13 märts, 2018

Väike reisisell

Matt: "Tee ruttu, muidu jääme praamist maha!" (ise polnud veel riideski, mina lapsega ammu valmis).

5 minutit hiljem samuti Matt: "Oota, ma teen pilti, ta näeb praegu nii nunnu välja!" (järgnes kümneminutiline fotosessioon).

#kanaisa


Prioriteedid on paigas, noh. Suva see praam, küll tuleb järgmine! Tegelikult jõudsime praami peale ka.

Muide, kas ma võin oma last tibuks kutsuda kui Matt mind kanaks hüüab? Pange tähele, varsti hakkan Mattist kui "meie issist" rääkima nagu beebigrupis kombeks.

Nutvale Oscarile ütlen ka juba, et "oota, ma toon omale vett ja siis sööme", kuigi sööb ju siiski ainult tema, mina piirdun söötmisega. Samas peab tunnistama, et oleme ka ühel ajal söönud, mina ühe käega last toetades, et ta tissi otsast ära ei kukuks ja teise käega kahvlit hoides. Pärast korjan nuudlid Oscari pealt kokku, panen talle puhtad riided selga ja ongi jälle hea.

Aga muidu on mul selle meie-vormiga ikka endiselt täielik probleem. Beebigrupp on üldjoontes tore - hea ju teada, et teistel samad mured-rõõmud ja vahva samavanasid tittesid näha. Aga see "meie saime ka juba ühekuuseks", "me olime sündides 50 cm pikad ja kaalusime 3500g" (kuigi ei saa muidugi välistada, et ema omal ajal täpselt samas mõõdus ja kaalus oli) ning muidugi klassikaline "ühe kuuse" teema. Näiteks on ühel kuusel nohu ja ema küsib, kuidas väikest kuusepuud aidata, et nohu üle läheks?

Oscaril oli ükspäev silm rähmane. On ikka kole küll kui omaenda lapsel midagi viga on! Avastasin selle muidugi nii vara hommikul, et Matt alles magas ja ei saanud küsida, mida teha. Kuskilt olin lugenud, et rinnapiim pidavat kõigi hädade vastu aitama, tilgutasin talle siis natuke silma. Seejärel uurisin mitmelapselise sõbranna käest, et mida sina teinud oled kui silm rähmane? Tema ütles, et puhastab füsioloogilise lahusega, piima pole pannud. Lisas, et mõned puhastavad kummeliteega, aga kuna endale läätsesid ei pane kummeliteega silma, pole seda ka lapse peal katsetanud. Hahaa! Tõsi.

Kui Matt ärkas, sain niipalju targemaks, et need silmahädad on kas bakteriaalsed või viiruslikud ja kui on bakter, aitab mingi spets-rohi, mis tal õnneks kodus olemas oli. Aga võib ka lihtsalt rinnapiima tilgutada või sooja kraaniveega puhastada. Nii et järelikult ongi kõik variandid õiged, kes mida eelistab lihtsalt.

Järgmisel päeval pidime Vancouverisse minema, et Matt'i vanaemale Oscarit näidata, nii et panime hommikul ja õhtul rohtu ning reisipäevaks oli silm juba oluliselt paremas seisus. Nii väikese lapsega on ikka väga lihtne ringi sõita, ta lihtsalt magab enamiku päevast maha (vastupidiselt sellele, mis kodus toimub). Ühtlasi sain erinevate tualettruumide mähkimisaluseid katsetada ja praamis oli lausa vanema-lapse tuba, mis tegi asja veelgi mugavamaks.

Muuhulgas selgus, et Matt'i isa, kes meile kõigile nii hirmsasti meeldib, läheb ka Oscarile ülihästi peale - nimelt nägime tema süles Oscari esimesed "päris" naeratused ära. Nii tore on vaadata, kuidas väike inimene kasvab ja areneb!

10 kommentaari:

  1. Anonüümne13/3/18 22:04

    Kuidas see kanaks kutsumine kõlab inglise keeles? Või kutsub sind eesti keeles kana anuks?��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eesti keeles ütleb Kana.

      Alguses hakkas naljaga Vanaks Kanaks kutsuma ja hiljem jäi lihtsalt Kana. Kunagi kirjutasin selle saamisloost: http://seiklusjutud.blogspot.ca/2017/02/vana-kana.html

      Kustuta
  2. Anonüümne14/3/18 00:18

    Kas Matt on mingile kitsamale valdkonnale spetsialiseerunud? Hea ju, kui oleks lastearst kodus alati võtta?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ta on perearst, aga Kanada meditsiinisüsteem on Eesti omast täiesti erinev ja perearsti väljaõpe põhjalikum. Sellepärast ta töötabki kohati kliinikus ja kohati haiglas. Kanadas pääseb lastearsti (nagu ka iga muu spetsialisti juurde) ainult väga tõsiste hädadega, kõik muu teebki just perearst ära.

      Kustuta
  3. kusjuures, kui oli tõesti silmapõletik, siis nii mulle kui 2-aastasele lapsele mõjus kõige paremini musta tee kange lahus - sellega kompresse ning silma puhastada. saime lihtsalt mõlemad lapsega mitu silmapõletikku jutti ja ei tahtnud antibiootikume tarbida, kummel ei mõiganud, füsioloogiline ei teinud kah midagi.... siis kui jõudsin musta teeni, saigi põletikust lõplikult lahti. vahepeal sai antibiootikumi ka proovitud :(

    VastaKustuta
  4. Kunagi olin mina ka rinnapiima usku ja tilgutasin seda oma lapsele silma, aga mõned aastad hiljem ütles üks asjatundja, et rinnapiimas on võrdlemisi palju suhkrut (laktoos), suhkur on bakteritele meeldiv toit ja rinnapiim silmas võib seega esile kutsuda uusi nakkusi lihtsalt seetõttu, et moodustab bakteritele hea söödamaa.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne15/3/18 16:36

      https://returntonow.net/2017/02/10/photo-of-breastmilk-killing-bacteria-goes-viral/

      Ma usun, et selle artikli valguses võib rinnapiima tilgutada küll :) lisaks suhkrule on rinnapiimas väga palju muud kasulikku

      Kustuta
  5. Must kange tee on tõesti hea antiseptik ja puhastusvahend. Kellele kummel ei mõju, võiksite proovida ka saialillega, samuti väga hea ja väekas asi. Kui kummeli maitse nt ei meeldi, siis saialillel (ainult kroonlehed, ilma õiepõhja ja tupplehtedeta) on hea magus meeldiv maitse. Kui on koos õiepõhjadega, siis need muudavad tee mõruks ja kootavaks, mis ka ei ole paha, kuid nii pisikesele lapsele on parem ainult kroonlehtede teed anda.

    VastaKustuta
  6. St saialill kõlbab nii sees- kui välispidiselt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saialille ma kasvatan kohe hulganisti et salvi ja tinktuuri ja teed teha. Ravi igaks asjaks olemas. Imeline ravimtaim! -Kadri

      Kustuta