07 märts, 2014

Kevadvaheaeg

Kui aastaks Kanadasse tulete, arvestage, et saabumiskuupäev saab ühel hetkel lahkumiskuupäevaks. Miks see oluline on? Sest meie peame riigist välja minema 17. märtsil, mis on kevadvaheaja algus ja kuna kõik vanemad tahavad oma pesakonna just selleks nädalaks puhkama viia, on hinnad topeltkõrged. Vaatasime pilte, et kohta välja valida, aga ei tekkinud tunnet, et tahaks suvalise basseini ääres passida, vaheajalised ümberringi jooksmas. Kustav avastas, et on olemas ka "adults only" paketid, kuhu lapsi ei lubata, aga need on omakorda veel poole kallimad...

Aeg läks, hinnad muudkui kerkisid ja meie ei suutnud endiselt otsusele jõuda. Vahepeal uuris ülemus, kas ma pean tingimata terveks nädalaks ära minema, jube keeruline olevat asendajat leida - koolivaheaeg ju! Vaheajal on nagunii poole rohkem töötajaid vaja, kuna kõik lapsed, kes muidu alles pärastlõunal koolist koju jõudsid, on sel ajal ööpäevaringselt kohal.

Otsustasime siis, et päris puhkusereisi teeme teinekord ja omal käel ringi rännates, mitte suure kuurorti basseini ääres passides. Seekord lähme kuskile lähemale ja tuleme keset nädalat tagasi, et saaks neljapäeval ja reedel tööl olla. Valituks osutus Portland, mis asub Vancouverist 500 km kaugusel, buss sõidab sinna umbes 7, rong 8 tundi. Rong on Kanadas (ja ilmselgelt ka Ameerikas) luksustransport, mis maksab enamasti rohkem kui lendamine. Otsustasime välja uurida, kas sõit on hinda väärt ja lähme rongiga. Tagasi tuleme lennukiga, sest see võtab kaheksa asemel ainult ühe tunni!

Piletite ostmine oli täielik peavalu. Lennufirma kodulehel sai maksta ainult USA või Kanada krediitkaardiga (mida meil pole), muudel saitidel, kus ka Euroopa kaart toimis, oli hind palju kallim. Rongipiletite lehekülg jooksis üldse kinni, lõpuks läks Kustav jaama kohale ja ostis vanakooli kombel putkast. Sai mitu halli karva juurde (sest tal on ju nüüd juuksed, eksole), aga vähemalt on reisiplaan kindlalt paigas.

Mis aga paigas pole, on mu uus viisa. Tervisekontrollis käisin ära: võeti pissiproov ja vereproov, tehti kopsuröntgen, kontrolliti nägemist, küsiti kas tätoveeringuid on, mõõdeti-kaaluti (olen vahepeal 2 cm pikemaks kasvanud!) ja katsuti kõhtu. Arst ütles, et tulemused laetakse immigratsiooni lehele kohe kui vereproovi vastus käes ehk umbes nädala pärast - 3,5 tööpäeva enne praeguse viisa lõppemist. Mis tähendab, et viisa võib saabuda hoopis sellele järgneval nädalal, ja ma loodan südamest, et enne kolmapäeva (mil me Portlandist tagasi lendame), sest muidu pean veel ühe korra riigist väljas käima, et tööluba passi saada. Agrrrrhhh!


Kuna Kustav on siinoldud aja jooksul põhiliselt üle interneti Eestisse tööd teinud, pole tal kuskilt võtta kohalikku tööandjat, kes teise aasta viisa jaoks vajaliku paberi annaks. Seega tuleb tal nüüd Kanadasse siseneda turistiviisaga, mis kehtib maksimaalselt 6 kuud. Kindlasti peab olema ette näidata väljasõidupilet (ehk lähiajal tuleb ära otsustada, millal Eestisse lendab) ja isegi sel juhul oleneb ikkagi piirivalveametniku suvast, kui kauaks tal tegelikult jääda lubatakse. Eesti pileteid pole aga mõtet osta enne kui teame, mis minust saab - võib-olla peame hoopis mõlemad kohvreid pakkima.

See selleks. Homme:
- ...küpsetan vastlakukleid (+ külmikus on veel piparkoogitainast)
- ...Kadri ja co tulevad külla (sest paistab, et on jõulud/vastlapäev/naistepäev). Tegelikult tahtsid nad hoopis sauna-basseini-mullivanni, aga väike nuumprogramm ei tee ju samuti paha.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar