28 märts, 2020

Avastused

Ükspäev oli ukse taga küpsisekarp ja selle peal ümbrik. Selgus, et naabrid olid kõigile meie tänava elanikele kaardi ja küpsised viinud, nii armas! Kirjutasid, et loodetavasti on kõik hästi ja andku me teada kui nad saavad kuidagi toeks/abiks olla. Kusjuures need on täitsa tavalised naabrid, mitte need ekstra kenad, kes iga mõne aja tagant omaküpsetatud hõrgutisi toovad ja lumise ilmaga sõnumi saadavad, et lähevad toidupoodi, kas teil oleks ka midagi vaja?

Need ekstra kenad naabrid ehitavad tagahoovi kõrvalhoonet ja kuna nii meie kui nende aiast jookseb läbi kaljuriba, oli neil vaja osa kaljut välja lõhkuda. Keset karantiini, mil KÕIK on kodus. Kolm päeva järjest täristas mingi suur masin kella üheksast viieni trrrrrrrrrrrr trrrrrrrrr trrrrrrr. Mine hulluks, tõesõna! Luust ja lihast lõikas läbi, kivist rääkimata. Aga vist sai valmis nüüd. Ma pidin juba peaaegu mölisema minema, sest noh, pole nii kanadalane veel.


Eile sõin hommikusöögiks Napoleoni kooki. Lugesin kuskilt, et karantiini ajal pidavat kehtima lennujaama reeglid ehk kohe hommikul võib näiteks jooma hakata. Ma selleni pole veel jõudnud, aga koogile küll ei suutnud vastu panna. Ise tegin muidugi. Praegu on ideaalne kõik sellised retseptid ära katsetada, mis vanasti liiga aeganõudvad tundusid. Minu hiiglaslikuks üllatuseks polnud üldse keeruline ja maitses täpselt nagu päris.

Ühtlasi jõudsin ükspäev seisu, kus ei suutnudki välja mõelda, mis nädalapäev parasjagu on. Telefonist vaatasin siis. Vanasti (kaks nädalat tagasi vanasti) oli elul ikka mingi rütm. Nüüd, kus Oscar ei käi lasteaias ja Matt'i kliinikupäevad näevad välja sellised, et ta ärkab kaks minutit enne vastuvõtu algust ja loivab hommikumantli väel alumisele korrusele kontorisse telefonikõnesid tegema, on keeruline järge pidada, kas on reede või kolmapäev. Mitte, et sel tähtsust oleks. Haiglagraafik on laias laastus selline, et üks nädal on ta kogu aeg kodus ja teine nädal peaaegu üldse mitte. Esimene koroonatest sai tal ka tehtud - üks öö hakkas köhima nagu loom, nii et korraks võttis kõhedaks küll. Aga koroonat õnneks ei olnud.


Ma olen avastanud, et väga paljusid asju ei lähe vaja kui kodust väljas ei käi. Muidu ikka arvasin, et ehin end iseenda, mitte teiste pärast, aga tuleb välja, et eksisin. Hiljuti ostetud eriti ilus ja õhuline seelik pole kordagi selga jõudnud, sest kanu söötma sellisega ju ei lähe. 

Muide, kas tänapäeval keegi veel raamatuid ka loeb? Ma imestusega vaatan Goodreads'is neid inimesi, kelle sõbralistis on sadu inimesi, sest oma tuttavatest ei ole ma sealt pea kedagi leidnud. Mul on ainult üks sõbranna, kes loeb, nii et tolmab. Äkki teised on salalugejad? Tulge kapist välja! Soovitage midagi head.


