17 mai, 2023

Uudist kah

Tellisin omale kaks paari prille - sellline pood on, kust ainult kahekaupa saabki ja kuigi ma ainult päikeseprille tahtsin, võtsin ühed tavalised lisaks, kuigi mul neid juba kolm paari on ja ma neid haruharva kannan (nii väikese miinusega lihtsalt ei lähe tihedamini vaja). Neid uusi miinusklaasidega päikeseprille kannan seevastu kogu aeg!

Aga noh, Kanada ju. Läksin poodi, ütlesin, et näe, ostsin mingi kuu aega tagasi prillid, aga mõtlesin ümber. Mis nüüd saab? Äkki võin nende asemele hoopis ühe paari päiksekaid valida? Ja polnudki probleemi. Midagi juurde maksma ei pea, saan ühed päikeseprillid juurde. 

Ma nii armastan seda super-lihtsat tagastamise süsteemi, mida siin kõik poed pakuvad. Mul on mingi lapsepõlvetrauma sellega, kuidas Eestis oli vanasti nii, et ühtegi asja ei saanud tagastada (või sai, aga ainult kinkekaardi vastu, mis omakorda mingi aja pärast aegus - siin kinkekaardid ei aegu) ja kui näiteks saapad pärast mõnenädalast kandmist jalga ära lagunesid, siis saadeti nad mingisse müstilisse ekspertiisi, kust tuli peaaegu alati ebamäärane vastus, et "lagunesid, kuna neid on kantud, seega kliendi süü". Ja ekspertiis võttis mõnikord mitu kuud, nii et selle aja peale olid nagunii uued saapad olemas.

Lapsepõlvetraumade osas mainis sõbranna, et ta hoiab maja pidevalt nõks liiga soojana, sest ta mäletab, kuidas lapsena oli kodu hommikul ärgates "külm nagu sealaut" (neil oli ahiküte). Mina elasin küll paneelikas, aga mäletan kah neid aegu kuskilt 90ndatest, kus talvel oli toas 16 kraadi ja õliradikas küdes voodi kõrval, et päris kringliks ei külmuks.

Teisest küljest on jällegi hea, et igasugu olusid on talutud ja kõikvõimalikust virtsast läbi kõnnitud, sest muidu ei oskaks häid asju pooltki nii hästi hinnata kui praegu. 


Eesti reisi piletid ostsime lõpuks ära. Juulis siis tuleme. Ma hakkasin viimasel hetkel veel põdema, et no üldse ei taha seda kümnetunnist ajavahet ega päevapikkust lendu (korda kaks), aga Matt ütles, et ahh, mis, muidugi lähme! Ja eks lõppkokkuvõttes on kindlasti tore, ongi juba kuus aastat eelmisest korrast möödas...

Põhirõhk on seekord laste lõbustamisel, nii et olge meheks ja soovitage ägedaid mänguväljakuid ja muid kohti, kus neil tore võiks olla (Tallinn-Tartu-Pärnu trajektooril). Esialgu on nimekirjas ainult Ahaa-keskus, tagurpidi maja ja loomaaed.

31 kommentaari:

  1. Anonüümne17/5/23 07:01

    Tallinnas on Proto avastuskeskus!

    VastaKustuta
  2. Anonüümne17/5/23 07:15

    Lotemaa

    VastaKustuta
  3. Anonüümne17/5/23 07:28

    Pärnu kandis teeks Lottemaa päeva, kui huvi siis Lavassaare muuseumraudteele kitserööpmelise raudtee rongiga sõitma, Ranna rantšo koduloomade loomaaeda.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne17/5/23 08:10

    Eesti Rahva Muuseum. Kasvõi arhitektuuri pärast. Ja muidugi Kohtumised näitus, kus esimene Eesti lipp, Kukruse memm ja muid olulisi teetähiseid. Tagurpidi maja kohe kõrval ka.

    VastaKustuta
  5. Mina jällegi ei soovita Ranna rantšot. Tallinnas on tore Kadriorus olev mänguväljak, kõrval ka väike lõbustuspark ja lastemuuseum. Samuti Tondiraba mänguväljak, kuigi seal on suvel mega rahvas koos. Juuli alguses ka laulu- ja tantsupidu. Tartus meeldib mulle Mänguasjamuuseum, Lõuna-Eestis on äge Maanteemuuseum, Pärnu kandis juba varem mainitud Lottemaa ja Pärnumaal üldse mõnusad rannad. Minu neljasele poisile meeldib ka Tallinnas Meremuuseum (nii Lennusadam kui ka Paks Margareeta) ning vanalinnas olev Lastekirjanduse keskus. Oi ja Lõuna-Eestis ju Taevaskoda on ilus koht jalutamiseks

    VastaKustuta
  6. Anonüümne17/5/23 16:53

    Elistvere loomapark ja nt tunnike rannamõnusid Saadjärve ääres. Sööma saab minna Jääaaja Keskuse kohvikusse, mis ka Saadjärve ääres.

