13 august, 2023

Karamellpruunike

Eks ole huvitav, kuidas iga generatsiooni arvates on järeltulev põlv hukka läinud, aga maailm keerleb sellegipoolest edasi...

Kevadel tuleb kinodesse Lumivalgukese filmi uusversioon. Lumivalguke on sedapuhku latiino. Pruuni nahaga lumivalguke... Samamoodi nagu Väike Merineitsi on uusversioonis tumedanahaline (sest merepõhjas on teadagi nii tugev päikesekiirgus, et nahal on kõvasti pigmenti vaja). Või nagu uus Rapuntsel on kiilaspäine. Kõik on pea peale pööratud.

Seitset pöialpoissi ka enam ei ole. Sest kõik peab poliitiliselt korrektne olema. Rangelt on esindatud iga rass, pikkus, kaal ja vanus. Üks "pöialpoistest" on otse loomulikult naine. 

Mitte ükski pöialpoistest ei ole ratastoolis või puuduva jäsemega, aga küll me järgmises versioonis jõuame ka selleni.

Uue Lumivalgukese osatäitja annab paremale ja vasakule intervjuusid, tehes algset versiooni nii maha kui vähegi võimalik. Ajad olevat muutunud. Naine ei otsivat armastust ja loomulikult ei olevat tal tarvis meest. Väikesed tüdrukud unistavat sellest, et karjääriredelil tippu jõuda ja edukad olla. Girlpower!

Mina pole ehk õige inimene kommenteerima, sest mina tahtsingi just printsi valgel hobusel, perekonda ja lapsi. Kodu ja armastust.

Karjäär oli plaan B. 

Ja kahtlemata on igati okei ainult karjääri tahta, iseendale elada ja lapsi nuhtluseks pidada (sest olgem ausad, vahelduva eduga nad seda ka edukalt on). Aga miks mitte teha täitsa oma film, täitsa uue stsenaariumiga? Tehagi Karamellpruunike Lumivalgukese asemel. 

Minu jaoks on kummaline, et võetakse kellegi teise looming, aga muudetakse tundmatuseni, samal ajal originaalautori poolt kuulsaks tehtud nimel ja kuulsusel purjetades.

Sama hästi võiks Mona Lisale vuntsid maalida ja teatada, et naised kui sellised on arhailised ja iganenud, Mona Lisa on nüüd trans-mees - kirjutame ajaloo ümber. Kahtlemata saaks kõvasti rohkem meediakajastust kui omaenda originaalne teos maalida ja püüda see kuidagi Louvre'i seinale saada. Ja loota, et keegi seda vaatama läheb...


Ühel me naabritest diagnoositi dementsus. Kuna ta elab üksi, sõpru pole ja kahe olemasoleva vennaga suhted sisuliselt puuduvad, ei olnud ka kedagi, kes õigel ajal märgata jõudnuks, et allalanguse protsessi rohtudega aeglustada saaks.

Mingil hetkel hakkas ta erinevate asjadega hätta jääma ning kõigis kahtlusi äratama, üks aktivistist naaber vedas ta arsti juurde ja uuringute tulemusel selguski kurb tõsiasi, et iseseisva eluga ta enam pikalt hakkama ei saa, kuigi eluaastaid on ilmselt kuni 20 veel ees.

Vennad pühkisid kiirelt käed puhtaks, neil omalgi pered ja tegemised, nemad teda enda juurde ei võta. Kuidagi leiti hooldekodus koht ja lähipäevil ootab ees kolimine. Naabruskonna jaoks on see paraku kergendus, sest nüüd ei pea me enam muretsema, et keegi me kodud kogemata põlema paneks. Aga kogu see protsess on olnud ka kurb ja silmiavav.

Kui eelnevatel aastatel on ta mulle paaril korral kerge üleolekuga maininud, et tema küll lapsi ei tahtnud ja on tänu sellele saanud (erinevalt minust!) elu ja und nautida, siis viimastel kuudel räägib hoopis sellest, kuidas mul on perekonnaga vedanud. Et küll on nägus abikaasa (see on viimastel päevadel juba nii tihe kommentaar, et ma enam ei tea, kas olla meelitatud või muutuda murelikuks, hahaa) ja kui armsad lapsed ning kui hästi ikka sellega läks, et mu lapsed nii väga mu nägusa abikaasa moodi on (ega oleks tõesti loodusõnnetus, kui need kaks minu nägu oleksid juhtunud tulema).

