16 aprill, 2018

Murdepunkt

Olime kutsutud sõprade lapse sünnipäevale ja kodus veel kiirustasin Matt'i, et tee käbedamalt, kell on peaaegu kaks (kaheks oli kutsutud)! Kui 15 minutit hiljem totaalselt hiljaksjäänult esimestena kohale jõudsime, meenus, et kanadalased ei lähe ju kunagi täpselt. Näe, viis aastat kogemust, aga pole veel ära õppinud...

Veerand tundi hiljem hakkasid riburadapidi teisedki jõudma ning peatselt oli majas üle kümne kaheaastastase ja kuskil poole vähem kahekuuseid. Nagu näete, käib meie sõpruskonnas lapsesaamine lainetena.


Elu beebiga läheb kogu aeg kergemaks. Kõigepealt hakkas Oscar öösiti pärast söötmist uuesti magama jääma, selle asemel, et kolm-neli tundi üleval passida. Varsti nõustus oma voodis magama. Seejärel hakkasid unejupid pikemaks minema, näiteks kahe tunni asemel neli. Kui laps ei ole kaheksa elunädala jooksul pea kunagi üle kahe tunni maganud, on isegi natuke imelik kui ta ühel hetkel ilma igasuguse probleemita neli tundi järjest põõnab.

Ma olen algusest peale rutiini poole püüelnud, aga pole tahtnud seda otseselt peale suruda. Nüüd paistab ta ise valmis olevat - õhtuti on seitsme paiku söömine, mähkimine ja uneriietesse pugemine ning kui kõik tehtud, läheb joonelt voodisse. Ukse panen kinni, vaatamas ei käi, beebimonitori muidugi piilun. Vehib kätega, vaatab ringi ning kuskil kaheksast magab. Niisama lihtsalt!

Ainus trikk on, et ma ei tohi ise liiga kauaks üles jääda, kuigi väga ahvatlev on pärast lapse uinumist natuke oma aega saada! Esimene unejupp on tal pea alati neli tundi, teine tavaliselt 3-4 ja kolmas ainult 1-2. Kui ma sellest esimesest siis ainult tunni magan, ei saa kuidagi öö peale normaalset kogust uneaega kokku.

Öine ärkamine on omaette ooper. Kuna magan praegu Oscari toas, kuulen iga piuksu, aga unisena on maru keeruline registreerida, kas tegemist oli esimese piuksuga või on ta juba tükk aega vigisenud. Tavaliselt hüppan (ilmselt) esimese piuksu peale istukile, ise veel sügavalt magades. Kujutan ette, et vaene laps on pool tundi nutnud, aga unekotist ema ei saa maast lahti. Selle aja peale kui toibun, on Oscar tavaliselt magama tagasi jäänud! Mis tähendab, et oli esimene piuks... Ja niimoodi mingi viis korda (mitte, et ma tegelikult teaks kui mitu), enne kui ta piisavalt ärkvel on, et sööma hakata.

Ka päevad on kergemaks läinud. Esiteks magan vajalikud unetunnid enam-vähem täis ja see on lausa hiiglasliku tähtsusega. Teiseks on Oscariga järjest toredam, ta naeratab rohkem, jälgib mind ja hakkab vähehaaval mänguasjadest huvituma. Muuhulgas oskab märke lugeda, näiteks saab aru, et kui kõik riided seljast ära võetakse, saab tõenäoliselt vanni. Naeratus tuleb suule kui särk üle pea tõmmata!

Vannis käib enamasti koos Matt'iga, nii et sellega pole enam üldse mingit tööd ega korraldamist. Passin lihtsalt peale, millal Matt vanni läheb ning viin Oscari talle natukeseks seltsi. Vanniarmastuse geenid on see laps ilmselgelt isalt pärinud.

Rinnaga toitmine sai muideks enam-vähem üleöö korda. Kogu aeg oli mingi kamm, aga üheksandal nädalal korraga nii normaalne nagu poleks kunagi mingeid jamasid olnudki... Nojah siis!

