23 september, 2020

On siis võimatu või ei ole?

Ma olen viimased nädalad püüdnud vahelduva eduga oma Apple'i meiliaadressi muuta, et see peegeldaks mu uut nime. Ei peaks ju võimatu missioon olema? Aga on. Nagu selgub.

Mul poleks midagi selle vastu, et kirjakast hoopis Gmail'i ümber kolida, aga seal on mu uue ees/perenime kombinatsioon juba võetud. Nii et see pole variant.

Guugeldasin siis. Lõputult! Proovisin üht ja teist (ja viiekümne seitsmendat) varianti, aga ei midagi! Kui juba täiesti lootust hakkasin kaotama, juhtus sõbranna mainima, et kui tema mõned aastad tagasi abiellus, sai küll Apple ID ära vahetada, nii et tal on seal uus nimi. No järelikult ikkagi ei ole võimatu! Guugeldasin siis uuesti mingi sajandat korda, proovisin kõike võimalikku ja võimatut, omaarust täielik idioot ei ole, aga hakkama ei saanud. Lõpuks kontakteerusin Apple Support'iga ja nemad väitsid, et me.com lõpuga Apple ID'd ei saagi muuta. Et ainus võimalus hakata kasutama uue nimega meiliaadressi, on teha täiesti uus Apple konto. Ja praegust aadressi ei saa uuele suunata ehk pean lihtsalt iga mõne aja tagant vanale kontole sisse logima, nägemaks, kas sinna on juhuslikult veel mõni kiri eksinud.

Mis tähendab seda, et kaotan kõik äpid ja oma kalendrisisu ja seadistused ja ma ei tea, mida kõike veel. Pean kõik asjad uuesti seadistama. Jeeee. Nii tore.

Sellegipoolest pole ma lõplikult lootust kaotanud ja ootan, et juhtuks ime ja ma saaks selle aadressi ära muuta ja lihtsalt eluga edasi minna. Mulle üldse ei meeldi tehnikajamad. Ma tahan asju niimoodi kasutada, et sellele pikemalt mõtlema ei peaks. Elon Musk planeerib Marsile inimasustuse rajamist, aga Apple ei suuda üht meiliaadressi teisega asendada. No kuulge!

12 kommentaari:

  1. Welcome to the club:
    https://viistuhatviissada.blogspot.com/2018/08/klamber.html
    :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohoo, hea, et hoiatasid! Kusjuures siin öeldi mulle saatkonnast, et lihtsalt legaliseerida on vaja, apostilli ei mainitud. Mu USA-s elav sõbranna ütles, et ta mäletab Eestiga dokumentide ajamisest ainult suurt stressi, tundis mulle juba ette kaasa, et nime vahetama hakkan.

      Ma ausalt öeldes isegi ei tea, kas ma pean mingi kindla aja jooksul nime ka Eestis ära vahetama? Ja mis juhtub kui ma ei vaheta? Mis juhtuks kui käiksin Kanada passiga Eestis, sest kuni 6 kuud saan turistina seal viisavabalt olla kanadalasena. Ma kasutan reisimiseks nagunii Kanada passi, ilmselt ei hakka uut Eesti passi tellimagi. Ma käin Eestis nagunii nagu kuuvarjutus.

      Mis juhtub kui taotlen ainult nimevahetust ja ei maini, et abielus olen? Mida Eesti selle teadmisega peale hakkab üldse või miks seda vaja. Ma lihtsalt ei taha oma abielutunnistuse külge mingit lisapaberit, mis sinna apostillitud on pitsatite ja nööridega.

      Noh, eks lõpuks teen ikka nagu vaja, aga kiusatus on oodata järgmise Eesti reisini ja need asjad kohapeal korda ajada. Tegelikult ma ei tea, kas see olekski lihtsam, aga vähemalt jääks dokumentide edasi-tagasi saatmine ära.

      Kustuta
    2. Esiteks: annan küsimata nõu: kindlasti küsi (mina tegin seda meili teel) PPAst kõik enne TÄPSELT järgi, milliseid dokumente vaja, sel juhul jääb sulle ka kirjalik jälg, kui mingiks vaidluseks peaks minema. Kuna jäme ots on PPA käes, siis mina saatkonnast saadud infot 100% ei usaldaks.

      Teiseks. Eestis on vist küll mingid nõudmised välisriigis elavatele Eesti kodanikele, kuidas ja millal nimevahetusest teada anda, mida mina aga ausalt öeldes ignoreerisin. Uue nimega passi taotlesin Eestist... las ma mõtlen... 6 aastat peale abiellumist.

      Kolmandaks. Dokumentide edasi-tagasi saatmine polnudki kõige hullem, tähitud kirjaga, PPA tegi sama. Minu keissi puhul kõik sujus, välja arvatud muidugi see klambrivärk.

      Neljandaks. Kui sa nagunii uut Eesti passi tellida ei plaani, siis minu arvamus on, et nimevahetusega Eesti poole peal pole mõtet jamadagi. Aga NB! mitte mingil juhul ära minu amatöörlikku arvamust usalda, uuri ametlikest allikatest.