Nali naljaks, aga tegelikult on kurb. Dementsuse (või muude hullude diagnooside) eest ei ole meist keegi kaitstud. Ja olla sellises seisus täiesti ihuüksi ning tuleviku ees hirmul, on kole. Eile sõitsin just koju, kui ta jälle tänaval jalutas. Viisaka kanadalasena olin kohustatud akna alla laskma ning tere ütlema ja ei saanud sealt enam tükk aega liikuma. Ta rääkis, kuidas ta elas täpselt nii nagu tahtis. Ei ohverdanud oma vabadust. Reisis igale poole. Aga nüüd ei ole tal midagi. Kardab tulevikku ja nutab palju. Ta ei tea, kes ta kassi saaks endale võtta. Tal ei olegi siin maailmas kedagi peale kassi - kuidas sa jätad sõbra maha?

Kiidab, et vähemalt on tal jumal. Iga päev palvetab, et kõigevägevam ta enda juurde kutsuks. 

Kurb noh. Aga selles valguses olen veelgi rohkem õppinud hindama, et mul on inimesed, kes mind armastavad. See on ikka oluline küll.

Karamellpruunike on veel noor ja ilus, koledaid haiguseid ei pea kartma. Aga vanaduspõlv võib meil kõigil veidi teisiti välja kukkuda kui unistanud oleme. 

44 kommentaari:

  1. Ooh kuidas mind ka kogu see wokevärk häirib. Girlpowery teema on ka nii totaalselt ööök. Selline tunne, et normaalseid filme enam ei suudetagi teha. Või noh vähemalt kui tahetakse oscarinõuetele kvalifitseeruda, siis on need woketingimused seal sees.
    Samas ma kujutan ette, et kui filmitegijad ikka teenida ka tahavad, siis lõppeb see jura mingi hetk ära vast?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, ma mõtlesin sama, et kes seda filmi vaatama läheb? Aga eks need girlpoweri tsikid lähevadki siis. Ma pole neid teisi muinasjuttude uusversioone ka näinud, mind häirib, et vana hea asi ära solgitakse woke'iga. Tehke omaenda film.

      Kustuta
  2. Anonüümne13/8/23 09:22

    Oh, ma olen nii nõus, et igasugune loomingu ümberkirjutamine tuleks lõpetada. Muidugi on uued ajad ja uued moed, aga tehkem siis uusi lugusi. Mul selle vastu pole mittemidagi. Ning tunduks isegi mitmekesisem - hetkel tundub, et praeguse “tee mis tahad” slogani all tegelikult ikkagi ei sobi tüdrukul printsess olla. Peaks olema vähemalt sõjaprintsess. Või kiilakas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei saa aru, kuidas see üldse lubatud on? Kui mina kirjutan raamatu ja keegi selle saja aasta pärast absoluutselt ümber muudab, aga endiselt minu nime ja kuulsuse alt müüb, ei ole see ju kuidagi okei?!

      Kustuta
  3. Anonüümne13/8/23 11:17

    Mona Lisa sai vuntsid juba ammu: https://en.m.wikipedia.org/wiki/L.H.O.O.Q.
    :-D

    VastaKustuta
  4. Anonüümne13/8/23 12:41

    Nõus sinuga täielikult, et miks tehakse ümber ja sellega rikutakse ära traditisioonilised muinaslood, filmid, raamatud jne. Kui need ei vasta progressiivsetele standarditele, kirjutagu uued ja paremad lood! Ma ei nimetaks seda woke ideoloogiaks,mis on liiga laialivalguv ja ebamäärane termin tähistamaks üha jõulisemalt pealetungivat totalitarismi- keeldude, käske ja reegleid, kuidas meie (useless eaters) peame rääkima ja käituma. Mul on hea meel, et lapsed enam koolis ei käi, sest nüüdsel ajal haridsussüsteemis käimasolev indoktrineerimine on inimsusevastane ja sõna otsese mõttes vägivald laste ja noorte kallal. Räägin eelkõige Anglo-Ameerika maades toimuvast, aga küll jõuab see vähkkasvaja mujalegi. Mida sa vastaksid oma lapsele, kui tuleb koolist jutuga, et olla valge inimene on suurim patt maailmas?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga lihtne, räägiksin, kuidas asjad tegelikult on. Tänapäeval läheb muidugi vaikselt Põhja-Koreaks ära, mida suurem psühhiaatriline erivajadus kellelgi on, seda rohkem teda kuulama ja austama peab, tema enda poolt välja mõeldud pronoune kasutama ja aktsepteerima, et täiskasvanud mees võib vabalt tütarlaste riietusruumis paljalt ringi kõndida kui ta vaid ütleb, et end sel hetkel naisena identifitseerib. Ma arvan, et rassiküsimus langeb juba varsti kõige selle taustal teisejärguliseks. Aga eks kõigist neist asjadest tuleb kodus rääkida ja kuidagi mingit tervislikku tasakaalu hoida.

      Kustuta
  5. Anonüümne13/8/23 12:49

    Huvitav artikkel psühholoogilisest ajupesust
    https://dailysceptic.org/2023/08/12/in-the-age-of-conformity-standing-against-tyranny-is-a-radical-act-how-todays-toxic-society-echoes-milgrams-obedience-experiment/

    VastaKustuta
  6. Anonüümne13/8/23 14:24

    Ärme unusta, et Arieli õed olid kõik absoluutselt eri värvi ja rassi. Omades siiski sama ema ja isa. Huvitav kas varsti kirjutatakse bioloogia õpikud ka ringi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Juba kirjutataksegi. Maailm on täiesti hulluks läinud.

      Kustuta
  7. No ega see Lumivalgukese elugi just meelakkumine olnud! Kuri võõrasema tahtis teda mitmel korral tappa, ja äkki kukub veel teel lossi hobuse seljast maha, kui seal mõni jänes kapjade alt üles hüppab, niiet kohe kääks valmis või ratastoolis.Võibolla hakkab vana kuningas ahistama või mees hiljem vägivallatsema - tont seda tänapäevast "koduvanavallatut maailma" tea, elik teisigi klassikuid tsiteerides - neid mesilinnukesi ei või iial teada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Näe, sul fantaasia kohe lendab!

      Kustuta
  8. Anonüümne14/8/23 01:38

    Tegelikult ei olegi suurt vahet, kas pühendutakse perele või karjäärile. Mitte midagi siin elus ei ole garanteeritud. Õnnetused, haigused, surm - kõik võib su hoolikalt planeeritud elu täiesti segamini keerata ning oma elu viimased aastad võid ikkagi kahetsusega südames ihuüksi ja rahatuna veeta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Garantiisid muidugi ei ole, aga kui ma enda ümber ringi vaatan, siis tundub, et mida vanemaks inimene saab, seda suuremat rolli hakkab tema elus perekond mängima. Näiteks minu vanemate-ealiste elus on lapselastel väga suur roll ja minu vanavanemate-ealised ei hooli enam üldse mingist tööst-karjäärist-reisimisest, sõbrad on enamjaolt eest ära surnud, ainult perekond ongi veel jäänud.

      Teine küsimus, mis mul ikka ja jälle tekib neid tiktoki tibisid vaadates, kes räägivad, et nemad hakkavad ainult karjääri tegema ja mingit suhet neile üldse vaja ei ole... MIS karjääri need inimesed terve põlvkonnaga teevad? Kõigil on mingi silmipimestav karjäär? Ma tean neid, kel on päris-päris karjäär, kes on tipp-advokaadid või arhitektid või ärihaid. Lihtsalt ongi sellist tüüpi inimesed, kes lähevad läbi seina oma karjääri nimel, on oma töös sulaselgelt ülitugevad, võitlevad end absoluutsesse tippu välja ja teenivad palju raha - neile ei olegi püsisuhted teab kui olulised, neil on teised prioriteedid. Aga ma ei usu, et igal tiktoki-staaril tohutu karjäär oleks, millele kõik muu ohverdada. Suur osa inimestest tiksub lihtsalt mingit tööd teha ja üritab kuidagi hakkama saada, ilma, et see neile suuremat rahulolu pakuks. Karjäär on lihtsalt sõnakõlks, mida pidevalt ülekasutatakse.

