17 detsember, 2013

Guatemala matus

Reedel sai tööprinteris tahm otsa. Kuna ma pole suurem asi tehnikageenius, saatsin kohe Kustile sõnumi, et mida ma tegema pean, aga kukkusin samal ajal kohe ise toimetama. Hetk hiljem saabus Kustavilt piltidega illustreeritud õpetus, kuidas tahmakassetti välja võtta (ja minult vastuseks nutulaul, et jõudsin juba mingi lulla ära murda). Ah, see on lihtsalt tüüpiline! Lõpuks jõudsin ikka õige kohani ja etteruttavalt võib öelda, et murdunud lulla oli täiesti ebavajalik detail, sest printer töötab ka ilma selleta ideaalselt.

Laupäev kulus kuidagi niimoodi ära, et olin täiesti kindel, et see tuleb alles järgmisel päeval (siis kui teistel pühapäev tuli). Ühel hetkel seisime kahekesi printeripoe ukse taga:

Mina (pettunult): "Ei ole kinni!"
Kustav: "Mis pani sind arvama, et see täna lahti on?"
Mina: "Ma guugeldasin!!! Nende netileht ütles selge sõnaga, et SATURDAY ja OPEN!" (ise vedasin näpuga ukse peal illustratiivselt järge, kust vaatas täpselt sama info vastu).
Kustav: "Nojaa, aga täna on ju SUNDAY!"


Õhtul tuli meile Sofi külla. Kuna tema lõpetas suvel Kanadas ülikooli, on tal nüüd nelja aasta pikkune viisa. Juhul kui leiab erialase töö, saab viisale ka kaaslase külge liita. George tuli talle suvel turistikaga järele, aga nüüd sai kehtivus läbi ja pidi riigist lahkuma. Lubasime pühalikult ta pruudi eest hoolt kanda ja nii me ka tegime. Rummi ja koolaga. Õnneks on Sofil töökonks juba vees ja uue aasta alguses lootust näkkamisele, siis pääseb George kah tagasi Kanadasse.

Mina täitsin oma viisataotluse eelmisel nädalal ära ja sain hiljem sisse logides teada, et kõik väljad on kinnitatud ning saatkond ootab ülekannet viisatasuga. Kandsin raha ruttu üle, et nad ei jõuaks ümber mõelda. Lõplik otsus võib veel paar nädalat aega võtta. Pöidlad pihku! 

Sofist hakkasin tegelikult üldse sellepärast rääkima, et tahtsin jagada värskeid teadmisi Guatemala matustekommetest. Ma ei mäleta, kuidas jututeemadega selleni jõudsime, aga korraga mainis Sofi, et Kanadas on üks asi väga veider - kui inimene sureb, on matused alles peaaegu nädala pärast! Guatemalas, kust nemad George'ga pärit on, maetakse lahkunu alati järgmisel päeval! Õhtul saadetakse kohalikku lehte teade, hommikul saavad kõik korraga info kätte, ja kihutavad kohe matustele. Surnukeha koju ei tooda, peiesid ei peeta ning matmiseks on laias laastus kaks varianti - kas maa sisse või seina. Jah, lugesite õigesti, SEINA SISSE! Kirst lükatakse auku ja ava tsemenditakse kinni.

Kuna need "surnuseinad" võivad olla päris kõrged (ühel pildil, mida Sofi näitas, oli seitse korrust), kasutatakse vajadusel redelit. Kuidas sel juhul kirst üles viiakse, ei osanud ta öelda. Nende perel on plaan auku minna, maalapp selleks tarbeks juba ostetud. Tuhastamine ei tule kõne allagi, sest katoliku usu kohaselt on keha ka järgmises elus vaja. 


Täna käis korteriomanik korraks läbi, see, kelle lemmikuid Kustav nädalakese valvas. Rääkis, et koerad olid Kusti pakutud seltskonnaga ilmselgelt väga rahul, sest kui pererahvas lõpuks koju jõudis, loivasid penid tavapäraste rõõmuhüpete ja niuksete asemel ainult korra vaatama, et kes tuli, ja läksid kohe sama targalt minema, umbes et "ah, ainult teie..."

Kustav lakkus just jõulukaardi ümbrikku kinni ja ütles, et nad võiks seda liimi natuke parema maitsega teha. Äriideid tuleb lausa varrukast. Jõulude puhuks võiks ju piparkoogimaitseline olla!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar