10 märts, 2014

Hõissa, vastlad!

Mina arvasin, et Vancouverisse kolides õpime ühtteist Kanada kohta. Vale puha! Olen hoopis Eesti kohta palju teada saanud! Võtame näiteks vastlapäeva tähistamise - kuidas te seda võõramaalasele selgitaks? Veebruarikuus on üks teisipäev (god knows, miks see just teisipäev peab olema), mil käime kelgutamas ning sööme hernesuppi ja vahukoorekukleid. Kõnealused kuklid on vaatamata oma lihtsusele nii defka kraam, et kellelegi ei tule pähe neid mingil muul ajal küpsetada.


Meie uus sõber, eesti juurtega Matt, püüab eesti keelt õppida, aga raamatu abil on seda üksjagu keeruline teha. Näiteks kohalikus keeleõpikus tuleb juba esimesel leheküljel õppida hääldama sõna "põder"! Arutasime, miks see küll vajalik peaks olema - Kadri pakkus, et võib-olla selleks, et soomlastest rääkida?

Nagu kanadalased ei saa aru, miks peaks soomlane "põder" olema, on siinses kultuuris asju, millest meie muhvigi ei jaga. Näiteks et Richard'i hüüdnimi on Dick - täpselt samamoodi nagu Aleksander on Sass. 

Muuseas - kui su nimi on Tiit ja kavatsed Kanadasse kolida, tasub end kellegi teisena tutvustada, muidu arvavad kohalikud, et oled Tiss (tit = tiss). Aga üldiselt pannakse siin kõvasti rõhku sellele, et kedagi ei solvaks, näiteks pole viisakas küsida "kust sa pärit oled?", vaid tuleb märkida "sul on huvitav aktsent, kust see pärineb?". Sõnad gay, black ja jew on viisakad ainult ainsuses, jumala eest ei tohi öelda gays või jews, eelistada tuleks gay people, jewish people...

Matt tunnistas, et peaaegu kõik kanadalased vihkavad pesukarusid - nad veavad prügikasti sisu laiali, võivad muud pahandust teha ja isegi rünnata... aga kuulge, vaadake seda nägu - mis kiskjast me siin räägime?


Hiljem tuli juttu karudest ja Matt mainis hooletult, et neid ei maksa üldse karta, enamasti lähevad lihtsalt edasi kui sulle lähedale juhtuvad. Halloo! Mina pole youtube'ist veel ühtegi jubedat pesukaru klippi leidnud, samal ajal kui karudest on neid kuhjade kaupa!

Veel saime teada, et British Columbia provintsis on vesi kõikidele tasuta, kuluta nii palju kui soovid. Siin asub ka eriti moodne puhastusjaam, joogivee kvaliteet on väga kõrge. Elekter tuleb hüdroelektrijaamast, seepärast nimetatakse elektrit hydro'ks (veeks) - mind ajab see alati segadusse.

Veel saime teada, et kuigi Kanadas kasutatakse kellaaja märkimisel 12-tunni süsteemi, on politseis ja meditsiinis kasutusel 24 tundi, sest see jätab eksimiseks vähem ruumi. Erinevustest veel nii palju, et Matt ei suuda mõista, kuidas on võimalik, et meile maapähklivõi ei maitse (kanadalased ei kujuta elu ilma selleta ettegi) ning meie ei saa aru, kuidas kanadalased suudavad panna ühele taldrikule pannkoogid, peekoni ja vahtrasiirupi? Nende meelest täiesti normaalne kooslus. 


Täna käisime pikal jalutuskäigul ja avastasime, et vahepeal on kevad saabunud - nartsissid täies õies, rododendronid roosatamas, kõik kohad krookuseid täis. Täpselt nagu eelmisel aastal, mil siia jõudsime! Õhtul saabus kiri, et mu tervisekontrolli tulemused on jõudnud immigratsiooni, nüüd hakatakse neid läbi vaatama ja loodetavasti on peatselt vastus käes. Pöidlad pihku, mina ei raatsi siit veel kuskile minna!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar