusfänn, seega - mille pagana jaoks selliseid asju näidatakse? Ükskord lõikasin terve öö otsa suure aiatäie õunapuid ära, kange tuul kõrvus vihisemas, kui ma seal redeliga vanas aias kõõlusin. No MILLEKS??!!
      Kolmas sats on sellised, mis juba natuke midagi tähendavad. Neist seikkaludest ei otsi ma mingeid tähendusi, päriselt seal surma ei saa, ainuke asi, et füüsiline pool võib veidi läbi pressida, nt kui sind selga tulistatakse, siis on ilmselt padjanurk valusasti selja alla jäänud vmt. Aga need sellised kergelt tähenduslikud - seal võib ka tegevus olla seikluslik, aga enamasti suht jama (kuigi nägemise ajal paistab huvitav) ja sealt saab sageli välja noppida paar-kolm teravalt esiletulevat motiivi ja neid siis võib seletajast vaadata. Aga enamasti nad tähendavadki triviaalseid asju - no et kui koer hammustab, siis aetakse su ümber kurje jutte, aga nt tulekahju tähendab alati ilmamuutust. Suur kustutamatu metsatulekahju tähendas kord sellist lumetuisku, et kahe sammu kaugusele ei näinud, st tule suurus on korrelatsioonis muutuse drastilisuse ja intensiivsusega. Selliste asjadega on väga lihtne ja neile ei maksa küll mingeid erilisi ootusi ega lootusi panna, sest nagu ütlesin, need on lihtsad igapäevased asjad.

      Kustuta
  5. Aga sealt edasi tulevad juba tõeliselt tähenduslikud unenäod ja neid on mul ka olnud üksjagu, mis on ka täide läinud (no kerge nüansierinevusega, sest 100 % oleks vist liiga palju tahetud). Aga point on selles, et kuna ma nagunii igast putru kokku näen - kes siis teab, missugune osa sellest see prohvetlik on. Ja ega need asjad ei juhtu üleöö - vahel alles mitme aasta pärast. Aga siis tuleb meelde ja lööb ikka pahviks küll - 98 protsenti olen ma asja ette näinud - muudkui - teistele inimestele. Miks endale ei või näha?
    No ja kaks järgmist tasandit on juba sellised, kus tehakse suuri avastusi (Mendelejevi tabel jne) või saadakse ühendust Jumalaga ja Inglitega. Aga selliseid asju juhtub ilmselt harva ja äravalitutele. Aga mis mulle unenägemise juures meedib, kui need seikkalud välja jätta - kõik värvid on ääretult kirkad, puhtad ja selged, maitsed, helid, lõhnad äärmiselt intensiivsed, ning mis eriti tore - asjad arenevad "minu soovil, havi käsul" aina suuremaks ja uhkemaks. Ma võingi minna tühja lossi ja hakata seda tuba toa haaval sisustama, sattuda tühjale planeedile ja tekitada sinna sellised maastikud, floora ja fauna, nagu ma täpselt ise tahan. Vat sellised mõttemängud mulle meeldivad :) Vahel on lausa kahjugi üles ärgata, aga õnneks näen ma ka nn seriaale - mitmel ööl järjest sama und, et asi areneb aina edasi. Ei, mulle tõesti meeldivad mu unenäod :) Nagu filmi vaataks, kus oled ise režissöör, stsenarist, näitleja, riietaja, publik.



    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures ma mõtlesin kohe öösel sinu peale ja teadsin, et kui ma sellest blogin, oskad siia midagi huvitavat lisada :)

      Kustuta
  6. Ma kirjutasin telefonis öösel pika kommentaari ning enda arvates saatsin ära ka :) Uuesti ei hakka toksima, aga kui ma siiani koroona-aja suht unenägudevaeselt mööda saatnud, siis täna varahommikul siis lõpuks nägin und. Ma ei tea kui jabur see oli aga lihtsalt kallati tassi keevat vett, ikka nii et see mulle käe peale voolas. Samas see oli pigem seda tüüpi unenägu, mida reaalses elus hiljuti kogenud oled, sest ma mõned päevad tagasi kallasin niimoodi vett tassist mööda, et käe peale läks. Tavaliselt ma ei näe kuidagi nii labaselt hiljuti toimunud sündmusi, vb see on minu jaoks jabur.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õnneks saavad sellised unenäod vähemalt kohe pärast ärkamist otsa. Kõige nõmedamad on need, kus käib mingi tõsine sündmustik ja kui silmad uuesti kinni panna, võib jätkuda. Õõõhhh. Kuigi, jah, kuum vesi ei kõla väga meeldivalt muidugi :D

      Kustuta
    2. Need jätkuvad unenäod, eriti kui mingi ebameeldiv tegevus käib, on tüütud. Ma olen ekstra olnud 10-15 minutit üleval, et mitte mõnda unenägu edasi näha. Aga noh, vahel ei ole sellest kasu - nt mingi aeg nägin unenägu nagu seriaali. Regulaarselt mitu korda nädalas, läks edasi sealt kus pooleli jäi.

