20 oktoober, 2018

Öine mittemagaja

Huvitav, miks just õhtul magama jäädes niiiiii palju igasugu häid mõtteid tekib ja miks nad hommikuks kadunud on? Ei, mis magama jäädes, ikka magama mitte jäädes. Siis kui oleks igati mõistlik magada, aga korraga on selline ideede-tulv, et anna olla. No ja lõpuks ärkab juba Oscar ning nõuab öist toitmist.

Ossu on suuremalt jaolt ideaalne laps - nägu kogu aeg naerul, ilma põhjuseta ei nuta ja päevaunede vastu enamasti ei võitle. Magab oma toas, omas voodis. Alguses magasin palju öid tema toas, et oleks lihtsam öösiti sööta, aga lõpuks kolisin välja, sest... kaua võib! 

Vahepeal läks juba täitsa inimlikuks, ärkas öösiti ainult korra, aga sealt edasi kolistasime hoogsalt allamäge. Mingil hetkel hakkas eriti vara ärkama ja ainus võimalus teda uuesti magama saada oli ta enda voodisse võtta ning iga virina peale sööta (mis on iga beebiõpiku väitel vale, aga alternatiiv olnuks poole viiest hommikul üles tõusta, mis mulle kah suuremat ei sümpatiseerinud).


Lapsega koos magamine ei sobi mulle absoluutselt. Ta ei nohise mõnusalt kaisus, vaid keerab ennast sõjakalt nii mitu korda minu suunas, et lõpuks kõigun viimase sentimeetri peal ja riskin voodist väljakukkumisega. Seejärel keerab end näiteks risti ja virutab kannaga ribidesse. Või näkku. Korda kümme. Siis uinub. Ja mina balansseerin selle viimase sentimeetri peal ega julge hingata, sest muidu on ta jälle üleval.

Ei ole normaalne!

Tema toast väljakolimine ei pannud teda aga paremini magama. Ikka ärkab iga kolme-nelja tunni tagant ja ilma söötmata uuesti ei uinu. Kõik nipid on proovitud. Öine toitmine on alati toimunud pimedas ja ilma jututa; esimese viuksu peale me kohale ei torma; oleme proovinud lasta tal natuke nutta; Matt on püüdnud teda magama kussutada; oleme õhtul tahkemat toitu andnud. Mitte miski ei aita! 

Jah, lapsed ongi erinevad. Mõni magab sünnist saati terve öö, teine õpib selle alles kolmeaastasena ära. Ma olen nõus aktsepteerima, et võib-olla tal lähebki kõht tühjaks või mis iganes, aga no halloo - päris iga kolme tunni tagant ei tohiks seda siiski enam juhtuda. Vahepeal ta ju juba magas palju pikemalt ja ma nägin kui mõnusalt sügav see uni siis oli. 

Proovin nüüd uut tehnikat - öösiti enam rinda ei anna. Täna alustan. Sai enne magamaminekut ja hommikul ärgates jälle. Nagunii on igal öösel vähemalt üks selline söötmine, kus ta leiab, et rinnast ei piisa ja on pudelit ka vaja ning lõpuks olen kogu taidlemise peale tund aega üleval olnud ja vägagi ärkvel. 

Enamasti paistab, et ta polegi näljane, lihtsalt tore on emme kaisus mõnnada ja tissi lutsutada, ise pooleldi magades. Fakt, et emmel sama vahva ei ole ööunest üles ehmatada kui keegi teises toas nutma hakkab, teda suurt ei morjenda. 

Pudelimajandus on küll endale tüütum ja aeganõudvam, aga kõik muud trikid on kahjuks juba ära proovitud. Võib-olla - no võib ju olla, et äkki ta ei viitsi siis mingi hetk enam lihtsalt pudeli nimel ärgata? Sama vabalt võib olla, et see olukord ei lähegi enne paari kuud/paari aastat paremaks. Eks näis.

23 kommentaari:

  1. Anonüümne20/10/18 09:05

    Mu laps ärkas ka iga paari tunni tagant, tahtis rinda, pärast söömist oli tund, mõnikord kaks üleval. See oli väga kurnav. Siis otsustasin ka rinna andmise öösiti ära jätta. Esimesed 3-4 ööd olid mitte nii väga toredad, aga kindlasti mitte hullemad kui rinnaga. Selgitasin talle, et piim sai otsa kui nuttis. Peale seda läks palju paremaks öine magamine. Aga kõige rohkem aitas siiski lasteaed. Nüüd on peaaegu 2 ja ärkab korra öö jooksul, aga uinub suht kiiresti jälle.

    Jõudu sulle, see pole lihtne aeg, aga kui möödas on, ununeb nii ruttu.

    VastaKustuta
  2. Õudselt vahva pilt see üle voodiääre kavalalt piilumine XD Ja need sinised Muumitrollipüksid on ka lahedad. Me siin olime ka vahepeal unetud kollektiivselt - pidi olema magnettorm. Ma siiani ei teadnud, et/kas see ka unetust põhjustab, aga ju siis nii on. Eks lapsed ole tundlikumad ka. Ja järgmise nädala algul on täiskuu, siis valmista oma vaim umbes nädalaseks unetuseks. Kuigi mul on nii, et siis ma päeval magan ja öösel olen üleval.

