24 märts, 2020

Tühjad loosungid

Kui kellelgi on äriideed vaja, siis hakake umbrohuseemneid müüma! Mul on aed juba pärast esimest karantiininädalat nii puhas, et mitte ühtegi liblet ei leidu. Meil on need killustikuga kaetud teerajad, mida olen juba aastaid kirunud, erinevate vahenditega pritsinud ja igal suvel mõned korrad käsitsi puhtaks kitkunud. Nüüd on asjad uues perspektiivis - teen iga päev hästi natuke, et järgmiseks päevaks kah jääks. Peenardes mul umbrohi ei kasva, seal on multš.

Eile vahetasin voodipesu ära. See on üks töö, mida ma tavaliselt ei naudi. Praegu on pigem nii, et jee, saab voodipesu vahetada, mitte, et peab vahetama. Nüüd tuleb nädalake oodata, siis saab jälle.

Kuskil nägin meemi, et kui vanasti lõid tuppa juhtunud putuka kohe maha, siis nüüd paned talle nime ja õhtuti küsid, kas ta sooviks klaasikest veini? Putukad on meil juba sellepärast hinnas, et lapsele on meelelahutust vaja. Ükspäev pinises akna peal kärbes ja Oscar istus pool tundi nagu lummatult kõrval. Looduslik multikas, soundtrack kah parem.


Lapsest pole ma veel üldse tüdinenud, pigem tore, et ta seltsiks on. Matt meeldib kah endiselt. Karantiiniolukorras hakkavad halvad valikud ilmselt kiiresti silma paistma. Sitt kaaslane muidugi ennekõike, aga see ka kui lapsed on kehvasti kasvatatud. Veel mõned nädalad tagasi sai vajadusel kõiges kooli ja lasteaeda süüdistada, aga see lõbu on nüüd läbi. Tegelikult üllatav kui paljud inimesed kurdavad, et peavad omaenda lastega koos olema. Need vanemad veel eriti, kes muidu lärmi tõstsid kui õpetaja leidis, et peaks klassiekskursioonile tasuta saama. Miks ta ei võiks peale maksta, et bussitäit võõraid lapsi ohjata?

Süüa olen viimasel ajal palju teinud. Ja küpsetanud. Eelkõige sellepärast, et toidukraami tellime nüüd korra nädalas (tihemini ei pääse löögile), aga värsket saia/leiba tahaks tihemini. Täna tegin juustu-küüslaugu määret - mine pekki kui hea! Eile oli lõunaks makaronisalat ja lausa nii peenelt, et tegingi ainult ühe portsu (Oscar ei taha ja Matt oli tööl). Olete kunagi ühe portsu kaupa salatit teinud? Mina varem ei olnud.

Boršisuppi tahaks. Viimase "manuaalse" poeskäigu tegi Matt ja tänu sellele jagub meil hapukoort supi peale panemiseks vähemalt aasta lõpuni - ta oli kohe liitrise paki võtnud. Ja makroone hakkan tegema kui mandlijahu saan. Pille jagas instagramis ideaalsete makroonide pilti ja selgus, et kohe esimesel katsel olid sellised tulnud. Mul ka vaja!

Söögitegemise oskus on karantiini ajal küll kuldaväärt, seda tasub arendada. Mingeid uusi häid ideid võiks rohkem tulla. Jagage oma lemmikretsepte!


Ma olen avastanud, et nõukaaegne taust tuleb praegu väga kasuks, minu jaoks ei ole tühjad poeriiulid üldse mingi ehmatav vaatepilt. Kui vetsupaber otsa saaks, siis ajalehti ikka leiaks ja üleüldse - terve India saab ilma hakkama, sealjuures on neil täitsa samasugune seedesüsteem nagu meil.

Üleüldse saaks palju vähemaga hakkama. Me olemegi tegelikult natuke ära hellitatud. Vanasti oli keldris kirsikompotti ja vanaema aia õunu ning kogu moos. Polnud seda probleemi, et peaks iga päev poe vahet traavima, sest täna said viinamarjad otsa ja homme oleks kartulikrõpse vaja. Ei sure ju ära ilma viinamarjadeta?! Isegi mina olen veel elus, kuigi toidupoest saab kraami korra nädalas ja banaanid ei olegi alati piisavalt rohelised. Nädala lõpuks juba kindlasti ei ole. 

