17 august, 2020

Pruutkleidisaaga

Ma arvasin, et kleiti on suhteliselt lihtne leida. Esimese hooga panin ainult ühte poodi proovimiseks aja, aga hiljem mõtlesin, et nagunii saab sellist asja ainult kord elus teha, võiks siis viimast võtta ja ikka mitmes käia. Ja oli hea mõte küll!

Esimese poe kogemus oli pehmelt öeldes ebameeldiv. Omanik, kes meili teel täitsa kena tundus, paistis reaalsuses pigem nagu ületöötanud ja ebaõiglast palka saav pedagoog. Selline, kelle lemmikõpilane sa juhtumisi ei ole. Esimese viie minuti sees kästi mul seina peale kleebitud covidi info läbi lugeda ja selle alt olevast korvist endale mask ja kindad võtta: "Sest ma ei taha iga asja üle pesema ja desinfitseerima hakata, mida sa puutunud oled". Olgu mainitud, et omanikepaarist kumbki ise maski ei kandnud...

Kunstseemendaja tööpostil Õnnelik pruut oma elu tähtsaimat kleiti valimas:


See ruum, kus kleidid rippusid, oli megaväike ja igale stangele oli neid mahutatud umbes kümme tükki rohkem kui päriselt mahuks. Selline tunne nagu sobraks taaskasutuspoes, mitte butiigis, kus hinnad neljakohalised. Suurused jooksid ühel stangel vasakult paremale, teisel paremalt vasakule, silte näha ei olnud, kleidid olid kilega kaetud, erinevad stiilid läbisegi - täielik puder ja kapsad. Valisin siis poolpimesi sealt miskit.

Esimesed kaks ei läinud selgagi. Proovimise toas peeglit polnud, aga kui koridorist läbi minna ja maja teise otsa kõndida, olid seal nii poodium kui ka peeglid. Nendes kleitides, millel isegi lukk kinni ei läinud, ei hakanud ma pikka matka ette võtma. Viis minutit hiljem tädi koputas, et kuidas läheb? Mina vastu, et aitäh, kenasti. Tema veits ärritunult: "...aga peegli ette pole sa veel ühegagi tulnud!"

Lõpuks sain midagi sellist selga, mis paistis õiges suuruses olevat ja nägi ka muidu suht okei välja. Panin ontlikult kindad kätte ja maski ette ning läksin tädi tõreda pilgu all peegli ette. Sõbranna oli hommikul öelnud, et teeme siis videokõne või midagi, aga ma ausalt öeldes võitlesin endaga, kas isegi pilti julgen teha...

Proua pedagoog pildistamist vist otseselt heaks ei kiitnud, sest esimese jupi aega seisis ta mul konkreetselt kõrval, suu kriipsuks surutud. 


Kleit tundub pildilt ilus, aga seljas oli natuke kare ja seelikuosa oli tehtud sellest materjalist, mida mu vanaema akende ees putukavõrguna kasutab. Ütlesin tädile, et võtan mõtlemisaega ja arutan sõbrannaga läbi, vastuse asemel tuli arusaamatu mühatus ja poest lahkusin salamisi palvetades, et mul õnnestuks kleit mujalt leida ning ei peaks seda haput nägu enam kunagi uuesti nägema.

Ja hakka või kõrgematesse jõududesse uskuma, aga järgmine pood oli kui paradiis. Esiteks paluti mul neile saata mõned pildid mulle meeldivatest kleitidest. Kohe mainiti ka seda, et nad broneerivad aja ainult ühele kliendile korraga (seda tegi ka eelmine pood), minuga tegeletakse personaalselt ja maski kanda ei ole tarvis. Aega soovitati varuda umbes kolm tundi, "et saaksid protsessi rahulikult nautida". Tegelikult kulus vähem kui kaks - kleite oleks neil lõputult jagunud, aga ma lihtsalt ise tundsin, et kuskile peab piiri tõmbama, sest muidu ei suuda ma elu seest neist ainult ühte välja valida.

Teenindus oli täiesti teine tera kui eelmises poes. Nad olid minu saadetud piltide põhjal eelvaliku teinud, mida siis kolme-neljakaupa korraga ruumi toodi. Ma ei tee nalja kui ütlen, et oleksin võinud neist ükskõik millises abielluda! See naine, kes mind seal aitas, ütles, et õige kleidi tunned lihtsalt ära. Nii oli ka. Panin selga ja mõtlesin, et vau! Hiljem lisandus teine väga sarnane ja veel kolmaski, mis oli natuke teises stiilis ja mille ma oleksin viisakasse mõisapulma valinud.

