27 juuni, 2014

Elamisloa taotlemine ja tööloa pikendamine

Uuendatud jaanuaris 2020.

Alalise elamisloa (Permanent Residency) taotlemiseks on sul mitmeid võimalusi, näiteks:

Express Entry - eeldab Kanada töökogemust; tavaliselt kasutatakse selle tarbeks ära nii WH kui ka YP viisa, et vajalikud töötunnid täis saada.
Provincial Nominee - eeldab kirjalikku tööpakkumist kohalikult tööandjalt ning eelnevat töökogemust samal alal; kontol peab olema ette näidata vähemalt 12.500 dollarit; keeletesti tulemus ei pea tingimata väga kõrge olema.
Federal Skilled Worker - eeldab vähemalt bakalaureusekraadi, aga töökogemus võib olla väljastpoolt Kanadat; kontol peab olema ette näidata vähemalt 12.500 dollarit ja selleks, et punktid täis tuleksid, peab keeletesti tulemus väga hea olema.

Kuna mul endal muude programmide osas kogemus puudub, kirjutan ainult Express Entry all kandideerimisest. Selleks on vaja:

- vähemalt 12 kuud (min. 1560 tundi) töökogemust Kanadas, kusjuures amet peab langema kas 0, A või B NOC koodi alla (National Occupational Classification). See tähendab, et pead olema manager, ülikoolikraadiga spetsialist (nt. arst, psühholoog, arhitekt) või diplomeeritud oskustööline (nt. kokk, elektrik, mehhaanik). Lihttöölisena on ainsaks lootuseks Provincial Nominee programm.
- piisavalt head tulemust keeletestis - see, mis tulemus piisavalt heaks loetakse, oleneb, millise NOC koodi alla su töökogemus liigitub. Keeleteste on kaks, IELTS ja CELPIP. 0 ja A koodi ametite puhul peab tulemus olema vähemalt CLB 7 ning B koodi puhul CLB 5. Keeletest maksab umbes $300 ja tulemused kehtivad kaks aastat.

Kui oskad lisaks inglise keelele ka heal tasemel prantsuse keelt, annab see kuni 30 lisapunkti.


Kuna Express Entry kasutab punktisüsteemi, siis järgnev ei ole kohustuslik, aga annab punkte juurde (ja neid punkte on sul väga vaja):

- haridus - mida kõrgem, seda rohkem punkte. Väljaspool Kanadat saadud diplom/kraad tuleb lasta WES-s tunnustada (a completed foreign credential). Alustuseks täida nende kodulehel ankeet ning saa reference number. Seejärel saada WES'ile diplomi koopia ning lõpetuseks läkita ülikoolile academic records request form, mille leiad WES'i kodulehelt (ülikool peab selle hiljem otse neile saatma). Eesti ülikoolid väljastavad inglisekeelse diplomi koopia ja annex'i, nii et neid eraldi tõlkida ei ole vaja.
- töökogemus - mida kauem oled Kanadas töötanud, seda rohkem teenid punkte (arvesse lähevad ainult täisaastad). Vähemalt 1560 tundi pead olema töötanud, et üldse kandideerida saaks.
- tööpakkumine Kanadast - konksuks on see, et tööandja peab taotlema LMIA (Labour Market Impact Assessment). Lühidalt kokku võttes peab tööandja tõestama, et ei suuda Kanadast vastavat töötajat leida ja peab seetõttu ta välisriigist hõivama. Enamik tööandjaid pole selles osalemisest muidugi huvitatud, aga kui LMIA olemas, annab see 50 lisapunkti.
- vanus - mida noorem, seda rohkem punkte.

Punktid saad lihtsa vaevaga välja arvutada siin. Madalaim punktisumma, millega veel kutse on saadud, on läbi aastate jäänud umbes 445 kanti.

Alates 2019 aastast peavad kõik viisa/elamisloa taotlejad andma VAC-keskuses sõrmejäljed ja tegema pildi (biometrics). Pärast elamisloa avalduse sisseandmist saadetakse sulle 30 päeva jooksul info, kus ja kuidas seda teha. Eestile lähimad keskused asuvad Helsingis ja Stockholmis.

- - -

Alustuseks täida küsimustik, mis näitab, kas vastad elamisloa taotlemise tingimustele või mitte. Kood, mis lõpus antakse, kirjuta üles, seda läheb hiljem vaja. Edasi suunatakse sind MyCIC lehele, mille kaudu käib kõikide viisade ja elamislubade taotlemine. Kui sul juba on MyCIC konto, pole vaja uut luua ning küsimustiku võid siis samuti kohe seal täita (sel juhul koodi ei saa).

Country of permanent residence - su ametlik elukoht (enamikel meist Eesti)
Country of residence - praegune elukoht (olgu see siis Eesti, Kanada või mingi muu)

UCI/client id - kaheksast numbrist koosnev kood (0000-0000 vormis), mille leiad tööloalt.

Peale profiili kinnitamist tuleb koos teiste kandidaatidega pool'is oodata, kuniks sulle saadetakse kutse. Pärast seda saab hakata dokumente esitama ja tasusid maksma. Sobivaid kandidaate korjatakse iga mõne aja tagant portsude kaupa välja (rounds of invitations), mida kõrgem on kogutud punktisumma, seda tõenäolisemalt osutud valituks (invitation to apply). Sellel lehel saab jälgida, kui palju kandidaate viimane kord pool'ist välja korjati (rounds of invitations) ja mis oli madalaim skoor, millega valituks osututi.

Juhul kui saad kutse, on 90 päeva aega kõikide dokumentide esitamiseks. Seetõttu tasub juba pool'is oodates ettevalmistused ära teha, näiteks tellida karistusregistri väljavõte, viia see vandetõlgile jne. Sünnitunnistuse koopiat väljastab Perekonnaseisuamet umbes kolme euro eest inglisekeelsena.

Avalduse kinnitamise hetkest läheb lõpliku vastuse saamiseks mitte rohkem kui kuus kuud.

NB! Mingil põhjusel soovitavad osad Eesti ametnikud dokumente Välisministeeriumis legaliseerida, Kanada aga legaliseerimist ei nõua. Selle sammu võid rahulikult vahele jätta.

NB! Kanada ei tunnista apostillimist, selle sammu võid samuti vahele jätta.

NB! Kes panevad kaastaotlejaks common-law partneri, peavad suhtest tõestused saatma. Sobivad: ühine pangakonto, ühine kinnisvara, ühine üürileping (mõlema nimed peal), ühine tuludeklaratsioon, samale aadressile tulnud ametlik post (arved jne). Kui eelnevat pole või palub immigratsioon lisa, sobivad ka: FB timeline (kui olete seal suhet kuulutanud, jääb sellest kuupäev maha), ühised lennukipiletid; vanemate notariaalselt kinnitatud kiri, et olete teatud ajast koos; ühised pildid (eriti sellised, kust on näha, et juba mitu aastat tagasi tehtud, nt. juuksed on lühemad jne.)


TÖÖLOA PIKENDAMINE
Sellele tekib õigus ainult pärast elamisloa taotlemise ankeedi kinnitamist

BOWP (Bridging Open Work Permit) taotlemiseks tekib õigus 4 kuud enne viisa/tööloa lõppemist (mitte varem!), selleks on vaja AOR'i (Acknowledgement of Receipt) ning sa pead viibima Kanadas. Taotleda võib paberil või elektrooniliselt, taotlus tuleb esitada enne viimase tööloa lõppemist, vastasel juhul kaotad õiguse pikenduse saamiseks. Kui tööluba hakkab lõppema, kuid AOR pole veel käes, saada taotlus nö. viimasel minutil ning tingimata paberil, et aega juurde võita ning suurendada võimalust, et AOR taotluse läbivaatamise hetkeks ikkagi käes oleks.

