06 november, 2020

Lihtsalt pean veidi vahutama

Viimasel ajal on Eesti uudiste lugemine üha ebameeldivamaks muutunud. Näiteks selline pealkiri: "EKRE: teeme kõik, et samasooliste suhte seadustamine oleks võimalikult raske". Artiklist sain teada, et "registreeritud kooselu seadustamine abielu kõrval tekitab Eesti õigusruumis suurt segadust ning paljude sarnasuste tõttu senise perekonnaseadusega lahustab ja lammutab see suurel määral senist abielu."

Vabandage, aga mis "suurest segadusest" siin räägitakse? 

Kelle abielu see "lahustaks ja lammutaks" kui kõik paarid, kes teineteist armastavad, saaksid oma kooselu seaduslikult registreerida? Enamik arenenud riike on samasooliste abielu juba aasta(kümne)id tagasi legaliseerinud. Jah, nende kõrval on ka riike, kes sellist sammu niipea ette ei võta, näiteks Venemaa ja siis mõned sellised, kus naistel ei ole tänapäevani lubatud haridust ega juhtimisõigust omandada, nii et seal on tõesti veel pikk tee minna. Ma millegipärast eeldasin, et Eesti on omadega veidi kaugemale jõudnud. 

See tase, kus EKRE oma jüngritega lärmab, läheb umbes samasse kategooriasse lapiku maakera teooria pooldajatega. Enamik arenenud maailmast on tänaseks selgusele jõudnud, et maakera lihtsalt on ümmargune, meeldib see sulle või mitte. Mis muidugi ei välista võimalust, et mõni väike riik võiks teha seaduse, mis antud fakti eitaks. Mis ütleks, et maakeral ei ole lubatud ümmargune olla. Sest see ohustaks ja viiks segadusse neid, kes tahavad lapikul maal elada. Traditsioonilisel moel.

Täna leidsin sellise pealkirja: "Doktor Adik Levin: teie, kes lubate samasoolistel paaridel lapsendada, küsige enne ka lapselt, kas tema soovib sellises peres kasvada". Sissejuhatuses selgitatakse: "Eriti tõsine probleem samasooliste perede laste jaoks on teismeiga. Olgem ausad - lapsed on selles vanuses väga julmad. Koolikiusamine ja narrimine on tavalised."

Aa, et lapsed on julmad? 

Aga eeskuju on neil narrijatel muidu hea ja salliv, eksole? Vanemad arutavad kodus omavahel kui ebanormaalne see ikka on, et mõned inimesed on samast soost ja elavad perekonnana. Uudistest kuuleb söögi alla ja peale, et ka riigiisade meelest on kõnealune küsimus nii valusalt põletav ja tulevikku ohustav, et selle vastu võitlemine on üks kõige tähtsamaid asju üldse.

Samal ajal teame (aga pole selle üle suuremat mures), et:

- Enesetappude poolest on Eesti terves maailmas 16-ndal kohal. See tähendab, et 179-s (!) riigis tapetakse end saja tuhande elaniku kohta VÄHEM ära kui Eestis. Enesetapp on muide kasvav trend, sest neli aastat tagasi olime 29ndad. Mina poliitikuna pööraks sellele faktile vähemalt natukenegi tähelepanu, sest kui samas vaimus edasi läheb, võib varsti riigis tuled ära kustutada, sest polegi enam valijaid. Kõik on lännu.

- Eesti on Euroopas (terves EUROOPAS, eksole!) teisel kohal üksikvanemate osakaalu poolest. Neid on peaaegu kolmandik (28%) kõikidest peredest! Euroopa keskmine on 15% ehk kaks korda väiksem. Huvitav, kuhu see teisest soost vanem oma lapse kõrvalt kadus? Uude perre uusi pereväärtusi looma?

- 300.000 Eesti elanikku ehk tervelt viiendik (sealhulgas suur osa üksikvanemaid) elavad allpool vaesuspiiri. Pensioniealistest on allpool vaesuspiiri 44% ehk peaaegu POOLED! 

Aga milleks tegeleda nii "tühiste" asjadega kui võib tähelepanu suunata sellele, et samast soost inimesed jumala eest ametlikult ei saaks suhtes olla (sest mitteametlikult on nagunii). 

Levini juurde tagasi tulles - ma ei tea, mis pärleid tema artiklist veel selgus, sest ma ei leidnud, et antud üllitis oleks isegi ühte eurot väärt, mida edasi lugemise eest küsiti. Aga valiidsuse ja reliaabluse huvides tahaks teada, mille põhjal ta väidab, et lastekodulapse arvamust enne lapsendamist ei küsita? Loodetavasti ei ole ajakirjandus nii madalale langenud, et kui inimene juhtub DOKTOR olema, võib ta "arvamusliidrina" ükskõik mida avalikult väita, olenemata sellest, kas väited millelgi põhinevad või mitte. 

Kes lapsendamisega lähemalt kokku pole puutunud, võin teid valgustada, et Eestis on peamiseks probleemiks hoopis see, et enamike lastekodulaste bioloogilised vanemad ei ole vanemlikest õigustest loobunud ja seetõttu ei ole võimalik neid lapsi lapsendada. Mis siis, et oma bioloogiliste vanemate juurde (kes on kenasti ja traditsiooniliselt erinevast soost ehk järelikult tugevate pereväärtustega, aga paraku vägivallakalduvuse, sõltuvusprobleemi või laste vägistamise huviga) ei saa nad samuti enam kunagi tagasi minna.