Koroonauudiseid ka:
- kes oma lapse lasteaiast koju jätab, ei pea sentigi maksma, aga kohta talle hoitakse
- üürnikke ei ole lubatud välja visata
- riik annab üürnikele 500 dollarit kuus üüriabi, mis kantakse otse omaniku arvele
- kui üürnik üldse ei maksa, ei saa teda ikkagi välja visata
- omanik pangale peab maksma
- koroona tõttu koondatud inimesed (ja praegu on kõik koroona tõttu koondatud), saavad riigilt järgnevad neli kuud 2000 dollarit kuus
- toidupoed ja ehituspoed (ehk ainsad, mis avatud on) peavad tagama inimeste vahel kahemeetrise distantsi ja saavad suure trahvi kui nad seda ei tee. Kui inimesed omavahel distantsi ei hoia, on ka neile trahv ette nähtud.
- kõikide haiglate juures on tasuta parkimine.
- ühistransport on tasuta ja kes olid juba ette maksnud, said raha tagasi.

35 kommentaari:

  1. Mina peaks küll Goodreadsis olema ja loen vähemalt 1 raamatu 2 nädala peale :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul näitab "pending", nii et ma olen su ilmselt juba kunagi leidnud, aga sa pole mind vastu võtnud.

      Kustuta
  2. Loen! Ja mitte ainult praegu (kui osa leibkonnast tuli reisilt ja seetõttu karantiinis, tööalaselt koroonaajal koju jäämist või kodus töötamist ei ole, sest oleme vajalikul erialal Abikaasaga (erinevad ametid)).
    Kodus olen ikka rohkem saanud lugeda, kui tavalisel ajal, sest muidu oli ikka vähemalt 8h tööpäev ja teised toimetused. Nüüd saab päeva alustatud lugemisega, üldiselt ka lõpetatud ja lõuna ajal saab ka lugeda. Vaatasin just, et märtsis olen kokku lugenud 14 raamatut, äkki enne koju jäämist oli 3 loetud.

    Goodreadsi tegin aasta alguses ja sisestasin sinna ka kõik varem loetud raamatud ära (nimekiri alates 2015 aasta suve algusest).


    Mis soovitusi soovid?
    Mõni Krimka? Siis nt Robert Bryndza sari.
    Põnevikud? viimati lugesin nt "Vaikiv patsient" Alex Michaelides ja "Luku taga" Ruth Ware, "Liblikate aed" Dot Hutchison
    Või näiteks üks möödunud aasta lemmik - "Punane aadressiraamat"
    Või natukene romantikat ja samas põnevust - sari "Seitse õde", inglise keeles äkki juba kõik raamatud olemas.. Eestis ootan väga uut raamatut.
    "Kuidas minust sai jooksja" Alexandra Heminsley


    https://www.goodreads.com/user/show/107948345-minna


    PS: Hakka või ise Napoleoni kooki tegema. Nii isuäratav!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh soovituste eest, panen nimekirja!

      Kustuta
    2. väike parandus, too raamat jooksust oli ka ok, aga soovitada tahtsin hoopis seda: "Jooks elu eest. Kuidas ma end sammhaaval parandasin." Cullen, Rachel Ann

      Kustuta
  3. Lugemise kohta veel. Ma eelkõige laenutan raamatukogust, meeldib see lehe keeramine ja raamatud. Kui reisiks palju, siis oleks ilmselt e-luger olulisem.
    Ja üldiselt on mul eesmärgiks 1 raamat nädalas. Aga eelmine aasta sai kokku 107 ja sel aastal juba 34 koos. Aga eks tuleb praegu palju lugeda, et tea, millie see üljeäänud aasta on :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle ka meeldib päris raamatuid lugeda!

      Kustuta
  4. mina olen Goodreadsis ja loen, noh, raamatu päevas peaaegu, ja Goodreadsi kirjutan neist kõigist ka. võid mu sõbraks tulla. mumst mul on täiega kvaliteetne content.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõigil on siin nii peened varjunimed, et ma ei leia niimoodi kedagi :D Tule ise sõbraks!

      Kustuta
    2. tulin :) (mul on päriselt ka nii peen nimi)

      aa ja kui sa tahad lõputus koguses raamatudiskussiooni, siis tule FB Lugemise väljakutse gruppi ometi. saad näha, kui paljud tegelikult loevad ja kui huvitavalt kirjutada oskavad.

      Kustuta
    3. Ossa raks, kus sina alles loed!