      Aga mis kõige olulisem - ennast sundida ei saa. Eks me kõik talita ikka nii nagu parasjagu parem tundub ja näiteks lapsi peab kindlasti alles siis saama kui selleks tegelik soov tekib ja selleks valmis ollakse. Paljud inimesed on vabalt ilma lasteta õnnelikud. Aga suurem osa neist kaaslast tegelikult lõpuks ikkagi tahaks, olen tähele pannud. Sellega on jälle nii, et kui ikka ei jää ükski nendest, keda ise tahaks, püsima, siis mida sa teed? Suurem osa praalib enda ego kaitsmiseks, et ega nemad suhet tahtnudki!

      Keeruline teema.

      Aga jaa, muidugi võib elu igatemoodi minna. Minu naabri puhul oli lihtsalt see lugu, et ta ise ütleb, et elaski ainult iseendale (omavahel öelduna ei tundu tal kõige kergem iseloom olevat, see võis natuke rolli mängida, et ta lõpuks iseendale oli sunnitud elama). Ja ma olen mõelnud, et selles ei ole midagi halba, aga 60+ vanuses on selles mõttes elutöö viljad näha, et kui ka otsustasid perekonda mitte luua, siis peaksid vähemalt mõned sõbrad olema. Keegigi, kes hooliks ja märkaks, kellele korda läheks. Aga kui üldse kedagi pole, on see ikka täitsa kurb. Meie tänava inimesed on teda siis nõu ja jõuga aidanud, aga sisuliselt oleme ju võõrad. Ja kellelgi pole temaga sellist suhet, et tahaks näiteks hooldekodusse hiljem külla minna. Ta diagnoos on väga hirmutav, seda hullemaks teebki ainult see, et ta teab, et ta on elu lõpuni võõraste inimeste hoole all ja tegelikult kellelegi korda ei lähe. Mitte keegi meist ei taha nii üksi olla.

      Kustuta
  9. Taas klassikuid tsiteerides: tuleb elada nii, et ei oleks piinavalt valus asjatult elatud aastate pärast!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tihtipeale mõtlen sellele lapsi kasvatades, et tahaks ju kogu aeg paremini. Tahaks kannatlikum olla ja tahaks viitsida nendega rohkem koos mängida ja tahaks, et kunagi miski närvi ei ajaks, et oskaks iga konflikti hästi rahumeelselt ja rõõmsa naeratusega lahendada. Aga noh, anname endast parima ja... vaatame, mis välja tuleb, hahaa!

      Kustuta
  10. Poliitiliseks korrektsuseks seda kutsutakse. Võib jääda mulje, et kogu jura taga on mingid kurjad jõud, kes soovivadki inimesi üksteise vastu ässitada. Taoline äämuslikkuseni küündiv poliitkorrektsus toidabki teist äärmust, mis imestada Trumpi või Varro populaarsuse üle. Kui pakutakse lausa eeliseid mitte lihtsalt võrdsust kõiksugu erisuste puhul tekitab see tahestahtmata protesti. Ja kus üldse piir on kui on, ajaloost teame, et pedofiiliat peeti ka kunagi normaalseks - kui ei usu vaadake antiik-kunsti.

    Tegelt kerkib üles küsimus, kas siis teistel rassidel ja rahvastel polegi oma muinasjutte või lugusid, kus nende esindajad peakangelasteks. Miks mitte neid lugusid originaalvormis esitada selle asemel, et Euroopast pärit muinasjutte solkida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, väga õige tähelepanek, et toidab teist äärmust. Nii on.

      Teine tähelepanek - samuti õige. Ma ise mõtlen pidevalt sama. Näiteks see pidev võrdsuse kehtestamine, ütleme siis näiteks filmides. Et iga rassi peab täpselt sama palju esindatud olema ja kindluse mõttes peab arst alati mustanahaline olema ja pätt valgenahaline ja kangelane naissoost ja... (või nagu keegi siin ennist mainis, et Arieli õed olid kõik erinevat värvi ja rassi, kuigi samade vanemate lapsed - karju appi, noh, kuskil võiks ju piir olla).