Kui eelmine tööluba on kehtivuse kaotanud ning pikenduse taotlus sisse antud, kuid veel vastuseta, on sul nn. implied status, mis annab õiguse töötamist jätkata, kuniks BOWP vastus käes, aga riigist välja minna ei tohi. Kui BOWP vastus on positiivne, saad aastaks avatud tööloa. Juhul, kui pass aegub vähem kui aasta pärast, kehtib tööluba passi kehtivuse lõppemiseni.

Lisainfo SIIT ja ankeedid SIIT.

Kui ankeedid ei avane, kliki lingil, vali save as, salvesta fail desktop'i ning vali parema hiireklikiga open with Adobe Reader.

Ankeeti täites:
- I am applying for one or more of the following (1. lehekülg) - vastuseks: An initial work permit or a work permit with a new employer. Sest jah, sa justkui pikendad oma olemasolevat tööluba, aga tegelikkuses taotled siiski avatud tööluba.
- What type of work permit are you applying for? (3. lehekülg) - vastuseks: Open Work Permit. Järgmisele küsimusele (Name of Employer) vasta: BOWP application - not applicable. 3.-7. lahter jäta lihtsalt tühjaks. Juhul kui täidad tööandja andmed ära, võib ametnik küsida LMO-d (Labour Market Opinion), mida sul aga ei ole. Checklist'is on "tööandja kiri" küll kirjas, kuid pane tähele, et sama ankeediga saab ka muid lubasid taotleda, mitte ainult BOWP'i, seega kõik, mis kirjas, ei ole mõeldud sulle.

NB: Lisatav foto peab olema mõõtudes 35x45 mm. Selle võib skänneerida või lisada failina (JPEG).
NB: Ära alusta online-taotlust enne, kui kõik vajalikud dokumendid olemas - kuigi leht ütleb, et võid järgmine kord jätkata sealt, kus pooleli jäid, see reaalsuses nii libedalt ei toimi. Mina pidin näiteks täiesti nullist alustama jälle. Võimalik muidugi, et see error parandadakse süsteemis ühel hetkel ära.
NB: Paberkandjal olev BOWT taotlus tuleb saata Vegreville'i, Albertasse (Case Processing Centre).

NB! Work Permit document number, mida küsitakse viisa pikendamise ankeedis (IMM5710), on vormis U0000000000000 ja asub tööloal suure punase numbri all.

Staatuse taastamine
Kui su viisa on läbi saanud, aga sellest pole möödas rohkem kui 90 päeva, saad mõjuvate põhjuste korral taotleda staatuse taastamist, et saada uus tööluba. Seda tuleb teha ka siis kui taotlesid tööloa pikendamist õigeaegselt, aga see sulle mingil põhjusel tagasi saadeti ning pead otsast alustama (minuga see näiteks juhtus - kui olin taotluse teele pannud, muudeti hinnakirja ja kuna olin maksnud vana hinnakirja alusel, tuli kogu pakk tagasi, juures kiri, et pean kas uuesti alustama või koheselt riigist lahkuma).

4 kommentaari:

  1. Anonüümne27/6/14 16:41

    Vau, kui põhjalik kirjeldus! Super, aitäh!

    VastaKustuta
  2. Anonüümne4/7/14 09:26

    Kas sünnitunnistuse puhul piisab inglise keelsest väljastusest või peab seal siiski olema Välismnisteeriumi ja Saatkonna kinnitus?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kummagi viisa jaoks näiteks ei olnud vaja, kõik dokumendid sobisid ilma Välisministeeriumi templita. Ma arvan, et elamisloa puhul on sama asi, aga eks annan mõne kuu jooksul teada, mida sealt öeldi. Meil on see jama, et ühe paberid on kinnitusega, teise omad ilma. Kui võrdlema hakkavad, võib tekkida küsimus, et miks see nii on? Aga nõutud ei olnud.

      Kustuta
  3. Anonüümne22/2/15 01:13

    Kui tahad täpselt teada mis sinu Elamisloa avaldusega hetkel toimub võid GCMS Notes tellida omale.

    GCMS - Global Case Management System ( very detailed information about your application. You can order at-> https://atip-aiprp.apps.gc.ca/atip/welcome.do )

    VastaKustuta