    VastaKustuta
  7. Anonüümne17/5/23 23:13

    Lennundusmuuseum ehk poistele meeldiks - või siis isale :).

    VastaKustuta
  8. Nii palju häid soovitusi nii siin kui Facebookis! Aitäh kõigile. Kui midagi veel meelde tuleb, pange kirja :) Lottemaa osas on mul juba põnevus, et kui hea see siis on, väga palju soovitati. Eks käime ära ja vaatame üle. Teised kohad ka!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne5/6/23 12:01

      Teadmiseks, et Lottemaa on äge ainult siis kui Lotte lood tuttavad. See ei ole lõbustuspark vaid teemapark ja kui lood ja tegelased võõrad, siis üsna meh.

      Kustuta
  9. Anonüümne18/5/23 08:20

    Mina ka Ranna rantšot ei soovita. Eelmine suvi käisime. Asub pärapõrgus ja oli nii räämas koht. Täielik pettumus.

    VastaKustuta
  10. Anonüümne18/5/23 10:36

    Tallinnas on ülitore Kalamaja muuseum, kus on suur nukumaja kuhu lapsed saavad sisse ronida. Lapsed saavad mängida ja emad saavad sõbrannadega teed juua. Muuseumitöötajad juhendavad meisterdamist ka ja kes soovib, võib klaverit mängida. Lastekirjanduse keskuses (Paksu Margareeta kõrval) on tasuta mängutuba pööningul, mis on tore. Kiek in de Kök torn ja maa-alused käigud on huvitavad. Arhitektuurimuuseumis Tallinnas “Uuri ruumi” püsinäitus lastele on väga tore. Lisaks saavad nad seal magnetklotsidest maju ehitada. Ja Tallinnas muidugi vabaõhumuuseum ja seal hobuvankriga sõitmine peaks ka lastele meeldima. Seal on nt kitsed ja kassid ka mõnes talus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne18/5/23 10:40

      Unustasin lisada, et vanalinnas Nukuteatris on nukumuuseum, kus lapsed saavad nt erinevaid kostüüme proovida. Ja Loodusloomuuseum, mis on huvitav. Ja Niguliste torni saab liftiga sõita. Ning pikal tänaval on martsipanituba, kus lapsed saavad töötajate juhendamisel ise martsipanist kujukesi meisterdada (ja need pärast ära süüa).

      Kustuta
  11. Tartusse sõites soovitan peatuse teha Tikupoisis (resto ja tankla jne). Hästi mõnus väike mänguväljak, hea liivakast (põhimõtteliselt sees, ehk vihm ei morjenda :D) ja lauad, kus tooliks on kiiged.

    Lastekirjanduse keskust soovitan ka, hästi tore koht, tõesti!

    VastaKustuta
  12. Lennusadam Tallinnas meeldib nii poistele kui tüdrukutele :) Mul tüdruk, ta tahab sinna ikka ja jälle minna. Proto avastuskeskust ei soovita, kui Tartus AHHAA keskusse minek, siis Tallinna Proto ei ole ikka päris see. Pisike ja ülerahvastatud ja päris väikestel seal suurt mitte midagi teha pole.
    Kui Pärnu lähedl on Valgerand, kus on lisaks merele ja liivale ka seiklusrajad nii suuretle kui ka päris väikestele. Soovitan. Oma neiu on päris pisikesest peale seal käinud seiklusrajal https://valgerannaseikluspark.ee/

    VastaKustuta
  13. Pärnus "Tervise paradiis" - veeliumäed, kosk, vettehüppe tornid, vee-baar, õuebassein, saunad, ... Super fan nii lastele kui suurtele!
    Tallinnas Vääna Jõesuu rand.
    Eestis üldse matkad metsades ja eriti rabades, kus väga hästi hooldatud rajad ja laudteed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Terviseparadiisis oli vanasti jube külm vesi (üldse Eesti spaades). Ma olen nende Kanada eriti soojade basseinidega nii ära hellitatud, et ei teagi, kas Eestis julgen veekeskust proovida.

      Kustuta
  14. Anonüümne19/5/23 10:21

    Kiire küsimus tagastamise kohta. USAs on sama, aga olen mõelnud, et mis nende taagastataud/kantud ja mitte soovitud asjadega ikkagi edasi tehtaks? Kas on mingid OUTLET poed, kes siis odavalt edasi müüvad või on need hävitamisele mõeldud - mega kahjulik loodusele. Mind natuke selline suur tarbimisele kaasa aitav süsteem ka hirmutab :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne19/5/23 10:29

      Meil oli USAs selline olukord, kus oli vaja ühte toodet kasutada 7 päeva ja Eestisse tuua polnud tarvis, siis lihtsalt peale kasutamist taagastasime toote poodi ja saime raha tagasi. Meile super mugav, aga kui ebaratsionaalne.

      Kustuta
    2. Kõigepealt: Anu, mõnusat Eesti-reisi teile neljale!

      Kaupade tagastamisest USAs (sama ilmselt ka Canadas): siin üks lühike artikkel, mis aimu annab.
      https://www.cnn.com/2021/01/30/business/online-shopping-returns-liquidators/index.html
      Isiklikust vaatenurgast: jah, ühest küljest saan loomulikult aru, et minu väike rõõm tagastamise lihtsuse üle on planeeti kurnav. Teisalt, ma ei jaksa vahetpidamata planeedile mõelda, mu isiklik mugavus tükib mõnigi kord esikohale. Kes _kogu aeg_ ja _igas asjas_ planeedi heaolule mõtleb, tõstku käsi. :)

      Kustuta
    3. Enamik tagastatavat kraami on ikka kandmata/kasutamata ja läheb otse müüki tagasi. Aga ma ütleks, et tagastamissüsteemist kahjulikum on see kui suurtes hulkades toodetakse asju, mida tegelikult kellelgi vaja ei lähe või mida toodetakse nii kehvas kvaliteedis, et juba ette on teada, et pärast väga lühiajalist kasutamist see asi prügimäel lõpetab.

      Aga see lihtne tagastamissüsteem on poodidele kasulik, sest see paneb inimesed heldemalt ostma, sest kõik saab alati tagasi viia. Samas paljud inimesed unustavad tagastada või ei viitsi tagasi minna või kaob ostetud asi juba olemasolevate asjade hulka sujuvalt ära. Nii et lõppkokkuvõttes pidavat poed niimoodi rohkem müüma.

      Kustuta
    4. Anonüümne30/5/23 12:46

      Artikkel pole enam kõige värskem artikkel, aga vaevalt, et palju muutunud https://www.cnbc.com/2022/01/28/amazon-returns-what-really-happens-to-them.html

      Kustuta
  15. Lapsed on ju väiksed ja väsivad ära ka, kui ma ise praegu peaks valima, käiks ühe päeva Lottemaal, teisel päeval Tallinna Loomaaias ja kui vähegi kannatab ajaliselt, siis Vudilas oleks ka ühe päeva. Selliseid pisemaid lahedaid kohti on Eestimaa täis aga väike laps on tore reisikaaslane, kui ta on puhanud. Paljud kohad on ikka väheke suurematele lastele, õnneks saab internetis päris palju eeltööd ära teha. Ma nii armastasin seda aega, kui lapsed olid väiksed ja nendega sai erinevates kohtades käia. Nüüd lapselapsi veel ei ole ja oma lapsed enam ei tule kaasa ja mehega kahekesi Lottemaale minna on väheke imelik :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vudila on ka hea mõte, jah! Puhanud laste kõrval on puhanud vanemad ka tähtsad, minu lapsed ei paista üldse väsivat, see-eest oleme me Matt'iga ise tihtipeale otsi andmas kui nendega hommikust õhtuni kaasa peame trallima :)

      Kustuta
  16. Anonüümne20/5/23 23:22

    Tervise paradiis, rõve koht ju, kus märtsis tibi mõrvas noormehe veehüppetornist allalükkamise teel. Ikka tõesti hea eesti asi, mida soovitada väikelastega perele. Abi uppujale null.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui nii vaadata siis on ju Pärnu hirmus koht, sest Tervise Paradiis asub seal😁 Eks me muidugi olimegi sihukesed ebastandartselt hullud vanemad, kes lastega titest peast reisisid ja matkasid ja paadiga sõitsid ja isegi julgesid autoga kiirteel sõita. Õudne mõelda mis kõik oleks juhtuda võinud😱 Hirmuga ootame millal tüdrukutel lapsepõlvetraumad välja löövad😜

      Kustuta
  17. Anonüümne22/5/23 12:19

    TT-super vaimukas vastus tõesti selle urka reklaamiks.

    VastaKustuta
  18. Anonüümne5/6/23 15:38

    Tartu
    * AHHAA on põnev,aga 5-st tõenäoliselt paelub seal paar autod, kuhu saab sisseronida ja "sõita". Vee atrakstioonid olid ka põnevad ja siis lõpuks mängiti veel pehmete klotsidega,millest ehitati maja.
    * Tartu on Emajõe äärne kallas korda tehtud ning see rannaala on nüüd väga ilus ja toredate mänguväljaku elementidega
    * Tartus on veel spordimuuseum, mis aktiivsele lapsele võiks meeldida.
    Lotemaa
    * Päevaks tegevusi ja isegi kui Lottest väga ei tea,on seal palju leiutisi, mis poistele alati on meeldinud
    Tallinn
    * Pärnu lähedal on Riisa raba ( "Riisa invarada on renoveeritud 2013.a ERF-i toel: rada läbitav ratastooliga ja lapsevankriga - kokku 1220 meetrit, õpperaja esimese laukani." ), kus arvastatav osa distanstist oli laila laudteel, et saaksid käruga liikuda.
    * "Laeva mängukas"- lennusadama kõrval olev mängukas + lennusadam ise ka äge hoone,mida uudistada. Kogu see Noblessneri kandt on korda tehtud ja niisama on seal tore jalutada või kohvi juua (meenutab veidi Kopenhaagenit)
    * Uus Kruuisiterminal- seal on uus restoran ja äge arhitektuur ning resto kõrval ka mängukas, kus laps saab seal olla,seni kuni oma toitu ootad. Teised vaated Tallinnale.
    * Maarjamäe loss on ka korda tehtud ning Filimi muuseumi hoovis on selline tore chillimis ala

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahaa'sse ma tahaks eelkõige ise minna. Kümme aastat tagasi käisin ja oli täitsa tore. Väiksemat last ilmselt kaasa ei võtaks, jääb vanaemaga.

      Muide, Tartus võite parimaid mänguväljakuid ka soovitada!

      Kruiisiterminali restoranist - see, et söögikohtadel on laste mänguala, on üks asi, mida ma Eesti reisilt väga ootan. Minu meelest on (vähemalt vanasti oli) väga paljudel kohtadel mingi selline ala ja see on üks asi, mida Kanadas ÜLDSE ei ole. Lihtsalt tuuakse lauda värvikriidid ja pilt, mida värvida, aga no kaua sa seda ühte pilti värvid (pluss üheaastane veedab selle tegevuse juures heal juhul ühe minuti...)

      Kustuta
  19. Anonüümne6/6/23 23:44

    Tagastamisest.. ma ostsin Eesti toidupoest (Prisma) kookospähkli, kodus avasin selle ja oli seest hallitanud, viisin siis poodi tagasi ja infoletis töötaja oli väga pahane, et kookospähkel on ju lahti tehtud. :D Ma siis mainisin, et noh, kinnisena ma poleks teadnud seda ju tagastada. Ja siis kulus ikka oma 15 minutit, sest ta helistas ja küsis üle, kas nii ikka võib jne. Siis ütles, et aga kus kaalusilt on, et seda polegi. Ma siis mainisin, et kas tshekist ei piisa, et see on olemas. Tekkis küll selline tunne, nagu oleks aastasse 1990 sattunud vmt. Nüüd eelistan ausalt-öeldes mujalt osta.

    VastaKustuta
  20. Anonüümne11/6/23 08:00

    Allikasilma elamustallu soovitan minna. Armas väike, palju loomi, keda kõrva tagant sügada. https://www.allikasilma.ee/

    VastaKustuta
  21. Anonüümne26/6/23 18:20

    Ei saa kuidagi sisse logida ja oma nime panna, aga tahtsin seda pakkuda, et kui juhtute perega Pärnusse ja ilm on ilus, siis tulge Pärnu ranna mänguväljakule minu juurde mängima 🙂 Kirjuta astrid0107@gmail.com ja lepime kõiges kokku 😉

    VastaKustuta