28 september, 2022

Kuidas ma üle mõtlesin...

Ma olen endale juba ammusest ajast pikka vesti otsinud. Lihtsalt tekkis selline kinnisidee. Ükspäev tellisin lapsele netist jopet ja oli vaja miinimumtellimuse tasu kokku saada, et ei peaks saatekulu tasuma. Vaatasin siis korra naisteriideid ka ja täpselt nii kogemata ma omale selle vesti leidsingi.

Tuli kohale, istus valatult ja nüüd ootan vestile sobivaid ilmasid. Kaks korda olen kandnud, mõlemal korral sisse ära sulanud.


Panin hiljuti instagrami pildi päikeseloojangust. Keegi kirjutas, et "teil ka sügisene, jah?" Vaatasin, et tundub tõesti selline pruunikas. Meil pole juuli algusest saadik mitte ühtegi tilka vihma sadanud. Siin lihtsalt ei saja suvel.

Päikeseloojangu pildi lugu on selline, et lapsehoidja oli kuu aega reisil. Kohe kui tagasi tuli, kasutasime võimalust ja läksime sõpradega välja sööma. Pärast õhtusööki otsustasime korra randa jalutama minna. See, et päike loojuma hakkas, oli puhas juhus. Kõndisime veidi edasi ja imestasime, et mida need inimesed seal kõik vaatavad - vaalad olid. Idüll missugune, aga täitsa kogemata.


Tulles esimese pildi juurde, siis tossud on ka uued. Kohe näha, onju? Trotsisin sooja ilma ja panin jalga. Käisin korraks hambaarsti juures. Kokku võib-olla pool tundi olin ära? Autoga ukse eest ukse ette. Jalgu praktiliselt üldse ei kasutanud. Jalanõusid seega samuti mitte. Koju jõudes oli tossudel mitu pikka halli kriipsu.

Ärge ostke kiiskav-valgeid jalanõusid. Need ei ole pestavad ka - mingist nahast tehtud. Praegu mõtlen, et ei tea, kas pärisnahast või "vegan-nahast" nagu seda tänapäeval nimetatakse. Sellega seoses meenub podcast Rory Sutherlandiga (õudselt huvitav intervjuu, soovitan kuulata), kus ta ütleb midagi sellist, et need "vegan-nahast Tesla istmed on tegelikult ju pehmest plastmassist... aga vegan-nahk kõlab palju apetiitsemalt". Ja tal on õigus. Kõik on serveerimise küsimus.

Ahjaa, ilmateate tahtsin ka panna. Selles mõttes tõesti ongi "sügisene", et suvel on meil ikka ligi 30 kraadi. 


Apetiitsusest rääkides - meil oli naabritega tänavapidu. Leppisime kokku, et igaüks toob midagi söödavat, mida teistega jagada. Mõtlesin end halliks. Ma mõtlen ju Eesti stiilis, et tuleb ikka ise teha, saab parem. Ehk mõtlesin üle.

Kanada ei ole toidukultuuri mõttes just eriti peen koht. Kvantiteet võidab kvaliteedi üle nagu Ameerikaski. Mõnes mõttes on see mugav. Näiteks kodusel grillipeol (ütleme mingil suvisel sünnipäeval) pakutaks Eestis erinevaid lihasid ja kõrvale salatit. Siin on üheksal juhust kümnest burks. Grillilt tuleb pihvihunnik, vaagnal on juust, salatilehed, tomat, sibul, kastmed - igaüks viskab omale burksi ise kokku. 

Odav. Toitev. Lihtne teha.

Aga mina olen hingelt selline fine-dining tüüp, et tahaks pigem vähem, aga hästi head. Ma ei jaksa tervet burgerit korraga äragi süüa!

Naabrite ürituseks otsustasin teha falafel´e. Olete proovinud? Blogija Britt vanasti muudkui kirjutas neist, ükspäev võtsin ette ja proovisin järele. Hohooo ja taevaväravad! Natuke mökerdamist on, sest kikerherned tuleb eelmisel päeval vette paisuma panna ja hiljem need kombainis purustada. Lisaks sibul-küüslauk-till-petersell ja maitseained. Vegan. Ma ise ei ole vegan. Aga pallikesed saavad nii head. Õlis küpsevad, jäävad pealt krõmpsud ja seest pehmed. Maitsevad hästi nii soojalt kui külmalt.

Tzatziki kastme tegin kõrvale. Jällegi ise, eksole. Tegelikult ei sööda neid tzatzikiga, aga minu meelest sobis väga hästi.