      Et miks ei võiks mustanahalised omale OMA filmi teha, kus vabalt võiksidki kõik osatäitjad mustanahalised olla? Ja asiaatidel sama. Ja valgetel sama. Miks peab ühte filmi kõike võrdselt panema. Elus ei ole kõik võrdne. Mul on igast rassist sõpru, aga valdavalt suhtlevad kõik kõige tihedamini omaenda rassiga. Mitte rassismi pärast, vaid sellepärast, et rassisiseselt on mingi ühisosa, mis tõmbab. Ja näiteks valgena valgete seas elades suhtlen ma kõige tihedamalt ikkagi kohalike eestlastega, sest meil on jällegi mingi ühisosa. Selles ei ole midagi ebanormaalset!

      Kui mul kolme erinevat värvi kanad olid, kõndisid need ka kõik sama värvi kanaga paaris. Oligi kolm paari. Valged, punased ja mustad. Keegi siin blogis teadis öelda, et see on mingi kohastumus, et siis ei jää vaenlasele nii hästi silma.

      Näiteks seksuaalsuhtes on siiani täiesti vabad. Ma juba huviga ootan, et millal hakkab riik seda ette kirjutama, et kõik peavad kõigile kättesaadavad olema ja kui sulle keegi külge lööb, ei saa sa talle ära öelda, sest muidu diskrimineerid. Reaalsuses me ju täiega diskrimineerime selles vallas. Igaühel on mingi kindel maitse ja eelistus.

      Ja ma tahaks natuke naerda ja öelda, et see oleks ju absurd, kui asi sinnani jõuaks... aga enam ei julge nalja teha, sest seda ei osanud meist keegi ette näha, et aastal 2023 ei saa inimesed enam aru, mis soost nad on ja väidavad, et naised on mehed ja mehed on naised ja mõnel naisel on peenis ja mõni mees on rase ja...

      Peatage rong, ma tahan maha minna.

      Kustuta
    2. Sa tsiteerisid siin vist kogemata Huxley "Head uut ilma". Igaüks kuulub igaühele, ema ja isa on ropud sõnad ja väikelapsed mängivad lasteaias organiseeritult püksilukujahti... Saksamaal üritati lasteaedadesse sisse viia "avastamistuba" ehk eraldatud ruumiosa, kuhu saaks lapsi seksuaalse alatooniga mängudeks suunata - kohalik noorsooamet keelas sihipärase suunamise siiski ära. Pole midagi imelikku selles, kui väikelaps tahab teada, millised on teiste inimeste kehad, aga seda uudishimu ei peaks siiski lasteaias suunama ega jõuliselt toetama (nagu oli ühe pere kogemus, kelle kolmeaastast tütart korduvalt kahe natuke vanema poisi seltsis "avastamisruumi" saadeti...). Põnevad ajad...

      Kustuta
    3. Anonüümne14/8/23 11:15

      Ilmselgelt on väga kurjad ja õelad jõud mängus, kui juba ÜRO tegelinskid ärgitavad 5 aastaseid lapsi endid suguliselt rahuldama ning ametlik seisukoht progressiivses läänes peab laste õiguseks oma sugu muuta, neile hormoone sisse söötes ja kehasid vigastades/moonutades. See on inimsusevastane ja mitte sugugi "põnev"! Lapsevanemad, kes julgevad protestida, tembeldatakse foobideks ja neilt võidakse lapsed äragi võtta.

      Kustuta
    4. "Hea uue ilma" olen päris mitu korda läbi lugenud ja kisub vaikselt selles suunas küll me ühiskond. Vähemalt imestada ma enam millegi üle vist ei oskaks.

      Aga jah, mina leian ka, et lapsed peavad kogu sellest liikumisest välja jääma ja täisealisena identifitseerigu ennast kellena tahavad, täiskasvanu on oma otsustes vaba. Küll aga ma ei leia, et täiskasvanud soovahetajate operatsioonide eest riik ehk maksumaksja peaks tasuma.

      Eks näis, kui hull see teema siinsetes koolides on. Meil on õnneks valikus ka kristlik erakool, kus paljude tuttavate lapsed käivad (ja kõik mittereligioossetest peredest seejuures). Natuke intensiivne pidavat seal see usuvärk olema, aga muidu väga armas ja toetav kool ning boonuseks see, et poisid saavad olla poisid ning tüdrukud tüdrukud. Keegi ei räägi neile, et kuule, kaalu ikka muid variante ka. Ehk kui riiklikus koolis asi imelikuks peaks kiskuma, tuleb lihtsalt kooli vahetada. Kuigi vähemalt esmapilgul tundub see riiklik kool küll väga tore. Loodame parimat!

