27 oktoober, 2020

Kommi- ja pommikombed Kanadas

Ma olen märganud, et ka Eestis on hakanud Halloween üha tugevamalt kanda kinnitama ja kui juba varem oli omajagu neid inimesi, kes meelsamini isegi kadri- ja mardisantidele ust ei avanud, siis arusaadavalt on kolmas sama sisuga püha nii mõnelegi veidi liig. 

Kanadas ja Ameerikas on vaikiv kokkulepe, et need, kes tahavad komme jagada, panevad oma ukse kõrvale kõrvitsa ning jätavad õues tule põlema. Siin on oma majaesise ehtimine üldiselt väga moes ja kõrvitsad istuvad inimeste trepil terve oktoobrikuu. Aga kui kommirallist osa võtta ei taha, saab selle üheks õhtuks lihtsalt sisse tõsta.

Siinsed inimesed armastavad Halloweeni. Arrrrrmastavad! Seega on ilma tule ja kõrvitsata maju üsna vähe. Isegi need, kes mingil põhjusel uksele tulla ei saa/jaksa/taha, panevad pigem suure kommikausi õue, et lapsed saaksid sealt endale midagi ise valida kui et jätavad püha täitsa vahele. 

Lapsed käivad ukselt uksele tavaliselt grupi sõpradega ja iga lastegrupiga on alati vähemalt üks täiskasvanu kaasas. Täiskasvanu jääb eemale tänavale seisma ja uksele tulevad ainult lapsed, välja arvatud juhul kui mõni laps on nii tilluke, et tal on vanema abi vaja. Need tillukesed teevad oma tiiru tavaliselt üsna varakult, kuskil viie-kuue vahel, suuremad ootavad, et hakkaks hämaraks minema ja peamine mass liigub seitsme-kaheksa paiku. Teismelisi on üsna vähe, aga igal aastal mõni ikka astub läbi. See tundub jällegi mingi vaikiv kokkulepe olevat, et teismelistel enam ei sobi käia.

Kostüümid on igal aastal ääretult lahedad olnud. Ka kommijagajad on tihtipeale kostümeeritud ja sageli teevad inimesed lastele natuke mingit õudust, näiteks meil on mingi keebiga luukere, kes ukse taga ripub ja hauataguse häälega naerab kui toast nuppu vajutada. Ja paljudel on ukseesine nii ära ehitud, et kommi järele kõndimiseks peab peaaegu labürindist läbi liikuma. Nii et teatrit teevad kommijagajad ise, seda ei oodata lastelt.

Kadri- ja Mardipäevast mäletan, et see oli mõlemapoolselt natuke ebamugav. Kommijagajana ei teadnud kunagi, kas tuleb korralik eeskava või esitatakse kohmakalt mingi mõistatus ja mul polnud ausalt öeldes kumbagi vaja - kogu see viljaõnne ja pikkade linade soovimine on nagunii ajale jalgu jäänud komme. Ise sõpradega ukselt uksele käies ei teadnud jällegi, kas sind oodatakse või saad sõimata või ei tehta üldse ust lahti. Ja lõppude lõpuks - kas me tahtsimegi nii väga võõrastele esineda? Eks see eelkõige kommide nimel käis.

Kadri- ja Mardipäev sobivad minu meelest sellisesse vanaaegsesse külaellu, kus toit kasvatati ise, kõik tundsid ümberkaudsete talude elanikke ja televisioon/internet ei olnud veel leiutatud. Kus see esinemine käiski rohkem mõlemapoolse meelelahutuse eesmärgil ja tasuks olid näiteks õunad. 

Siin tulevad Halloween'i maiustused igal sügisel eraldi müüki. Enamik karpe sisaldab kas 50 või 120 minipakendis šokolaadi või kommikotikest ja kuskil nädal enne Halloween'i on need tavaliselt poole või kolmandiku võrra alla hinnatud, sest enamik inimesi ostavad varud varakult valmis (noh, sellised normaalsed inimesed, kellel kommid kodus probleemivabalt seisavad - mul näiiteks ei seisa). Aga ka täishinnaga on need igaühele taskukohased - 120 šokolaadi sisaldav karp läheb maksma umbes ühe miinimumtunnipalga, kõik muud on sellest odavamad (kummikommid jne). 

Kartulikrõpse müüakse samuti Halloween'i puhul minipakkides (ühes kastis oli vist 40 pakki). Eelmisel aastal ostsin neid kommidele lisaks, et saaks lastele magusa ja soolase vahel valida anda ja selgus, et suhkur võidab iga kell. Sel aastal on siis jälle ainult kommid. Vot sellised kombed meil siin.