Veel rääkis ta, et tihtipeale tulevad tulevased pruudid sõbrannade ja emade-ämmadega koos, aga see, et kellegagi lähedane oled, ei tähenda, et ka kleidi osas sama maitse oleks ja lõpuks jagab igaüks soovitusi nagu hakkaks hoopis ise abielluma ning vaene pruut ei saa enam aru, mida tema tahab. Ja siis tulevad need pruudid hiljem üksi tagasi, et kogu proovimisering uuesti läbi teha.

Mina saatsin pildivaliku sõbrannadele hindamiseks, aga eelnevalt mõtlesin korralikult läbi, et kui nende arvamus minu omaga ei ühti, kas see paneks mind oma otsuses kahtlema? Mul oli kolm lemmikut, aga sisimas teadsin, millise neist lõpuks ära ostan. Läks nii, et kolmest kaks olid ka nende lemmikud... aga mitte see, mis minu omaks saab!

Muide - kui ma nende pruutide peale mõtlen, kelle pulmas olen külalisena käinud, siis sellist kleiti nagu ma ise kannaks, polnud neist kellelgi, ometigi nägid nad suurepärased välja. Kleidid peegeldasid just nende olemust. Ma arvan, et minuga on sama lugu - kui kõrvuni naeratavana oma värske abikaasa kõrval seisan, ei mõtle keegi esimese asjana, et "aga kleit on küll kuidagi täitsa vale".

Piltide põhjal on mu lemmik see, mille mõisapulma oleksin valinud. Aga murul abiellumas ma end selles ei näe. See lihtsalt ei ole selle päeva kleit. Kuigi imeilus... Ja no mis ma räägin, need on kõik nii kaunid, et mööda panna ei olegi ju võimalik!








Seda, millise ma pulmapäeval selga panen, ei saa veel avalikult mainida, sest Matt ei ole kleiti näinud. Aga tore oleks teada, millised on teie lemmikud?

EDIT: vasakpoolne on minu kleit ja parempoolne see, mis esimest kohta jagas (ja mis tagantjärele täitsa selgelt vähem õige tundub kui see, mis mul nüüd kapis ripub).

30 kommentaari:

  1. Vauuuuuu, kõik on väga kenad, mulle meeldivad kõige rohkem just v-kaelusega variandid. Ja pitsilised. Ükskõik millise sa selga paned, kukub Matt tõenäoliselt pikali :)

    VastaKustuta
  2. Sa võiks lebolt neis kõigis abielluda, no nii hästi sobivad kõik sulle. No kohe nii hästi, et ma ei suuda isegi lemmikut valida!

    VastaKustuta
  3. Anonüümne17/8/20 10:25

    Nr 4 sobiks minu arvates kõige rohkem tagasihoidlikku pulma aias, elegantne, väljapeetud ja samas
    pretensioonitu. Ilmselt sobib sulle hästi nagu kõik teisedki kleidid. Huvitav, millise siis lõpuks
    välja valisid.

    VastaKustuta
  4. Mina pakuks ka nr 4 🙂

    VastaKustuta
  5. Kõik sobivad väga kenasti - raske ise ka valida. Nr 5 pildil olev on väga kaunis! 6 ja 13 pilt ka! :)

    VastaKustuta
  6. Kuule, kas selliseid kleite ka on, kus saba järel ei lohise? Väga kaunis on, kui foto jaoks ära sättida, aga kui vaja päriselt ringi liikuda...? :D

    Sa oleks pidanud need kleidid kuidagi konkreetsemalt ära nummerdama, sest mida edasi, seda võimatum on arvet pidada - kas pildi number või kleidi number... Osad on kahe pildi peal, osad ainult ühel...

    Kuna mulle endale ei meeldi väga peenikesed õlapaelad ja mustrilised pitsid, siis minu lemmikud on neljas kleit (pilt nr 5) ja siis altpoolt kolmas foto (pilt nr 12), kus on lihtne ülaosa ja kaharam seelik. Aga enamik inimesi vist pigem armastab pitsi, see lisab naiselikkust ja pidulikkust... Kleit piltidel nr 8-9 on ka väga ilus :)

    Ma siis nüüd ootan põnevusega, et milline see SINU ideaalne kleit on. Nagu varem mainiti, sa võiks ükskõik millise võtta ja oleks ikka imeilus. Et sa siis hiljem oma pingerida ja lemmikuid meile ka tutvustaks!