      Kustuta
  5. Isver, tundub, et kõik loevad! Tulge sõbraks ometi, ma panin perekonnanime ka juurde, nüüd peaksin paremini leitav olema (Anu Todi).

    VastaKustuta
  6. Loen niiet mulle enam ei anta nii palju raamatukogust, va kampsunid sihukesed! Mul on voodi peal kolm kasti ja nendes umbes 50 raamatut, mõnda siis pikendan, ja kodus ka ligi 5000. Ja Riksi lugemisplaanis ka vist umbes 1000 - ma ei tea, millal ma need uued kõik läbi saan, et hakata kodustega uuele ringile. Mu kodulinna raamatukogu on juba täiesti kinni, praeguse elukoha raamatukogu veel funkab, st laenutavad ainult reserveerituid ja tagastada saab ka.
    Mõnede asjadega läheb muidugi pikemalt, nt ma võtsin ette Venemaa ajaloo, kümmekond igavest suurt paksu raamatut (st üldised ja siis veel kõik tsaarid igaüks eraldi), neisse tuleb sügavalt sisse minna ja süveneda ja asi endale selgeks teha, see võtab aega, sest korraga ma pikalt lugeda ei saa, ja loen ainult voodis.
    Turgenevit ja Tšehhovit lugesin, see on siis klassika. Vahepeal oli Luc Bannalec'i neli Bretooni raamatut (krimkad), väga head asjad, st sisu oli väga hea, aga tõlge oli lihtsalt kohutav, õigemini absoluutselt igasugune korrektuur puudus, niiet minu pornograafilisele pilgule see oli lausa valus. Ja siis sinna otsa Betty Neels'i mahedad naistekad, mida oli umbes kaks tosinat (tegelikult on neid 117, vaatasin järele) - lihtsad ja armsad ja lähevad ruttu - ühe õhtu jooksul terve raamat. Üpris üheülbalised küll, aga mis mulle eriti meeldis, oli väga südamlik suhtumine loomadesse, st autor oli ilmselgelt väga hea inimene. Pluss veel toitude ja mööblite ja riiete kirjeldused, mis mulle ka meeldisid. No ja siis need Ann Cleeves'i Shetlandi lood (Vera Stanhope'i sari ei olnud nii hea, st mitte raamatute pärast, vaid peategelase pärast) ning MC Beatoni Hamish McBeth'i lood. Sinna Šotimaale ja Shetlandile ja Bretagne'i rannikulinnadesse läheks kohe joonelt elama - peamine - meri ju! :)
    Henning Mankelli Itaalia kingad ja teine osa Rootsi kummikud olid ka väga lahedad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul tekkis hoopis selline küsimus, et kui suur voodi sul on, et sinna kolme kasti raamatutega ära mahud? Pluss kui ma õigesti mäletan, on sul ports lemmikloomi ka?

      Kustuta
    2. XD
      Voodi on 160 cm ja kasse ma tahatuppa ei luba. St eks nad aeg-ajalt muugivad ja ongi mõned raamatud voodi alla kukutanud, sellepärast ma need kastidesse paningi, et kui siis üle suusatavad, siis vähemasti laiali ja kaotsi ei aja. No sellised väikesed kastid on, igasse mahub umbes 15-20 raamatut (neid pakse "venelasi" muidugi vähem). Mul öökappi ei ole, siis peab kuidagi teisiti hakkama saama :) Kasti mahuvad veel pastakad ja paberid ja ristsõnad ja muud vidinad, mida võib tarvis minna. No et kui öösel "vaim beale duleb", siis saan kohe üles kirjutada, ja raamatutest häid ütlemisi välja kirjutada ja nii.

      Kustuta
    3. Anonüümne29/3/20 23:56

      Cax Murka, ega sa ikka oma blogi ei viitsiks ka kirjutama hakata? Need kommentaarid siin on küll alati nii huvitavad ja vaimukad

      Kustuta
    4. Mina arvan ka, et ta võiks blogima hakata! :)

      Kustuta
    5. Numaitia ... "ma äbenen, küll ma homme teretan ..." XD

      Kustuta
  7. See riigiupoolsete toetuste värk on äärmiselt teoreetiline, seni pole küll Ontarios keegi saanud midagi. Isegi töötuabiraha dokumente ei saa sisse anda, sest mitmed füüsilised bürood on uksed kinni pannud kuna töötajad kardavad ja keelduvad kliente teenindamast, online jooksevad serverid pidevalt kinni. Elame-näeme, äkki millalgi läheb käima. aga muidu on elu lill otseses mõttes, tulbilehed ajavad Torontos juba 10 sendi pikkuselt maja ees maa seest ninasid välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aastaaja mõttes on ajastus ideaalne. Päris õudne kui praegu kõigele lisaks veel november oleks...

      Kustuta
    2. Just, ma mõtlesin sama, et issver, kui oleks sügis ja pime ja külm...brr.

      Kustuta
    3. Anonüümne29/3/20 10:50

      Ma mõtlen vastupidi. Väljas on kevad ja päike ja Saaremaal keelati välja liikumine. Te kõik elate eramajas. Aga kui oled korteris lõksus ??
      Ma riskiks trahviga... :(
      Talvel poleks vähemalt kiusatust.

      Kustuta
    4. Meil veel välja minemist pole ära keelatud nagu Hiinas see oli. Isegi Suur-Britannias kus kuulutati üleriigiline hädaolukord tohid väljas käia kui lähed poodi, apteeki, arstile või kord päevas trenni tegema. Üks tüüp sõitis üle 300 kildi rattaga ajades kodanikud närvi, samas seadust ta ei rikkunud.

      Kustuta
    5. Hiinas on autoritaarne ühiskond ja kui valitsus ütleb, siis nii on. Ma pole kindel, kas Euroopas või Põhja-Euroopas täielik karantiin koos toast väljumise keeluga üldse läbi läheks, me oleme ju kõik nii vabad ja iseteadlikud. Hiinas on "meie", aga meil on "mina". Ja sellepärast ongi paljudes kohtades asi kontrolli alt väljumas, et neid, kes leiavad, et neid ei huvita ja nemad ei karda, on päris palju. Sportlandi soodusmüügil võis neid näiteks hunnikute kaupa näha.

      See saab küll raske olema kui kodust välja minna enam üldse ei tohi, sest nagu Anonüümne mainis, ei ole ju kõigil aeda. Mõned on väikesel pinnal veel väikeste lastega lõksus, mis teeb asja veel raskemaks.

      Kustuta
  8. Mul polnud enne koroonatki kah kuupäevadest eriti aimu =) Koduse vabakutselise võlud ja valud. Aga jah, see on tõsi, et kui kodunt väljas ei käi, jäävad lehvivad seelikud ja muu selline kandmata. Sul on kanad, mul koer, ma tõmbaks seeliku otsekohe kusagil juurika või oksa otsas lõhki, kui alla kanjonisse looma jalutama lähen.

    Riigipoolsest abist – USA ei saa muidugi Kanadale lähedalegi, aga ka meil on siin üht-teist lohutavat lubatud, üürnikke ei tohi välja tõsta, eraettevõtjatele abiraha, poed peavad ostjate vahel distantsi tagama (reaalsus näeb muidugi väheke teisiti välja kui riiklikud korraldused), peredele, kelle sissetulek aastas alla 75.000$, saadetakse (lähemate nädalate jooksul?) tshekk, 1200$ per täiskasvanu ja 500$ per laps, mingid soodustused on ravikuludele jne jne, ma pole täpsemalt jõudnud süveneda. Esialgne majanduse upitamise plaan oli vaid vabariiklaste koostatud, see nägi ette rikkaid ja suurkorporatsioone veelgi rikkamaks teha, ülejäänud rahvale põhim. keskmist sõrme näidata. Demokraadid olid tublid, et alla ei andnud. Muide tollesse majanduse päästmise seadusesse on sisse kirjutet klausel, et president, asepresident, lisaks kõik ülejäänud rahva poolt valitud esindajad + nende lähim sugulusring ei saa sellest konkreetsest summast (2 triljonit dollarit) sentigi. Eks nad leiavad muidugi võimaluse oma taskuid meie arvelt täita nagunii, aga siiski lohutav teadmine, et hoolimata Trumpi võimulolekust ka opositsioonil siiski mingi jõud ja sõnaõigus on. Pardon, venis kuidagi pikaks ja poliitiliseks see kommentaar =)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma saan aru, et nii Kanada kui USA trükkisid raha juurde ja selle arvelt saavadki aidata, aga pikas perspektiivis see muidugi hea ei ole. Aga kuidagi tuleb see raske aeg ju üle elada. Tagajärgi helbime ilmselt veel aastaid.

      Kustuta
    2. Kõik need abiprogrammid on tõepoolest vaid rahatrükk ja metsik laenukoormuse tõstmine. Aitab järsku kukkumist pehmendada aga samas ka pikendab möödapääsmatult tulevat majanduslangust. Pikas plaanis maksame selle kõik kampas hiljem kinni läbi otseste või varjatud maksude või läbi hüperinflatsiooni.

      Kustuta
  9. Ma kasutan hetkel vaba aega rõõmsalt ka selleks, et end sügisel kokkuvarutud raamatuhunnikust läbi närida. Praegu on pooleli "Snow Flower and Secret Fan". Uskumatult kaasakiskuv lugu 19. sajandi Hiina kahest noorikust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul sama, igaks juhuks ostsin kohe mõned raamatud ette, et mine tea kui kaua see koduarest kestab.

      Kustuta
  10. Raamatuid loen "tööstuslikes" kogustes. Goodreads'is olen, kuid see on jäänud kasutuseta. Aasta märkmikus on kirjas kõik loetud raamatud.
    Nüüd väike soovituste nimekiri: Elena Ferrante raamatud (Minu geniaalne sõbranna, Lugu uuest perekonnanimest, Üksilduse päevad).
    Kiidan samuti Sofia Lundbergi "Punane aadressiraamat" oli väärt lugemist.
    Mind lummas Amor Towles'i romaan "Härrasmees Moskvas".

    Hetkel loen nö II maailmasõja teemalisi raamatuid ja isikute, kes neist on pääsenud või seotud olnud tegelastega, kes seda mõjutasid, korraldasid vms.

    Mmmmm, Napoleoni tort on väga hea ja lihtne valmistada...tuleb ettevõtta, aitäh meeldetuletamast häid klassikuid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul oli enne goodreads'i tavaline wordi fail, kuhu kirjutasin iseenda jaoks mõne lausega sisututvustuse ja panin 10-palli süsteemis hinde. Mõnikord tuleb mingist raamatust mingi fragment meelde ja mõtled, et ohh, tahaks uuesti lugeda, aga üldse ei mäleta, mis raamat see oli.

      Nüüd on jälle uus probleem - goodreads'i kasutamine on palju lihtsam ja ma oma "lugemispäevikut" polegi enam täitnud. Kuigi võiks.

      Kustuta
  11. Mul on Goodreadsis "soovitan" riiul.
    Kiika sinna - ehk hakkab miskit meeldima.
    Üsna lühike, ja iga raamat on seal mingil põhjusel.
    https://www.goodreads.com/review/list/12091237?shelf=soovitan

    Kitty raamatuarvustused on puhas kuld, kinnitan! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, mina ka kohe mõnuga lugesin neid!

      Kustuta
  12. Anonüümne29/3/20 15:02

    Lisaks Goodreadsile on olemas hästi palju raamatublogisid. Panen siia viite neist ühele, mis minu hinnangul on ise ka väga hea, aga veel paremaks teevad selle küljeveerus olevad blogrollid teistest raamatublogidest jms. Soovitan soojalt, sest neis kirjutavad keskmisest targemad inimesed, mida loevad ja mida soovitavad. Lubatud linl siis: https://bukahoolik.blogspot.com/

    VastaKustuta