    Mis puutub just neisse une-eelsetesse headesse mõtetesse, siis see on loogiline. Heidad pikali, päevamured ja toimetused lähevad ära ja aju elektriühendused puhastuvad ning tulevadki värsked puhtad mõtted. Aga vat see on, et kui kohe kirja ei pane, om länt, ja nagut ütles Lible: mis länt, om länt, egas toda enam tagasi es soa. Sellepärast mulgi on paber ja pastats (kunagise saatejuhi Tõnis Erilaiu väljend) koheki voodi kõrval ja niigut Pegasus üle lendab ja pähe zhitub (Allan Noormetsa väljend "Kolme apelsini" päevilt), nii mina kohe "raiun raamatusse" XD
    Äkki peaks sa ka üles kirjutama, kasvõi märksõnadena. Kuigi enda pealt tean jällegi, et vahel vaatan neid märksõnu ja mõtlen - mäsasja? Kesasja? No ei võta taipu, mis asi see siis öösel oli ... :)

    VastaKustuta
  3. Anonüümne20/10/18 09:37

    See pole nüüd eriti lohutav, aga minu laps ei hakanud pärast öise söötmise ärajätmist sugugi paremini magama. Ikka oli neid öised ärkamisi üksjagu ja vahel ka üleval passimist ja kella 5 ajal päeva alustamist. Ajaga läks asi vaikselt paremaks, aga siiani (3-aastane) umbes pooltel öödel ärkab öösel korra või paar. Aga proovima peab ja rinna mitte andmine tähendab, et seda saab ka keegi teine teha.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne20/10/18 10:44

    Äkki öösiti talle ainult vett pakkuda... et söömine on päevategevus ja ööse saab vett.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peaks proovima, jah!

      Kustuta
    2. Anonüümne22/10/18 12:53

      Mina seda ei proovinud, sest tuttavate näitel oli näha, et siis hakkadki öösel lihtsalt piima asemel vett andma - see ei ole ju lahendus!

      Kustuta
  5. Nii väike vist veel ei haara ise pudelit ja ei hakka sealt ise jooma, eriti pimedas?

    VastaKustuta
  6. Paremal on ilmselt kanaaedik, aga mis koomits see vasakul trepi alt/tagant paistab? Ja mis must plärakas see seal on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See pruun? Hot tub. Ja must laik on varjualuse ja võrkkiige vahele jääv ala.

      Kustuta
  7. Ta nii väike veel, ei leiaks pudelit üles.

    VastaKustuta
  8. Anonüümne20/10/18 21:33

    Võin lohutuseks öelda, et minu veebruaribeebi ärkab ca 8 korda öö juuksul ehk praktiliselt iga tund. Magab kaisus ja ka vähkreb ja selliselt on see kestnud juba kuid. Eelmise lapsega hakkas sarnane trall pihta alates 6. elukuust. Öine võõrutamine päris ei aidanud, laps oli ikka ca 2-3 kui hakkas paremini öösel magama. Nii palju kui lugenud olen, siis alates 6 kuud hakkab emast eraldumine, lisandub kiiremini uusi oskusi jne, mis kõik mõjutavad öist magamist ja ei olegi suurt midagi teha, kui ära kannatada. Õnneks mul veebruaribeebi teine laps ja tean, et see kõik saab mingi hetk läbi ja ununeb ära (õnneks on loodus asjad kuidagi nii sättinud, et kõik hea jääb meelde ja halb unub kiirelt :))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vau, iga tund on hullem tõesti! Nii ei jõua ise õieti magama jäädagi kui laps juba jälle ärkvel.

      Kustuta
  9. Anonüümne21/10/18 09:49

    Oma lapse beebiaega meenutades ... Lugesin tookord, et kui tahta öine imetamine ära jätta, siis ei peaks seda asendama mingi muu joogiga, vaid jättagi lihtsalt öine imetamine ära. Kui laps öösel ärkab, siis pista turvatunde andmiseks talle näiteks sõrm pihku. Mingi aja jooksul siis hakkab talle koitma, et pole väärt selle pöidla peale öösiti ekstra ärkama hakata. :D Minu lapse peal toimis küll.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõlab loogiliselt küll. Kaua sul läks, enne kui ta asja ära tabas?

      Kustuta
    2. Anonüümne21/10/18 19:36

      Sellest on nii palju aastaid, kes enam täpselt mäletab. Kuid pole meeles, et oleks mingit lõputut kisa asjaga kaasnenud, suht üllatavalt ruttu harjus laps ära.