    (maitea, mis värk sellega on, et igasugused kleidipostitused nii elevile ajavad... sa ei tee seda esimest korda :D)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saba osas mõtlesin ma ise sama. See suursuguselt altari suunas kõndimine (mida meie pulmas üldse ei tule) on ju kõige lühem osa terve pulma peale kokku, aga samas ainus, kus see saba asja ette läheks. Samas on kleidid enamasti tehtud nii, et neid saab oma soovi kohaselt kohandada. Näiteks õlgade pealt tuleb tavaliselt natuke kangast ära lõigata (isegi mul, kuigi olen 176 cm pikk) ja sinnani tavaliselt muster ei jookse. Paljud seelikud olid sellised, et muster päris alumiseni ääreni ei ulatunud, sest lühemaks tuleb kõiki kleite teha (isegi minu puhul, kuigi kannan ka kõrgeid kontsi). Ja pitskleitidel olid mustrimotiivid eraldi kangal, et kui on vaja nii palju lühendada, et motiiv ette jääb, siis harutab õmbleja selle lahti ja kinnitab uue koha pealee kõrgemale. Kusjuures kangas oli nii õhuke, et isegi lähedalt vaadates oli vaevu näha, et motiiv liigutatav on.

      Kustuta
  7. Anonüümne17/8/20 13:54

    Oh kui ilusad. :)
    Pildid on natukene erinevate nurkade alt tehtud ja ei anna selle põhjal ilmselt päris sama visiooni nagu oli Sinul seal salngos.
    Piltide põhjal on lemmik nr 4, aga no kõik on ilusad :)

    Ise käisin üksi kleiti valimas. Ühele sõbrannale saatsin pildi... ta ei olnud sellest nii vaimustuses, kui mina, aga ma teadsin, et meil ongi täiesti erinev maitse kleitide osas. Ma jäin endale kindlaks ja olin otsusega rahul ja õnnelik :)

    Minna

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sul on täiesti õigus! Kleidid nägid pildi peal ja tegelikus elus üsna erinevad välja. Lisaks see, et kui end kleidis liigutada, siis mõni tundus loomulikum ja teine kuidagi puisem (ülaosa).

      Kustuta
  8. Anonüümne17/8/20 13:59

    Kõik on kenad ja maitsekad kleidid ning sobivad väga hästi. Enda lemmikkleit on pildil nr 5 - elegantne ja väga kaunis kleit.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Viies on see minu "pildi pealt kõige lemmikum" mõisapulma kleit. Oli seljas väga mugav ja nägi tapvalt elegantne välja. Ja sellel kleidil olid taskud!

      Kustuta
  9. Anonüümne17/8/20 16:14

    Esimese hooga oli silme ees ainult ilu-ilu-ilu ja poleks osanud midagi eelistada. Aga siis tabasin (võib tulevikus ära kuluda see teadmine..), et mulle eriti ei meeldi, kui seelikuosal on suured selgelt välja paistvad motiivid. Nii et need lihtsama allosaga meeldivad rohkem. Lemmikud on paremal pool ülevalt 1. ja 3. ja vasakul alt 2.

    VastaKustuta
  10. Anonüümne17/8/20 16:56

    Hääletan piltide nr10 ja nr14 poolt H Saaremaalt

    VastaKustuta
  11. Päris viimane kleit on võidumees! Selles Sul nägu särab kohe!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kleitide proovimise ajal ma tegelikult ei teadnud veel, millise valin ;)

      Kustuta
  12. Minu kleiti ei ole veel keegi maininud :) Aga ma valisin ka nimelt sellise pildi, et juhul kui tulevane peigmees on juhuslikult kleidikotti sisse piilunud ja kanga järgi ära tunneks pildilt, siis annaks pilt ikka üsna vähe ära sellest, milline see tegelikkuses välja näeb.

    VastaKustuta
  13. Anonüümne17/8/20 19:05

    Kindlasti 12... imelik kohe, et koiki teisi on mainitud ja seda mitte. Imeline :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eip, 12 ka ei ole. Aga ma rohkem ei saa vihjeid anda.

      Kustuta
  14. Mulle meeldib kleit pildil number 7 - nii elegantne ja sobib sulle nagu valatult!

    VastaKustuta
  15. Anonüümne17/8/20 21:55

    Mulle meeldib nr2 kõige rohkem.

    VastaKustuta
  16. Enamus sobib sulle nagu valatult!!! Minu lemmik on eelviimane (kui õigesti lugesin 13s) :)

    VastaKustuta
  17. Tegin nii siinsete kui FB vastuste põhjal statistikat ja sain teada, et kõik kleidid on mainitud peale kolmanda. See kolmas oli ainus nn printsessilõikega kleit ja sellel on oma lugu - kui ma enne kohale minemist nendega rääkisin, ütlesin, et otsin "a-line" lõikega kleiti (mis iganes see eesti keeles on) ja näidispildid, mis ma neile saatsin, olid samuti kõik "a-line". Aga jutu sees mainisin midagi sellist, et muidugi oleks vägev mingis ehtsas printsessilõikelises vahukooretordihunniku kleidis abielluda, sest kus või millal sa muidu sellist asja kanda saad kui mitte omaenda pulmas, aga see pole lihtsalt selline pulm. Ehk välistasin printsessilõikelised.

    Aga kui proovima läksin, olid nad mulle ühe sellise (pildil number kolm) välja valinud ja ütlesid, et vähemalt saan ma sellise kleidi selga proovimise kogemuse. Vot see on teenindus! Kogemus oli silmiavav, nii suur ja raske kleit on lihtsalt igatepidi kohmakas ja ebamugav ja paneb mõistma, miks osad pruudid peo jooksul riideid vahetavad. Aga vägev oli proovida. Minu stiil see kindlasti ei ole. Mul pole kahjuks sellest kleidist väga head fotot, sellel konkreetsel pildil paistab ta poole väiksem kui tegelikult oli.

    VastaKustuta
  18. 14 või 15 ...aga peaks elusast peast nägema

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aii, nüüd kus sa 15ndat kleiti mainid ja minu peas neid ainult 14 oli, sain aru, et Tikril oli õigus ja ma oleks pidanud nad ära nummerdama või mingi süsteemi looma, sest osad inimesed lugesid ilmselt selle üksiku esimese poe kleidi ka sisse ja osad ei lugenud (nagu ma ise).

      Kustuta
  19. Selle looga tuli mulle enda pulmakleidi valimine meelde, kus ma algselt välistasin kõik õlapaelteta kleidid, sest dekoltee oleks liiga tühi ja lööks üldpildi proportsioonist välja. Esimeses poes müüja siiski pakkus ühte proovimiseks ja see oli nii kena seljas, et ütlesin, et kui see oleks minu number, siis võiksin selles abielluda küll. Asi jäi sinnapaika, sest kleit oli väga lühike maani kleidi kohta. Järgnes mitmeid kordi erinevate kleitide proovimist mujal poodides, aga kui lõpuks ikka SEDA kleiti polnud leidnud, siis läksin tagasi esimesse poodi, et äkki neil on uusi mudeleid vahepeal tulnud. Ja seal siis oligi seesama "selles kleidis võiksin abielluda" kleit suures numbris, mis tehti mulle kitsamaks, aga pikkus ideaalne.

    Sa näed kõigis kleitides ilus välja, eriti meeldib mulle nr 5 - klaar ja elegantne kangas ning lõige kaunistab sind.

    Soovin imelist pulma sinu lemmikkleidis ja lemmikmehega!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See viies oli mu tugev lemmik ja ühtlasi see kleit, mille ma suuremasse/uhkemasse pulma oleks valinud. Pildi peal jääb lihtne, aga rabavalt ilus, seljas oli mugav. Aga sellisesse väiksemasse pulma tahtsin natuke... vähema kangaga... kleiti. Vähem kohevat, sellist, milles oleks mugav istuda (sest me lähme pärast registreerimist ja pildistamist sööma).

      Kustuta
  20. Anonüümne19/8/20 19:15

    Oscari outfit olemas :) ? M

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tal on olemas, jah. Temaga oli lihtne, ostsin lihtsalt valge nööpidega pluusi ja selle alla lähevad lühikesed püksid, mis olid juba olemas.

      Kustuta
  21. Armas aeg, milline kaunidus!!
    Minu lemmik (sinu seljas) on nr 7. Kordan Mariid: elegantne, sobib sulle kui valatult.

    VastaKustuta