      Kustuta
  11. Anonüümne14/8/23 21:43

    Pere ja sõprade olemasolu ei taga seda, et dementsuse diagnoosi saades sa üksi ei jää. Ükskõik, kui tore pere ja lai sõprade ring sul on. Ikka oled lõpuks üksi oma murega. Pere ja sõbrad on nii osavad, et eemalduvad juba varem, see on pikk ja aastaid vältav protsess.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei taga küll, aga vähemalt on lootust, et keegi aegajalt hooldekodus vaatamas käiks või sinu eest seisaks kui seal miski viltu on. Lastel ja abikaasal oleks isegi kehvade suhete korral kasvõi moraalne kohustus ja motivatsioon. Rääkimata nendest peredest, kus läbisaamine lähedane - sest on ju neidki!

      Kustuta
    2. Anonüümne14/8/23 23:28

      Päris elu on ikka midagi muud.

      Kustuta
    3. Eks ole igasugu juhtumeid, nii et ei saa öelda, et päris elu tingimata midagi muud oleks. Minu tutvusringkonnas on mitmeid dementsusejuhtumeid ja nende inimeste pereliikmed on neid lõpuni toetanud, kuigi paljudel juhtudel ei ole see kaugeltki mitte kerge olnud. Seda oma tänava inimest ja tema lugu kõrvalt jälginuna tunnen, et tema olukorral ei ole küll mingeid eeliseid. Ta on nii üksi, kui üldse olla annab. Minu arvates on see kurb. Ja ma ei räägi ainult pereliikmetest, sest mõnel inimesel ei ole lapsi, mõnel ei ole kaaslast, mõnel ei ole õdesid-vendi, mõnel pole ühtki eelnimetatutest... aga enamikel meist on sõbrad. Ja kui neid KA ei ole, siis ongi ainult kass. See kass paraku hooldekodus külas käima ei hakka.

      Kustuta
    4. Anonüümne20/8/23 16:36

      Kass ei hakka hooldekodus käima, aga kui lapsed elavad teisel pool maakera, siis nemad ju ka ei käi :(

      Kustuta
  12. Anonüümne15/8/23 16:28

    Klassikaliste või ajalooliste lugude "poliitkorrektseks" kirjutamine on päris jube. Kui ikka Euroopa keskaegsetes õukondades patseerivad nii asiaadid kui mustanahalised siis ei ole asi ülearu naljakas... Ja latiinost LumiVALGEke... njaa
    Mina kusjuures lapsena ei unistanud ei perest, ilusast pulmakleidist ega printsist valgel hobusel. Karjäärist samuti mitte. Unistasin, et saan iseendaga hästi hakkama ja saan depressiivsest väikekülast ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu arvates on ka absurdne ajalugu ümber kirjutada viisil, mis üldse loogiline ei ole.

      Kustuta
  13. Siin üks Lumivalgekese teemaga seostuv skandaalikene:
    “Branding experts warn Rachel Zegler backlash could RUIN Disney's big budget Snow White remake and predict executives will be having 'crisis talks' in order to win back fans ahead of 2024 release:
    https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-12408951/Rachel-Zegler-backlash-Disney-Snow-White-remake.html

    Muuhulgas ütleb keegi PR ekspert: “Snow White, and other stories, if they were written today would have very different nuances and narratives.” Kõik, mis mina selle peale öelda oskn, on: no shit, Sherlock. Asi selles ju ongi, et Lumivalgekese muinasjutt ("and other stories") EI OLE tänapäeval kirjutatud. Mistap ei saa ka tänapäeva (woke või mis iganes muudele) standarditele vastamist nõuda. Issand, sa näed ja sa ei mürista... kas me sellist 21. sajandit tahtsimegi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, kirjutagu uued lood. Piinlik on kellegi teise töö kuulsuse peal liugu lasta, samal ajal sellele sülitades.

      Kustuta
  14. Anonüümne16/8/23 12:45

    Kui ma "Lumivalgekese" nn uusversiooni kohta uudiseid kuulsin-nägin, ma algul arvasin, et tulemas on mingi paroodia. Eriti kohutav on see pilt "maagilisest olenditest", kes pöialpoiste asemel on. Nagu keegi tabavalt kommenteeris - "kamp poliitkorrektseid hipsteritest kliimaaktiviste". Väidetavalt otsustati pöialpoisid asendada, et mitte solvata ja sildistada kääbuskasvuga inimesi. Miskipärast ei ole kääbuskasvuga inimesed nende suurest hoolimisest eriti vaimustatud. Täpselt ei saa aru, mis mõte sellisel filmil üldse on.