11 kommentaari:

  1. Anonüümne16/4/18 08:01

    Mu pojal õnnestus ennast ükskord öösel läbimärjaks teha nii, et pidin lisaks mähkmele ka uue toakombe panema. Unesegasena ma seal siis poolpimedas toimetasin ja mõtlesin veel vahetamise ajal, et kuidas need trukid üldse klappida ei taha. Hommikul vaatasin, et olin jalad käistesse toppinud ja käed olid säärtes...

    VastaKustuta
  2. Anonüümne16/4/18 09:02

    Minul sellist luksust ei olnud esimesed 3a, sest laps ei maganud 4h mitte kordagi 2,5h oli vist 1-2korda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Esimesed kolm aastat magas laps kogu aeg alla 2,5 tunni? See kõlab küll tõeliselt väsitavalt!

      Kustuta
  3. No on nups! Emme vastu peab hea olema! Tubli poiss!

    VastaKustuta
  4. Anonüümne18/4/18 19:25

    Nii uskumatult äge beebi on teil :). Pole üldse sellise tavapärase "olen-lihtsalt-beebi" väljanägemisega, vaatab hoopis sellise pilguga, nagu oleksid maailma asjad kõik teada ja selged - aga EHK siiski on kuskilt veel midagi huvitavat tulemas. Temast kasvab küll üks vinge mees.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne22/4/18 22:48

    Proovi eraldi magada. Monitor iķka appi.

    VastaKustuta
  6. Anonüümne23/4/18 11:13

    Oh, ma kohe rõõmustan kaasa, et need magamise ja rinna-andmise asjad on paremaks läinud! Need on ikka nii-nii olulised! Mul on sellest trallist juba aastaid möödas (tüdrukud 7 ja 5), aga magamatus ja valu rinna andmisel ei ole tänaseni meelest läinud :)
    Ma loodan, et sul ei lähe mu järgmisi nõuandeid kunagi vaja, sest edasi on elu lill... aga... Mul aitas tükkide vastu rinnas väga hästi kapsalehed rinnal. See on vist isegi kuidagi teaduslikult ära tõestatud, et kapsas on mingeid aineid, mis võtavad turse maha.
    Samuti ole tähelepanelik imetamisega siis, kui laps hakkab lisatoitu sööma. Mul tekkisid siis rinda pidevalt jubedad tükid ja selgus, et olen lapse suust pärmiseene saanud. Lapsel oli suu kusjuures täiesti korras ja temal mingeid vaevusi polnud. Selle vea parandas kiirelt seenevastane kreem Daktarin, aga jama oli selles, et mul läks enne kuu aega arstide vahel jooksmist ja tükitamist, kuni üks õde andis vihje, et äkki on problem seenes ning kreemi välja kirjutas. Siiani mäletan, kuidas käisin korduvalt öösiti Pelgulinna sünnitusmajas ultraheli aparaadiga tükki välja masseerimas, sest kõik kodused vahendid olid juba korduvalt läbi proovitud ja miski ei aidanud...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma loodan, et nüüd enam hullemaks ei lähe enam. Pöidlad pihku :)

      Kustuta
  7. Anonüümne23/4/18 14:32

    Kuidas ja kas on su keha muutunud peale lapsesaamist, kui kiiresti said algse vormi tagasi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma võtsin rasedusega 10 kg juurde ja kaks nädalat hiljem oli kõik peale paari kilo kadunud ja nii on see ka jäänud. Kõhu peal on mingi pehmem kiht, ma ei tea, kas rasva arvelt või pole nahk veel korralikult tagasi tõmmanud, aga seda on täpselt nii palju, et ise saan aru, aga teised ei paneks midagi tähele. Rinnad on ka suuremad, see ilmselt muutub pärast rinnaga toitmise lõpetamist.

      Kustuta