Tore on see, kuidas loodus ennast ise taastab. Veneetsias on delfiinid ja Hiinas õhk puhas. Inimesed ei muretse enam selle üle, millist põnevat dieeti järgmiseks katsetada, mis peened talumatused neil on ja kas peaks äkki sugu muutma. Kõik need suured uhked loosungid nagu #tänulik ja #blessed omandavad täitsa uue tähenduse kui seisad silmitsi faktiga, et sul ei pruugi aasta lõpuks enam vanavanemaid olla. Või ema-isa. Tänulikkus ei tähendagi enam lihtsalt sõnakõlksu, mida palmi all poseerides bikiinipildi alla panna.

Üksikisiku tasandil on praegune olukord hirmus, inimkonnale tuleb aga ilmselt kasuks. Võib-olla me veel õpime sellest kõigest midagi...

25 kommentaari:

  1. Pean peo ära rikkuma ja ütlema, et Veneetsia delfiinid olid libauudis ja Hiina tehased saastavad pärast kriisi rohkem, kui enne (sest kaotatud aeg on vaja tasa teha + kõik need ühekordsed kaitsevahendid peavad ju kuskil toodetud saama).
    Muus osas olen nõus. Inimesed on sellega, et kõik on kogu aeg iga päev sekundipealt kättesaadav ikka suhteliselt ära hellitatud. Ja mul on hea meel, et ma oma kaaslasega koos ei ela :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nagu üle neti levivaga ikka - ei tea, mida uskuda. Veneetsia vesi näeb vähemalt pildi pealt küll kümme korda puhtam välja kui ma seda kohapeal näinud olen ja tehased üldiselt ehitataksegi nii, et nad maksimaalselt toodaks, enamik panevad nagunii ööpäevaringselt, nii et ma ei oska öelda kui palju seda võimsust tegelikult juurde annab keerata kriisiolukorras. Aga mida ma ise näen, on see, et tänavad on täiesti tühjad, parklad on tühjad (kõik on kinni, polegi kuhugi minna), liiklust on väga vähe - nii et vähemalt minu kodukandis on selle võrra õhk puhtam.

      Aga räägi parem kaaslasest lähemalt! Mul juba hakkas fantaasia jooksma, et mis sa avastanud oled :D Või teadsid juba varem, et pigem ei taha kokku kolida?

      Kustuta
  2. Ülihea postitus! Eile tegi Anna Lutter oma instas juusturulle, vot neid oleks küll tahtnud (retsept peaks tal seal veel alles olema) ja kokkamaragnega.ee kaneelirullid on ühed parimad saiakesed maailmas. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ka hästi hea juustusaia retsept ja vahepeal sai nii tihti tehtud, et nüüd on pikem paus jäänud. Peakski ette võtma.

      Neid Ragne kaneelirulle olen ma juba tükk aega tahtnud teha! Nüüd ei teagi, kummad esimesena ette võtta. Ja huvitav kui head võivad veel juusturullid saada kui need sama õpetuse järgi vormi keerata nagu Ragne kaneelikad?

      Kustuta
    2. Mul ka "koduloomad" kaks ämblikku, keda ma küll vaevu talun, aga kuni nad mul seljas ei siiberda ja vaikselt oma urus püsivad, jumal nendega. Dusja ja Maša. Kusjuures Maša tuleb alati välja vaatama ja tere ütlema, kui ma pesema lähen. Paar korda olen talle mõne ringilendava koi andnud (ei tea, kust need tulevad). Aga paar korda on seal mingid alfonsid ringi siiberdanud, suured ja vastikud, need on küll kõige liha teed läinud (loe: kruusi sisse ja kraanikausist alla).
      Ja jah, tänulik maksab olla. Mul on usklik sõbranna, aga praegu ju ka missat kuskil ei peeta, seega on ta kodus. Ma küsisin talt, kas ta siis palvetab samal ajal, kui peaks olema teenistuse aeg ja ta ütles, et sellel ajal ehk mitte, aga muidu küll. Ja et väike tänupalve võib olla ju igal ajal, kui vajadust tunned. Tõesti - ka väikeste asjade eest tasub tänulik olla - nagu nt selle eest, kui ma lähen õhtul voodisse ja sel hetkel imelikul kombel mitte midagi ei valuta - neid harvu hetki tasub väärtustada.