Ja siis mõtlesin, et teen kooki ka. Brownie on selline hea lihtne, mis alati kõigile maitseb. Koosneb suuremas jaos šokolaadist, võist ja munadest - mis seal mitte maitseda. Aga maru ilmetu jääb. Lihtsalt üks tume lätakas kooki.

Otsustasin värvi lisada - tegin toorjuustust ja vahukoorest kreemi kõrvale. Ja külmikus oli kirsse...

Siis mõistsin, et mõtlesin ikka üle. Sest kuidas sa seda kõike tänaval serveerid?

Lõikasin väikesteks tükkideks, panin muffinivormidesse (ja vormid omakorda muffinipanni, et tuulega minema ei lendaks). Ei tahtnud, et kook kreemi sees ujuks, nii et kreemi lurtsatasin kõrvale tordipritsi abil. Ja voilá! Peen, eks?


Ise olin endaga nii rahul, et hoia ja keela. See, kuidas asju serveerida, on ikka tõesti oluline. Nagu vegan-nahk versus plastmass.

Aga naabrid on mul kanadalased. Pooled tõid hiiglasliku paki kartulikrõpse ja ülejäänud lihtsalt poest mingit valmistoitu. Üks maja oli küpsetatud tšillipipraid (selliseid, mis on vürtsised, aga otseselt karjatama veel ei võta) niimoodi, et väikese pehme piprariba sees oli toorjuust ja kinni hoidis seda tihedalt ümber keeratud krõbe peekon. Jumalikud! Täpselt ühe ampsu suurused.

Õhtu oli tore ja esimest korda said nii meie kui naabrite lapsed niimoodi söönuks, et ühtegi kobinat ei olnud. Lihtsalt menüü sobis nii hästi! Oscar näiteks sõi eelroaks krõpse, põhiroaks kolm tassikooki ja magustoiduks veel krõpse. Mingi falafeliga seda last juba ei meelita!

18 kommentaari:

  1. Mul on kah pikk vest! Sinu omaga üsna sarnane. (Columbia, Omni-Heat, musta värvi.) Ma ei oskaks selleta talvel eladagi. Ja päikeseloojang on imeilus, ja ning su kulinaarne saavutus väärib lausa auhinda. Loodetavasti said kokkutulnutelt aplausi osaliseks, täiega väärt.

    Aga! Kui grillipidudest juttu, paluks ameeriklasi mitte asjasse kiskuda. :) MINU Ameerikas ei osta keegi grillipeoks valmistoitu, tagantkätt kokkulaksatud burksist pole juttugi. Pererahvas pakub alati moel või teisel peenelt ettevalmistatud steiki või ribi, tihtipeale ka kala, külalistel palutakse kaasa tuua “side dish” (siin kasutab igaüks omaenda fantaasiat – värske salat, kartulivorm, couscous, rohelised oad jne jne.) Fine dining, ühesõnaga. Samas, nagu ütsin, MINU Ameerikas on sedasi, (kuigi ma ei ela kusagil peenes suurlinnas, rikaste ja ilusate keskel). Ameerikaid leidub aga teadagi väga erisuguseid, ja miskipärast seostub võõramaalastel Ameerikaga justnimelt hiigelsuur burger, mida siis põsed punnis mugitakse, kvaliteedi asemel kvantiteedile rõhku pannes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks siin on kah neid pidusid igasuguseid, on olnud steigi ja igasugu peente lihadega variante, aga see tüüp-pidu on ikka burks. Iseenesest ei ole paha lahendus, aga igav. Ja söögikohad ka ei üllata üldiselt millegi tohutu-ägedaga nagu Eestis iga nurga peal, vaid on üsna tüüpvalik. Salatid. Pastad. Burksid. Olenevalt kohast natuke mingit snäkivalikut ja poke-kausse kõrvale. Eestis ei ole kindlasti nii kõva burksikultuuri kui siinpool ookeani.

      Kustuta
    2. Aa, vesti kohta tahtsin öelda, et ideaalne riidetükk. Sest nagunii ma jala suurt ei käi ja kuna väga külmaks talvel ei lähe, on autosõiduks see vest ideaalne. Soojem kui lühike variant ja praktilisem ka, saab julgelt retuuse kanda. Mul on see õhem variant, nii et päris talvel lähen võib-olla ikka jope peale üle, aga eks me näe.

      Kustuta
  2. Anonüümne28/9/22 07:48

    Vaatasin instas su brownie pilti ja mõtlesin, et appi - geniaalne ja nii ilus vaadata! Nii, et tasus teha, kasvõi instagrami pärast. 😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja nii lihtne teha!