      Kustuta
  7. Meedikuna käin mina tööl. Antud olukorra tõttu küll mitte igapäevaselt (ei tööta haiglas, aga muidu olen 5p nädalas 8h) ja naudin väga neid päevi, kui saan kodus olla.
    Vaikselt hakkab organism piisavalt puhkust saama, et rkan juba tööpäeva hommikuti enne äratuskella.
    Igatsen, et näe perekonda ja sõbrannasid ja nende pisikesi, kes nii ruttu kasvavad.
    Samal ajal naudin, et saan kodus rahus olla ja ei pea olema sotsiaalne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabad päevad on kohe eriti vabad nüüd, eks. Pole mingit survet, et kuskile minna või kellegagi kokku saada.

      Kustuta
  8. Unenäod on põnevad, kunagi oli kodus ka see unenägude seletamise raamat, meil selline trükimasinal trükitud versioon. Tähendused olid sama kummalised kui unenäod ise, ja siis väga ei vaevanud, kuidas neid koostatud on. Praegu niimoodi mõeldes tundub tõesti jabur, et põlev maja tähendab ilmamuutust vms., kuigi paar asja läks isegi täppi ja ühe konkreetse asja nägemist unes kartsin aastaid (sest minu seoste loomise meisteraju leidis tõestuse täppiminekuks). Aga veidratest ja täppi läinud unenägudest. Ma olen unes näinud seriaale, st näed ühe osa ära ja siis mingi aeg näed jätku. Näinud järjest kuidas ma mingist transpordivahendist maha jään ja siis peagi jäänudki maha, kuigi üldiselt ma pigem lähen igale poole varem kohale ning seda mahajäämist on üliharva ette tulnud, muul ajal selliseid unenägusid ei näe, ka mitte pärast mahajäämist. Enne Estonian Airi pankrotti ja Pariisi terrorirünnakuid nägin unes kuidas EA lennuk mööda maad liikus (ei, mitte lennuväljal, vaid suvalisel teel) ja kuidagi õhku ei tõusnud. Ja siis kui lennuk peatus, ründasid lennukit maskides relvastatud mehed. Pärast veel oli põgenemine kusagil hoones sees (väike teleport ja lõpptulemusena jäin ellu, hommikul oli hea ärgata - aga selline äng jäi hinge ning peagi need mõlemad sündmused aset leidsid). Lihtsalt jaburaid unenägusid olen palju näinud, aga ka selliseid mille puhul hommikul tõsiselt mõtled - oli see nüüd uni või mitte. Üks kummalisemaid oli see kui unes und nägin, no nii nagu inception - siis ärgates oli ikka korralik segadus, et kus ma siis nüüd olen.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks see täppiminek on tihtipeale selline otsimise asi ka. Kui miski tähendab ilmamuutust, siis see, et ilm iga mõne aja tagant nagunii muutub, ei ole ju iseenesest väga uskumatu asi.

      Jaburate unenägudega seoses tuli mulle meelde, et mul on paar korda nii juhtunud, et ma ei saa unenäost ärgates kohe aru, et kus ma olen või õigemini arvan, et olen mingis muus kohas. Mis on megaimelik, sest ma magan väga harva kuskil mujal kui omaenda kodus.

      Kustuta
    2. Seda muus kohas olemise tunnet olen kogenud, selline hetkeline segadus kuniks saada aru, kus viibid. On ette tulnud nii kodus kui mujal magades ning vahel olen arvanud end olevat kohtades, kus ma kuidagi olla ei saa (kuniks ajas rändamist võimalikuks ei ole tehtud).

      Kustuta
    3. Lapsena nägin ma õudseid ja häirivaid nõiaunenägusid, ja veel mingeid painajaid. Kindel vahend, et ärgates ja uuesti uinudes sama jura edasi ei näeks - vahetada asendit, no keerata teine külg, sättida käsi-jalgu teisiti (ma olen veel selline "nii tähtis tädi, et magades on ka käed puusas XD, st jalg sedamoodi konksus). Ja teine asi - kui on vaja nt öösel tualetti minna või kui lihtsalt ärgatakse ja enam magama ei jäe, siis soovitatakse pigem midagi teha - lugeda või miskit, kasvõi 10-15 minutit, mitte minna voodisse tagasi ja seal siis tundide viisi rahutult väherdada ja linu enda all kuumaks pöörata. Mul on alati arvuti lahti ja siis ma nt nagu praegugi - tulen ja loen foorumeid ja kirjutan miskit, vaatan kümme minutit mingit filmi või kasvõi lapin paari laua jagu kaarte. Või siis voodis on mitu kasti raamatuid ja vesum ristsõnu, siis lahendan neid või loen. Ja muidugi mind aitab alati muusika - iPod'i klapid kõrva. Aga see teeb omakorda seda, et tubli veerand unedest on lihtsalt üks tantsimine või iluuisutamine - enamasti tühjades saalides, aga vahel on ka suur ball. Ja ilusad kostüümid ka, neid saan samuti ise teha ja arendada :) Olen kontrollinud - musa tuleb siis saateks täpselt see, mida iPod parajasti ette söödab. Mul on seal igat, niiet jätkub nii ballitantse kui reivi, rokki ja rahvatantse, latinosid ja lezginkat (see on mu viimane armastus - kaukaasia tantsud).

      Kustuta
    4. Sul on magades käed puusas? :D

      Kustuta
    5. Jah :) Ma ju räägin, et nii tähtis tädi XD Tegelikult selleks, et neid toetada, ja et panna nt külje alla sooja. Või et kui ma liiga serva peale vajun, siis käsi üle ääre ei kukuks.

      Kustuta