11 juuni, 2014

Eksam

Mõtlesite juba kindlasti, et läksin IELTS'i tegema ja jäingi nurka nutma. Konutan seal neljandat päeva ja ootan, et maa mind neelaks... Ei ühtigi! Mõnulesin hoopis Gibsonsis ja kasutasin arvutit ainult praamiaegade vaatamiseks.

Aga et kõik ausalt ära rääkida, alustame laupäeva hommikust. Õigemini kella 1.35-st, mil esimest korda silmad lahti lõin ja täiesti veendunud olin, et on aeg ärgata. Tõusin püsti, kõndisin ringi, vaatasin mitu korda kella ja ei suutnud kuidagi otsusele jõuda, mis selle olukorraga valesti on. Lõpuks läksin ikka voodisse tagasi ja tõotasin endale, et enne seitset ei ärka.

Kell neli kordus sama jama. Seekord kontrollisin vähemalt viis korda kella, aga voodist välja enam ei roninud. Pool kuus ärkasin uuesti. Juba täiesti vihane enda peale. Ja pool seitse jälle! Siis andsin alla ja jäingi üles.


Eksamil oli kõigepealt 30 min kuulamist. Tuli olla päris tähelepanelik ja ülesmärkimises väle. Ühe ülesande osas tegin bingot, loodan, et see saatuslikuks ei saa. Oli 7-8 vastusevarianti, millest tuli kasutada ainult viit. Igaüks koosnes umbes 5-6-st sõnast ja omavahel olid nad hästi sarnased, erinesid vaid väikestes nüanssides. Tekst oli ette antud ja selle sisse tuli kuulamise käigus need variandid ära mahutada. Ma ei suutnud hoobilt head tehnikat välja mõelda ja nii nad tühjaks jäid, kuigi kõigest, mida jutustaja ette luges, sain iseenesest väga hästi aru.

Või noh... ei jäänud tühjaks, lõpus tegin ikka üksi-kaki-kommi-nommi vanamees-hüppas-üle-pommi meetodil bingot ja täitsin lahtrid ära, aga olgem ausad - kui mul õnnemängudes nii väga veaks, oleksin juba ammu miljonär, nii et lootused pole kuigi kõrged.

Teiseks oli 60 minutit lugemist ja kuigi eeldasin, et see on kõige lihtsam osa, siis tegelikult olid mõned ülesanded ikka parajad pähklid. Või vähemalt üks neist. Seda oleksin isegi eesti keeles lahendades tükk aega mõtlema pidanud...

Lõpetuseks tuli 60 minutit kirjutamist - see koosnes kahest jutukesest. Alustuseks umbes 150-sõnaline kiri ja teiseks 250-line lühiessee. Kirja aluseks oli kuulutus, kus pakuti tööd vabatahtlikele, kes tahaksid vanadekodu elanike aega sisustada. Kirjutasin, et mulle hirmsasti vanurid meeldivad, tahaksin nendega pilli mängida ja tantsu lüüa. Essee teemaks oli, et miks noored reisida armastavad, paluti leida poolt- ja vastuargumente. Alustasin sellest, et inimesed on erinevad, mõni eelistab maailma näha, teine kodus passida ja väitsin (ma ei tea miks?), et mõistan mõlemaid pooli.

Jutu käigus jõudsin sujuvalt selleni, et ma jumala eest ei tea, miks mõni reisida ei taha... Olen ju tolerantsus ise! Aga kuna nii poolt- kui vastuargumendid lihtsalt pidid olema, luuletasin midagi ladusamatest karjäärivõimalustest kui vahepeal kuude- või aastate kaupa kodumaalt ära ei ole jne. Lõppude lõpuks peaks nad hindama grammatikat ja muud taolist, mitte seda, kas jutus üldse mingi iva oli...

Rääkimise juures oli hästi veider, et eksamineerija ei tohi ühtegi sõna öelda ega millegagi märku anda, kas ta sinust arugi saab. Sina muudkui pajatad ja tema noogutab justkui tumm-filmis. Küsiti, miks vahel juhtub, et sõbrad kasvavad lahku? Miks on tore koolikokkutulekutel käia ja vanu klassikaaslasi kohata? Kuidas on televisioon sinu kodumaal muutunud võrreldes selle ajaga kui laps olid?

Pikema ülesandena paluti kirjeldada kohtumist sõbraga, keda polnud ammu näinud, ja kirjeldada, mis tunded sind valdasid ning millest te rääkisite. Ühesõnaga sellised ülesanded, mis eeldavad päris head fantaasiat, keeleoskusest üksi jääb selgelt väheks.

Usun, et mul läks hästi, aga tulemused saab alles kahe nädala pärast. Pöidlad pihku!

Ja pärast eksamit põrutasin kohe Gibsonsisse, kus oli nii ebareaalselt mõnus, et blogimine ei tulnud üldse pähegi. Sõbrad tulid kah külla ja iga päevaga läks olemine üha toredamaks. Täna hommikul sõitsin linna tagasi, et kolm päeva tööl käia, reede on jälle vaba ja mõnulemine läheb täistuuridel edasi. Mõned pildid siis kah:

3 kommentaari:

  1. Anonüümne11/6/14 10:03

    Issand kui ilus seal Gibsonil on ja kui ilus elamine. kadestan kohe.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, täielik paradiis! Aga pikapeale vist tüütaks ära, sest seal on LIIGA rahulik. Ainult pensionärid ja loomapoed :)

      Kustuta
  2. Ma ei suuda ära imestada, kui ilus Sa oled! Ja hoian pöidlaid! :)

    VastaKustuta