    VastaKustuta
  15. Anonüümne17/8/23 09:05

    dailysceptic.org ka ajupesu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täiesti nõus. dailyskeptic.org ajupesu tuleb poliitilise skaala paremast servast, Lumivalgeke vasakust.

      Kustuta
  16. Anonüümne17/8/23 17:29

    Jälgin dailysceptic kodukat regulaarselt ja siiralt ei saa aru, milles nende "paremüoolne"ajupesu

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Parempoolsuse näide: Cruzist/McConnellist rääkiv lõik viidatud artiklis. Mõlemad paduparempoolsed USA poliitikud. Tõde, kui säärast üldse olemas on, asub ilmselt kusagil keskel, mitte paremas või vasakus ääres.
      https://en.wikipedia.org/wiki/The_Daily_Sceptic

      Kustuta
  17. Kogu see teema on tegelikult hästi keeruline. Ma arvan, et ma ise kaldun oma vaadetega natuke rohkem vasemale, aga igasugused ekstreemsused ajavad küll kukalt kratsima. Näiteks see, et uues merineitsi filmis kõik õed erinevat värvi on, ei morjenda üldse, sest kogu lugu pole minu arust nahavärviga üldse seotud. Ma muidugi uut filmi näinud ei ole, nii et räägin ainult casting valikutest. Samas on minu arust jube kummaline, et keegi sai hullu pahameele laine, kui (vist) joonistas midagi inspireerituna originaalsest filmist ning siis leidis internet, et ta on rassist (???). Ei tea, mis see täpne lugu oli, aga midagi sinnakanti.

    Aga Lumivalgekese lugu on ju umbes 50% seotud sellega, mis värvi ta nahk on, seega on selline ümber kirjutamine küll jube veider. Kui asi oleks vastupidi ja originaalloos teisest rassist tegelase asemel palgataks valgenahaline näitleja, siis oleks tõenäoliselt kogu maailm furoori täis. Ma nõustun iseenesest absoluutselt, et see originaallugu on veits ajast ja arust, aga tõepoolest, kirjutage siis uus lugu? Samuti meeldis mulle väga mõte sellest, et luua (multi)filmid teiste rahvaste ja rasside muinasjuttudest. Mind huvitaks need lood küll.

    Soo teemadel olen ise ka hästi palju mõelnud, just nimelt sellest vaatepunktist, mis tunne võib olla inimesel, kes ei tunne end oma kehas hästi ning tunneb, et on sündinud valesse kehasse. Ise ei kujuta seda tunnet üldse ette. Samas ma näen, et kogu seda gender exploration teemat on jälle totaalselt üle võlli keeratud. Ma ei näe, et lapsevanem, õpetaja või eeskuju peaks seda peale suruma, samas on minu jaoks hästi oluline, et laps ei tunneks, et tema ise või ta soovid on kuidagi ebanormaalsed (mõistuse piires muidugi). Seega minu arust ei ole big deal, kui poisslaps tahab kanda roosat värvi või seelikut või tüdruk oma riideid poiste osakonnast valib. Las kõik lapsed mängivad nukkudega ja autodega, kui nad tahavad. Samas hormoonide kallale ei laseks ma oma lapsi küll, täisealisena võivad ise otsustada. Aga tunnen, et muule soolisele eneseväljendusele ei saaks ma lapse vaimset tervist silmas pidades kätt ette panna. Teine teema on muidugi see, kuidas mõjutab lapse vaimset tervist ühiskonna arvamus. Jääb mulje, et sellises olukorras jääb laps ikkagi lõppude lõpuks kaotajaks :( ainuke lootus on see, et perekonna tugi ja mõistmine on abiks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et me oleme oma vaadetelt siis üsna sarnased. Tänapäeval lihtsalt ongi kõik kaugelt üle võlli keeratud ja sellega ei ole ma üldse nõus, et lastele hormoone sõita või neil kehaosi maha lõigata. Vales kehas tundmine on alati olemas olnud, aga seni on see aastatuhandete jooksul peaaegu ainult meestel esinenud ja avaldunud alati juba noores eas. See, et tänapäeval teismelised tüdrukud (ja sageli mitu ühest grupist korraga) tundma hakkavad, et nad hoopis poisid on, on miski muu. Absurdne on ka see, et mingit nõustamist ei tohi neile teha (õigemini, tohib, aga nõustaja PEAB kinnitama, et nõustataval on õigus, muidu on tegemist diskrimineerimisega - samas oleks see olukord kõikide muude murede puhul ju mõeldamatu: kui alakaaluline tüdruk tunneb, et on paks või depressiivne pubekas plaanib suitsiidi).