9 kommentaari:

  1. Huvitav kuidas sellel aastal trick-or-treating välja näeb? Meil emade grupis ikka arutatakse seda, ja tundub et enamus ei plaani üldse välja minna (vôi siis ainult paari naabri juurde) ja kommikauss jäetakse ukse taha. Mu 11 aastane teatas ka, et tema ei taha kostüümigi see aasta. Ei tea kas see on siis koroona vôi vanusega seotud... Eelmisel aastal käis ikka väga entusiastlikult ringi.
    Ma ostsin ühe 50-se paki meile endale söömiseks, läheme naabrite juurde pidutsema ja kôrvitsat meil üldse polegi. Nii et... täitsa tavaline laupäev :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina mõtlesin sel aastal teha väikesed valmispakid ja need ukse taha ritta sättida. Siis ei sobra kõik samas kausis, aga saavad oma peotäie komme ikka kätte. Samas arvan sama, et sel aastal on kommisõpru kõvasti vähem liikumas. Oscar õnneks ei jaga veel Halloweenist suurt midagi, nii et temal on täitsa tavaline õhtu.

      Kustuta
  2. Oi, Halloween tulekul jah! Paraku elame meie praegu säärases kohas, kuhu väikesed kommisõbrad õhtupimedas ei satu. Aga New Mexico päevil võtsime Halloweeni paar korda päris tõsiselt, näiteks: https://viistuhatviissada.blogspot.com/2012/11/halloween-siinmail-ei-lasta-naljalt.html

    VastaKustuta
  3. Meie oma väga suures naabruskonnas (USAs) ühinesime ''Halloween candy map''iga, lisaks muidugi seesama tuli põlema/kustu reegel. Suured kommikausid pannakse ukse taha, nagu varasematel aastatel tehti siis, kui ise trick or treat'ima mindi, juures kiri, et võta näiteks 2 tükki. Kuna mul on 6aastane laps, kes tahab ikka kostüümi selga panna ja minna, siis oma kodus jätamegi kommikausi ukse taha. Naljakal kombel ta ise üldse kommi ei söö, aga meeldib kogu see ringijalutamise protsess pigem, kommid annab vanaisale. Varasematel aastatel olen kommid ostnud Costcost, seal 250 tk pakk või midagi sellist, sel aastal veidi vähem komme varutud. Olen näinud ka päris leidlikke torusüsteeme Nextdooris, vanemad inimesed ikka tahavad lapsi näha ja neile ise kommi kasvõi toru kaudu kotti panna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle ka meeldivad need torusüsteemid! Viitsiks ainult ise midagi sellist ehitada...

      Kustuta
  4. Meil siin Ontarios on päris mitmes kõrge nakatuvusega piirkonnas (Toronto, Ottawa, ...) rangelt soovitatud Halloween ära jätta. Põhjuseks asjaolu, et hulga laste puhul pole lihtsalt realistlikult võimalik kontrollida ohutusnõuete täitmist. Meie sõpruskonna igaaastane Halloweenipidu jääb ära esimest korda rohkem kui 20 aasta jooksul.

    Võimude suhtumise põhjustab osaliselt viimastel päevadel kohale jõudnud tänupühade kogunemistest põhjustatud nakatumiste järsk tõus. Kanada lõi eile kõigi aegade päevaste uute nakatumiste rekordi, Ontarios sama üleeile.

    Mis puutub teismeliste haloweenitamisse siis siinkandis on see üsna moes. Mitte niipalju kommi saamise nimel kuivõrd kostümeerimise põnevuse pärast. Meie tüdrukud ja nende sõbrad lippasid veel eelmine aasta pealt kahekümnestena ringi ja tegid mitu nädalat oma kostüüme. Tänaval lastega jalutavatel täiskasvanutel on enamusel kostüümid seljas. Isegi olen iga kord miskit teistsugust selga ajanud, eelmine aasta kehastasin "terroristi" musta maski, granaadi ja mängupüstoliga :D

    VastaKustuta
  5. Iseenesest oleks tore tähistada, aga jääb vist vahele. Meie kortermajas on enamik kortereid AirBnB'd jm, nii et kommi nurujaid lihtsalt ei ole. Natuke kahju, et oma seltskonnaga kokkusaamisi ei saa ka korraldada, sest see oleks suurepärane viis ennast taaskord Sigatüüka õpilaseks riietada. Aga vähemalt on kõrvits olemas - tegin augud sisse ja täidan maapähklitega, lindudel rõdul hea nokkida.

    VastaKustuta
  6. Halloweeni-kaunistustest rääkides (NB! nõrganärvilistel ei maksa linki avada!):
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8888107/Gruesome-Halloween-display-prompts-multiple-police-visits.html

    VastaKustuta