      Kustuta
    2. Anonüümne17/10/22 12:23

      Palun lemmik brownie retsepti :)

      Kustuta
    3. 125 g tumedat küpsetusšokolaadi, 125 g võid, 0.8 cup (20 g) suhkrut, 1 sl piima, 4 muna, 2 sl jahu. Sulata madalal kuumusel potis või, sulata selle sisse šokolaad. Lisa suhkur ja piim, võta pott tulelt. Lase segul 5-10 min jahtuda ja lisa ükshaaval munad (ma segan vahel lusikaga ja vahel vispliga nad sisse) ning lõpuks jahu. Vala vormi, küpseta 180 C juures 15-20 min. Küpsetusaeg oleneb ahjust, aga kook peab tunduma keskelt natuke vedel. Selline, et muid kooke ei võtaks elu sees sel hetkel veel välja, aga brownie puhul on see kõige olulisem tegur üldse. Lase natuke jahtuda ja siis on keskmine osa ilusti lõigatav ja terve kook väga mahlane ja maitsev. Mulle meeldib soojalt ja meeldib ka järgmisel päeval külmikust võetuna. Tähtis on mitte üle küpsetada ja siis on ideaalne retsept.

      Kustuta
    4. Anonüümne18/10/22 11:08

      Aitäh! Küsiks veel, mis mõõtu vorm peab olema selle retsepti jaoks?

      Kustuta
    5. Mina teen tavaliselt 23x23cm ruudukujulises vormis. Jääb üsna õhuke (peabki jääma, sest nii rammus hakkaks suure tükina lõpuks vastu).

      Kustuta
  3. Anonüümne29/9/22 11:14

    See ilma varrukateta puhva mantel: millal seda õieti kandma peaks? Sooja ilmaga hakkab sellega palav ja kui on jahe või vihmane, külmetaksid käevarred. Praktilise inimesena ostaksin mantli koos käistega :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vastan veendunud vestikandjana ja praktilise inimesena: vest on minu jaoks ülivajalik riietusese. Võimaldab ilma varrukalise piiranguta aktiivne olla, samas hoiab elutähtsad organid soojas.
      Link on küll mõeldud matkajatele, aga arvan, et näiteks väikeste laste ema elustiili võib vabalt matkaja omaga võrrelda :): https://goeast.ems.com/8-reasons-everyone-should-have-a-puffy-vest/
      "Protecting Your Core : Vests provide more warmth than most people realize, and even help keep your extremities warm. How is that possible? When your core temperature starts to drop, the body reduces blood flow to your extremities, increasing blood flow to the core in an attempt to protect your organs. By keeping your core insulated and warm, blood flow remains constant to your extremities, keeping them warmer. That is why often a long sleeve shirt with a good vest (and the right gloves, hats and pants) are enough to keep you warm when being active in cold temperatures."

      Kustuta
    2. Meil on siin lihtsalt kliima palju leebem. Näiteks sel aastal oli Eestis veel augusti viimasel nädalal ligi 30 kraadi sooja, aga kohe kui september algas, kukkus 14 peale. Siin liigub aastaringselt temperatuur üliaeglaselt, lausa nii aeglaselt, et ei saa arugi. Kui temperatuur liiga suure hooga kukuks, oleks harjumatult külm ja tahaks kohe talvejopele üle minna, aga siin ei kuku.

      Mul on kunagi olnud hästi paks vest (lühike versioon) ja tol ajal elasin veel Eestis. Vot sellega tekkis küll probleem, et keskelt palav, käsivartel jahe. Aga see uus pikk vest on hästi kerge ja õhuke, annabki natuke kehale sooja, aga kätel laseb vabamalt ja mugavamalt liikuda kui mantel. Autos mugavam. Mul on jopesid ja mantleid mitu tükki, kui külm hakkab, otsin midagi soojemat selga. Aga sügiseks väga mugav.

      Kustuta
  4. Anonüümne7/10/22 13:14

    Nii äge vest, kas linki ka jagaksid? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Florence Womens Long Padded Vest" Mountain Warehouse'ist.

      UK link: https://www.mountainwarehouse.com/florence-womens-long-padded-gilet-p42892.aspx/black/
      Kanada link: https://www.mountainwarehouse.com/ca/florence-womens-long-padded-gilet-p42892.aspx/black/

      (ma ei tea, kuskandis sa oled, panin igaks juhuks mõlemad)

      Kustuta
  5. Äkki sa sooviks jakilinki jagada, meil siin healjuhul sellised pufferfishiks tegevad pikad vestid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rida ülevalpool lingid olemas nüüd.

      Kustuta
  6. Anonüümne12/10/22 13:51

    Kuidas siis su toodangut vastu võeti?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kiiresti sai otsa, nii et võib öelda, et hästi!

      Kustuta