09 september, 2016

Pulmapeod

Ärkasin täna üles, kõik luud-lihased valusad ja kurk punane. Nüüd on siis natuke palavikku ka. Nii tüütu! Kanad, kelle kuudi pidin ära puhastama, istuvad rõõmsalt sita sees ja mina passin diivanil. Vaesed kanad. Ja vaene mina!!! Ei teagi, kas peaks end kokku võtma ja asjad ära tegema või ootama, et enesetunne paremaks läheks? Sest võib-olla läheb hoopis kehvemaks ja siis istuvad sõbrad veel nädal aega varbaidpidi sitas.

Nädalavahetus oli tihe, käisime kahes pulmas ja pean tunnistama, et hakkan vaikselt aru saama, miks pruutneitsisid ja isamehi nii hullult palju peab olema - nendeks valitakse ju oma kõige paremad sõbrad ja terve pulmapäeva on just nemad kogu aeg pruutpaari ümber. Peokohas on pikk laud, kus pruutpaar istub keskel ja neist kummalegi poole jäävad vastavalt kas pruutneitsid või isamehed. Ülejäänud külalised istuvad väiksemates ümmargustes laudades. Rääkisin Matt'ile, et Eestis on enamasti nii, et pruudi kõrvale pannakse peigmehe vanemad ja peigmehe kõrvale pruudi omad ning ta oli väga üllatunud. Siin on kummagi perele oma laud, nt. pruudi vanemad istuvad tädide-onude-vanavanematega ja peigmehe omad siis oma suguseltsiga. 

Muideks, pruutneitsite ja isameeste kaaslased on kuni õhtusöögi lõpuni üksi, mis on nats nõme. Kuna laupäeval abiellus Matt'i parim sõber, oli tal au olla see nö. pea-isamees (siin öeldakse "best man + groomsmen" ja "maid of honour + bridesmaids", eesti keeles pole neile põhikujudele head vastet) ja mind pandi KAHE Matt'i ekspruudi ja nende abikaasadega ühte lauda istuma. Jeeiii. 


Pidu oli muidu vägev ja ma vehkisin ikka suhteliselt vapralt poole ööni kontsades tantsu vihtuda, aga hiljem ei jõudnud enam üle parkimisplatsi autoni kõndida ja pidin paljajalu minema. Järgmise päeva pulmaks olin nõks madalamad kingad kaasa võtnud, aga suhteliselt kiiresti selgus, et jalad mäletavad väga hästi, et neid äsja väärkoheldi ja hakkasid peaaegu kohe valutama. 

Ma ei saa aru, miks pruudid kõrgeid kontsi kannavad? Nende kleidid on ju tavaliselt nii pikad ja kohevad, et nad võiks vabalt midagi mugavat kanda ja keegi ei paneks tähele. Laupäevane pruut üritas viimase hetkeni oma peentes kingades vastu pidada ja jäi iga kahe sammu tagant kontsapidi pitsikuhilasse kinni, nii et õhtu lõpetuseks oli ka alusseelik kogemata pitsiliseks muutunud. Pruutneitsid seevastu andsid üsna käbedalt alla ja panid esimesel võimalusel ballerinad jalga. Neil oligi kõigil kaks paari sädelevaid kingi, ühed kõrged ja teised madalad, pruudil samamoodi. 

Pühapäevases pulmas ei olnud laudadel numbreid, vaid nende linnade nimed, mida noorpaar on üheskoos külastanud. Mina olin meie Tallinna lauas ainus eestlane. Uhke värk!

Muide, Kanada pulma ei viida lilli!


Ma olen nüüd viimased 10 tundi vahelduva eduga seda postitust kirjutanud, vahepeal kanamaja ära puhastanud ja Matt'ile homseks tööle kaks plaaditäit küpsiseid küpsetanud. Aeg magama minna! Loodetavasti ei jää ma vahepeal veel haigemaks ja saan peatselt rääkida, kuidas töö leidsin, sest praegu lihtsalt ei jaksa. Head ööd!

7 kommentaari:

  1. no tõesti, palun seda töö-juttu, kui tervis vähegi lubab!
    aga too teine pulm tundus hästi isikupärane ja intiimne.

    VastaKustuta
  2. "Groomsman" võiks olla eesti keeles "peiupoiss". http://www.pulmad.ee/foorum/muu/pruutneitsid-peiupoisid-isamehed-mis-tahtsus-kellelgi
    Päris samad ülesanded ilmselt ei ole, eks kombedki ole maailma eri paigus teised, aga tõlkimiseks võiks see sõna sobida küll.

    VastaKustuta
  3. Isamehi on ikka ainult üks, need teised on peiupoisid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga pruutneitsid on ikkagi kõik pruutneitsid? Ei ole sellele põhilisele üht nime ja ülejäänutele teist?

      Kustuta
    2. Jah, minu teada küll. Lilleneiud on muidugi ka, need võivad olla väikesed lapsed, kuid mitte ilmtingimata. Äkki siis ongi nii, et pruutneitsid on vaid lähemad sõbrannad ja lilleneiud on veidi vähem intiimsed tegelased.
      Kuigi vanal ajal olid peiupoisid küll, neil oli ka oma otstarve, aga lilleneiud on ilmselt peale I MS toodang ning käivad kirikliku ja kodanliku pulma, mitte nö talupulma juurde. Talupulmas olid tanutajad ja muud sellised, mis vana talukombestikuga kaasas käisid, ma väga täpselt neid asju ei tea ka.
      Niiet isamees on jah alati ainult üks, teised on peiupoisid, ning pruutneitseid võib olla rohkem + lilleneiud. Aga pruutneitsid võivad olla samal ajal ka lilleneiud. Nagu sa kirjutasid kuskil varem, et neil pole just tänapäeva ameerika pulmas muud rolli, kui et lihtsalt kohal olla ja ilusad olla - nii sõbranne poolest. Eestis neid tavaliselt nii palju ei ole, piisab paarist-kolmest, mitte naiskonna jagu :) Üks on siis see peamine, kellele pruut annab talituse ajaks oma lillekimbu hoida, aga seda võib pmst hoida ka pruudi ema või keegi naissugulane, kui pruutneitseid ei juhtu olema. Eks see ole enamasti ikka pruudi enda äranägemise (ja jõukuse) järgi, väga kindlaid reegleid siin tänapäeval ju pole.

      Kustuta
  4. Kui ma käisin endale pulmakleiti valimas siis mulle ka soovitati poes 10-15 cm kontsaga kingi. Ma ei kujuta ette, kuidas pruut peaks neis terve päeva vastu pidama + tantsima + kõiki muid asju tegema? Mina lõpuks valisin hoopis tumesinised, jämeda kontsaga kingad ning ikka pidin balleriinade vastu vahetama :D

    Ja maid of honour on "peapruutneitsi"? Äkki?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vist jah - see on see, kes loori ja vedikut säeb, kui need on pikad ja pruudikimbu hoida võtab.

      Kustuta