      Viiendaks ja viimaseks. Kui soovid nime vahetada abiellumist mainimata, siis see ei käi niisama lihtsalt. Nimevahetust tuleb Eestis ametlikult taotleda, Siseministeeriumist, kui mu mälu ei peta. Ma tegin selle protsessi läbi, kui esimese abielu järel neiupõlvenime tagasi võtsin. Näe, leidsin lingi ka: https://www.siseministeerium.ee/et/eesmark-tegevused/rahvastikutoimingud/nime-muutmisega-seotud-toimingud

      Ühesõnaga, jõudu! Küll sa hakkama saad. Hakkad otsast pihta, ja enne kui arugi saad, on asi aetud :)

      Kustuta
    3. "...ei maini, et abielus olen? Mida Eesti selle teadmisega peale hakkab üldse või miks seda vaja..."

      Kallis Anu?! Mida Eesti Vabariik selle teadmisega teeb?! EV hakkab lausa põhiseadust muutma, et abielu oleks püsiv ja selge :) :)
      ( kuigi, noh, praegu on muidugi jäetud rumala peaga märkimata, et see peab olema ühe eesti mehe ja ühe eesti naise vahel; aga me surume ka selle sinna sisse :))

      Kustuta
    4. Selles mõttes läks vist veel lihtsalt, jah, et sai ikka mehega abiellutud! :D

      Kustuta
  2. See Apple’i asi ajas mind ka korralikult marru! Tundus nii võimatu, et kuidas ei saa muuta. Tõesti, aasta 2020 😁

    VastaKustuta
  3. Ma küsiks otse PPA-st või vastavast ametist infot, saatkonna infot ei usaldaks 100%. Ma ise olen ka alati just vastavast ametist infot küsinud - vastavad kiiresti ning põhjalikult.
    Me abiellusime mehega (itaallane) Eestis ning sellevõrra oli meil lihtsam. Saadud abielutunnistuse pidime küll apostillima (et abielu Itaalias ka registreerida) aga see sõltub juba riikidevahelistest lepetest ning nõuetest. Näiteks Itaaliast saadud lapse sünnitunnistust apostillima ei pidanud, sest seal oli inglisekeelne tekst ning ka vastav lepe. Rahvastikuregistrisse kandsin lapse küll Eestis kohapeal (võttis vist max.5 minutit aega). Minu arust on lihtsam Eestis kohapeal kõik asjad korda ajada kui nt. saatkonna kaudu. Päevaga saab kõik vajalikud asjad aetud küll :)
    Nimevahetuse osapealt ma ei oska komenteerida, sest jätsin oma perekonnanime. Miks? Sest muidu see oleks tekitanud itaallastes segadust! Et äkki me oleme sugulased vms. Kusjuures veel ametlikul tasandil...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kaldun ka selles suunas, et Eestis kohapeal need asjad teha.

      Kustuta
    2. Sarikommenteerin, vabandust.
      Lihtsalt et kogemust jagada – minul läks esimene passi- ja nimevahetus peale USAs abiellumist luhta. 2013 lendasin Eestisse plaaniga asi ära teha. Kaasas kõik dokumendid, mida PPA mul käskis ühes võtta (vahetasime PPAga meile enne reisi). Aga mis selgus. PPA ametnik vastas meilis kahetimõistetavalt mu küsimusele, kas abielutunnistuse originaal tuleb apostillida. Mina lugesin välja, et ei tule, ja kui siis PPA teeninduspunktis uhkelt abielutunnistuse esitasin, küsiti, kus apostill on. Õnneks oli PPA letiteenindaja nii armas ja vastutulelik, et kustutas arvutist info, et ma ka nime tahan muuta (muidu oleks kõrgematel ametnikel küsimusi tekkinud), ja uuendasin passi vana perekonnanimega.

      Kogu see saatkonna- ja paberite üle ookeani saatmine, mida eelmistes kommentaarides mainisin, toimus 5 aastat hiljem, kui kehtivusaeg jällegi kukkuma hakkas.

      Pikk lugu lühikeseks – kui Eesti kasuks otsustad asjaajamisel, siis jumala eest, küsi PPAst 10 korda üle, kas Kanadas abiellunul on abielutunnistuse originaali tarvis apostillida. Muidu astud samasse ämbrisse kui mina :)

      Kustuta
  4. USA apostille oli kirjaklambriga kinnitatud paber, mis PPA mul originaali pealt lihtsalt ära võttis. Mina 2016 aastal ei pidanud muude ametitega eraldi pabereid ajama, nimemuutus ja abielu registreeriti dokumente tehes kohapeal, aga kuna käisin seda tegemas Eestis, siis pigem võib tekkida jama sellest, kui dokumendid on lõpuks erinevate perenimedega, aga piletitele ju tuleb vaid üks neist perenimedest.

    VastaKustuta