      Ja vales kehas tundmist on läbi aastate tegelikult uuritud ning leitud, et 10st poisist, kes end lapsena "vales kehas" tunnevad, saavad täiskasvanuna geimehed, kel oma kehaga enam probleemi ei ole ning ainult 2 jäävadki end vastassoolisena tundma. Seega ei ole isegi varases eas alanud soodüsfooria puhul alust kohe opilauale joosta.

      Aga neid uusi ümbertehtud filme ma ise vaadanud ei ole, mulle meeldivad originaalversioonid ja ma pigem vaataks tõesti teiste rahvaste ja rasside lugusid meelsasti, kahju, et neid meile sama heldelt ei pakuta kui uhiuusi Lumivalgukesi.

      Kustuta
  18. selle vanainimese hooldamisega on nii ja naa. Minu vanematel vedas, neil oli 2 tütart ja mõlemad said surmani oma kodus elada, samas ma näen ümberringi, et pojad panevad oma vanemad ikka vanadekodusse, kui kodus raskeks hakkab minema. Tänapäeval ämma hooldada väga ei taheta. Aga ma pigem ei üldista, lihtsalt sõbrannaga ükspäev just rääkisime sellest, et meil on pojad ja meie ainus lootus on elada nii , et see maine keha ja vaim võimalikult kaua vastu peaks. Loota, et küll lapsed aitavad ja toetavad, ma täna küll ei julge. Meil mõlemil on toredad pojad, targad, hoolivad, õpivad hästi, teevad trenni aga me ei tea, missugused on nende tuleviku sõbrad ja elukaaslased, mismoodi see elu üldse kujuneb. Kas nad jäävad siia, minuga samasse riiki elama näiteks. Olen vanuses, kus minu põlvkond on oma vanemad juba matnud või on need väga vanad ja haiged ja paratamatult kisuvad mõtted sinna suunda, et mismoodi siis enda vanaduses hakkama saamist korraldada või ette valmistada.

    VastaKustuta
  19. Mitte et lihtsalt vastu peaks, vaid normaalselt funktsioneerivana vastu peaks, nii füüsilises kui vaimses mõttes. Raske on mõlematpidi - kas oled vaimselt kapsas, aga füüsiliselt veel tinistaks, või kui oled füüsiliselt kapsas, aga mõistus on selge ja saab aru ja kannatab.

    VastaKustuta
  20. Anonüümne31/8/23 22:59

    Merineitsi võib jumala vabalt tumedanahaline ollagi, süvavetes on ka tumeda nahaga kalu (ehkki siinkohal oleks õigem, kui ta kõhualune oleks hele ja juuste otstes helgiks rohelised "laternakesed).
    Kogu loo ja narratiivi ümbertrgemine on aga lollus. Kurja võõrasema teema on muidugi rassideülene, ent... Päkapikud? Kas nad vähemalt kalliskive kaevandasid?

    VastaKustuta
  21. Anonüümne31/8/23 23:14

    Ahjaa, see on ka tobedamast tobedam, et igat värvi ja masti näitlejad ikka neidsamu vanu Euroopa muinasjutte üles soojendada tahavad, nagu muudel maadel polekski muinasjutte. Tehku "Unesnõidujat", tehku "Libarebaseid (ega seal kõik ka sugugi porr polnud), "Maputšet", ärgu andku nii kohutavalt palju tähtsust neile vanadele Vana Maailma lugudele. Aeg oleks nagu uuteks lugudeks, ei? India, Hiina, Jaapani, Araabia lood väärivad ka filmideks tegemist. Väga ühekülgne on see kõik!

    VastaKustuta