Päris kindlasti ei ole rõhuvaks mureks suured samasooliste paaride hordid, kes "normaalseid" abieluinimesi küünarnukkidega laiali peksaks, et ise lapsendada saaks nagu antud artikli põhjal arvata võiks.

Pffffff.

Samal teemal kirjutasin ka aastaid tagasi: "Parem karta kui kahetseda"

12 kommentaari:

  1. Nõustun 150% kõigi väidetega. Ma ei ole mitte kunagi aru saanud, miks osad inimesed tunnevad, et neilt võetakse midagi ära, kui teised õigusi juurde saavad.
    Ehk saab selle lubatud tobeda rahvahääletusega lõpuks ka Eesti 21. sajandisse tuua ja seadustikku võrdõiguslikumaks muuta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma isegi ei saa aru, mis meeletuid hüvesid need samasoolised paarid läbi ametliku abielu saaks? Võiks ühist perekonnanime kanda (aga kas nad tahavadki) ja ei peaks eraldi testamenti tegema, et kaaslane su pärija oleks. Vsjoo. Või on midagi veel?

      Ma juba kujutan ette, kuidas kaabud hüüataks, et milleks neile siis see abielu kui neid hüvesid ka ilma annaks ära korraldada. Noh, ongi - milleks heterosoolistele paaridelegi see abielu?!

      Mulle tundub, et kogu see vaht antud teema ümber on lihtsalt selle jaoks, et ei peaks tegelike probleemidega tegelema. Keda need nälgivad lapsed ja end oksa tõmbavad vanemad ikka huvitavad.

      Kustuta
    2. Ühise nime saamine ju taheti ka ära keelata. Et ilma abieluta ei tohiks võtta oma (samasoolise) elukaaslase perekonnanime. Tahad nime vahetada siis mõtle täiesti uus perekonnanimi välja (:

      Kustuta
    3. Ehk tuleb elukaaslase nime võttes jätta mainimata, et sul sellise nimega elukaaslane on. Absurd. Kellele sellist tagakiusamist küll vaja on...

      Kustuta
  2. Mina just ükspäev jõudsin järeldusele, et tänu Helmede-Ratase kompotile on mulle Jana Toom, Mihhail Kõlvart jt täitsa sümpaatsed hakanud tunduma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma jõudsin ükspäev enam-vähem samale arusaamale. Leidsin, et kui peaksin Keskerakonna ja EKRE vahel valima, siis raudselt võidaks kesikud. Novot, kuhu me langenud oleme...

      Kustuta
    2. Ma peaaegu, et mõtleks samamoodi. Aga OOTA! Tänu Kesikute, ehk täpsemalt hr Ratase manööverdustele see õudus Eestis praegu toimubki! Valimised võitis ju hoopis Reform..

      Kustuta
  3. Helmed nagu ka paljud teised kitsarinnalised ja olematu silmaringiga inimesed võiksid teinekord mõne dokumentaalfilmi vaadata või mõnd raamatut lugeda. Mul on tegelikult raske uskuda, et Helmed on nii piiratud inimesed. Äkki on see kisa ikka selleks, et saaks harimatut massi enda taha koondada? Kahju on öelda, aga ei saa kohe kuidagi pidada inimesi, kes nii pisikesest asjast teevad riigi suurima probleemi, harituteks. Ei ole üldse oluline, et intensiivravisse satuvad lapsed, kelle erinevast soost vanemad on nad poolsurnuks raputanud, et järjest nooremad lapsed enesetappe sooritavad, et päästjad saavad töötasuna kätte tugevalt alla Eesti keskmise jne. See kõik ei vaja tegelemist, isegi vaimset abi ei tohi lapsed omal algatusel küsida, aga vat see on järsku kahel nässil hambus, kes kellega, kus ja mida.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne6/11/20 13:01

    Ma lisaks veel selle asja: Miks kõik arvavad, et samasoolised riburadapidi võõraid lapsi lapsendama hakkavad? :D Paljud tahaks lapsendada juba nende peres oleva lapse (kellel ongi samasoolised vanemad, tõsi 1 kindlasti mitte bioloogiline.. AGA SIISKI VANEM).
    Ma olen ka üsna kindel, et paljud samasoolised teadlikult on teinud valiku mitte lapsi saada. Nagu ka heteropaarid.
    + Võiks ju reguleerida siis seda võõraste laste lapsendamise asja kui see niiiiiiiiiiii häirib esialgu. Luua mingi tõhusam järelvalve või koolitussüsteem, või siis suures hirmus algul täiesti ära keelata.

    Minu jaoks tundub see nii hirmus, et mind ei lasta armsamat surivoodile külastama (sest kes sa õige oled- korterikaaslane??), või peale elukaaslase surma, kaob ka õigus ühisele lapsele, keda ma aastaid samamoodi hoidnud ja armastanud olen nagu enda oma.. Ühine kodu ja pärandite vaidlused.. You name it.. Asi on nii palju suurem kui lihtsalt lapsendamises. Aga sealt on hea jälle see saag käima tõmmata :(

    Mul on hea meel, et olen sündinud heteroks, minus ei oleks vist nii palju vaimujõudu, et selle homovihaga toime tulla.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne6/11/20 22:39

    nii hea postitus, nii head kommentaarid.
    Lugesin seda ja mõtlesin, et kui palju võiks olla kasu sellest kui selline artikkel, lisaks kommentaaride sisu, ilmuks Delfis või kus iganes

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks selliseid artikleid on ju ilmunud ka ja FB-s ringleb üht-teist vahel.

      Kustuta