      Kustuta
  10. Tean mida tunned. Tüdruk 1 a ja 1 kuu vanune. Muidu söi ikka 2 või 3 korda öösel (sai rinda ja saab siiani) ja oli suht hea magaja aga viimased 4 kuud? vist on niikaua, magab halvasti ja iga 1,5 h tagant ja vahest ka 1h tagant üleval. Algul magab oma voodis aga lihtsalt ei jaksa teda sinna mitu korda öö jooksul viia ja nii magab kuni hommikuni mu juures. Meil on/oli probleeme sellega, et puuksud ei tahtnud tulla. Esimesel lapsel oli sama mure. Nüüd enam vähem see ok. Hambad pole 2,5 kuud juurde tulnud. Endiselt 8 suus. Pigem vist tahab lihtsalt lähedust ja lohutust tissist. Peaks vöörutama aga endal juba mugavus sees, kui öösel ärkab - tiss suhu ��☺️

    VastaKustuta
  11. Anonüümne22/10/18 07:00

    Hei
    Tegelt on nii, et ei tohi asendada yhte tegevust teisega( asendada rind räti,sõrme,veega jne).Muidu jäädki ärkama. Oma esimese lapsega tegime 9 kuuselt vôõrutuse ja toimis, saime kõik magama hakata jälle hommikuni, ilma piuksudeta. Kuna minult nõuti rinda,siis öise cõõrytuse pidi isa tegema, aga suures plaanis mis see 2 magamata ööd on vs.sinu 9 kuud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See isa-variant oleks ilmselt kõige tõhusam, aga kuna Matt nii suure koormusega töötab, on maru keeruline leida mitut järjestikkust ööd, kus ta kõik ärkamised enda peale saaks võtta. Ja samas kardan, et kui ise Oscarit rahustama läheks ilma söötmisvariandita, röögiks ta ilmselt kolm korda kauem, sest mina põhimõtteliselt võrdungi ju söögiga tema jaoks. Eks pean selle ühel hetkel siiski ette võtma, aga natuke loodan veel imele.

      Kustuta
    2. Anonüümne22/10/18 09:30

      Imezid ei juhtu,läheb hullemaks ja keerulisemaks. Kusjuures me vaatasimegi kalendrisse, millal on mõistlik võõrutus ettevõtta, et isale jm.plaanidega see sobiks vms
      Anna progressist teada, varsti 4k pärast saan teise lapsega s3lle ettevõtta (ei jõua ära oodata)

      Kustuta
  12. Ma alles beebiootel aga hetkel loen A. J. Solteri raamatut "nutt ja jonnihood" ja seal on ka sellest kirjutatud, kuidas aidata imikutel kogu öö magada.

    Põhipoint on selles, et nutt on vahel lihtsalt pingete maandamiseks ning seda ei peaks püüdma alati vaigistada a la kussutada, rinda anda või muul moel tähelepanu kõrvale juhtida. Muidu see tekitabki "sõltuvuse" selle asendustegevuse suhtes. Kindlasti ei tohiks last üksinda nutma jätta, sest see tekitab omakorda stressi ja ärevust. Autor soovitab laps sülle võtta, pakkuda talle tähelepanu, turvatunnet ja mõistmist e. aktsepteerida lapse nutuvajadust.

    Ühesõnaga mõtlesin, et jagan .. eks saab varsti ka ise praktikas näha, kas selline lähenemine toimib ��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii on jah. Kuskil pooleaastaselt hakkavad nutud erinevaks muutuma ja saad aru, kas on nälg, uni, niisama protsest või midagi muud. Ja enne magamajäämist jorisevad nad voodis väherdes mõnikord tükk aega. Aga kui see nutt öösel täiesti kõrist röökimiseks muutub, koos pisarate ja kõigega, peab juba appi minema.

      Kustuta
  13. Anonüümne31/10/18 14:01

    Pisematega aitas öise ärkamise vastu see, kui anda enne magamaminekut rinnale lisaks (või selle asemel) rinnapiima-asendajat. Nipp seisneb selles, et RPA on raskemini seeditav kui emapiim ning seetõttu püsib lapsel kõht kauem täis.
    Ma ise kasutasin seda nippi nii, et andsin näljasele lapsele kõigepealt pudelit ja siis "magustoiduks" sai rinnal magama jääda :)
    Ei kujuta ette, kas see nipp töötab nende puhul, kes juba lisatoitu söövad, aga proovida ju võib?

    Teine nipp - ja jällegi, meil ära proovitud ning töötas - on välja uurida, ega lapsel juhuslikult öösiti liiga jahe/palav pole. Me elame ahjuküttega korteris ning soojem pidzaama töötas väga hästi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saabki enne uinumist mõlemat, jah. Nüüd, kus olen juba mõnda aega öösiti ainult rpa-d andnud, on magamine paremaks küll läinud, päris tihti ärkabki ainult ühe korra ja magab pärast söömist ilusti edasi. Aga mingit loogikat ei ole, vahel ärkab ikka kolm-neli korda ja iga kord tahab süüa ka.

      Jaheda-palava peale mõtlesin ka, aga selles osas tundub okei olevat.

      Ta on viimasel ajal meeletult arenenud, pluss hambad tulid (kuigi täiesti märkamatult). Võib-olla see kõik on magamist häirinud. Mine sa võta kinni...

      Kustuta