      Kustuta
    3. Selleni, et ämblik minu majas ellu jääks, läheb kõvasti pikemat karantiini vaja :D

      Kustuta
    4. eesti katolik kirik kannab missad Youtubes üle, seega sõbranna saab osaleda. itaalias tulid missad mingilt raadiokanalilt ka tavaelus

      Kustuta
  3. Miks sa arvad, et vaneamd oma lastega koos ei taha olla? Lihtsalt lapse/laste kôrvalt tööd teha kodus on üsna keeruline. Enda tutvuskonnas pole keegi üle aasta lapse/lastega koju passima jäänud ja olen nii môneltki poolt kuulnud, et nüüd kodukontorit tehes on olukord ikka päris keeruline. Näiteks ühel söbrannal on kaks poissi (kahene ja viiene) ja nüüd peavad köik tegemised koduseinte vahel tehtud saama. Vaheldumisi mehega on ära jagatud, et kes oma tööd teha saab ja kes poisse kanseldab. Veel hullem, kui sul isegi partnerit ka pole körval..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuidas ma tean - seletamine läheks liiga pikaks. Aga oma tutvusringkonna puhul mainid sa ise, et keegi pole üle aasta lastega koju "passima" jäänud. Eestis makstakse poolteist aastat emapalka ja aastane laps, kelle kõrvalt (hiljemalt!) kõik su tuttavad on tööle tagasi läinud, on ikka täitsa tita veel ja vajab kodus "passivat" ema palju rohkem kui töötavat, seda enam, et emale on selle tarvis täispalk tagatud.

      Sellega olen ma nõus, et nende inimeste puhul, kes täisvungiga peavad kodukontorist tööd edasi tegema ja kelle partner sama teeb ning kel sealjuures on lasteaiaealised lapsed - neil on tõesti raske.

      Kustuta
    2. Eestit ei pidanudki tegelikult silmas. Pigem Saksamaad, Prantsusmaad, Inglismaad

      Kustuta
  4. Nõukaaja taust tuleb ikka täiega kasuks - kapis vedeles jõhvikaglögi, mis joomiseks oli liialt hapu...hetk mõtlemist ja mannavaht valmis :D mannavahtu ja kisselli teen ilmselt veel, sest sügavkülm marju täis, kooki kahjuks pole mõtet teha, mehega 2kesi, siis ei sööda ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. MANNAVAHT! Mul oli see täiesti meelest ära läinud. Ole sa tänatud, kohe läheb menüüsse!

      Kustuta
    2. Anonüümne26/3/20 01:33

      Mõni aeg tagasi seisin poes kassasabas - see oli see eelmine elu, kus tohtis veel sabas seista - ja mu ees oli ema umbes viieaastase tütrega. Rääkisid omavahel sellest, mida õhtuks süüa tehakse, ja laps ütles emale: sa võiksid mannavahtu teha. Emme kulmud kerkisid kuklasse ja ta oli ikka siisralt üllatunud: "Mannavahtu?? Kust sina tead, mis asi mannavaht on????"
      Selgus, et lasteaiast. Nii et mannavaht on nii mõneski peres hästi ära unustatud kraam:).

      Kustuta
  5. Juusturullid on meil ka viimase aja hitt. Ükskord kogemata (lahtine pakk riivjuustu) tegin ja nüüd nõutakse lisa. Teen tavalise pärmitaigna: 5 dl sooja piima, sulatan 50 gr pärmi, panen peotäie (ca 1 dl) suhkrut, 3-4 spl soola, kardemoni - sõtkun kokku ja lõpuks lisan hulka 200 gr võid. Lasen ca 2 tundi kerkida ja rullin lahti, määrin veel võid vahel ja ohtralt (rõhutan ohtralt) riivjuustu, keeran rulli ja lõikan sobiva paksusega tükid ning ahju ca 220-230 kraadi 12-15 minutit ja valmis.

    Teine lemmik on karantiinis olles kinoasalat - 2 dl kinoad (eelnevalt soolases vees keedetud), suur tükk kana (või kuke) rinnafileed (kas suitsutatult või grillitult/praetult) - tükelda väikesteks tükkideks, päikesekuivatatud tomateid õlis (tükelda), 1 purk kikerherneid, kaks peotäit rukolat ja pisut õli (ikka seda, mis päikesekuivatatud tomatite purgis). Kui on viskan peoga väikeseid tomateid jms rohelist veel juurde. Vahel panen ka kappareid ja oliive - see, mis lahti on.

    Karantiini elavad nõukogude aja kasinate oludega harjunud inimesed kenasti üle...leiutada polegi vaja, ainult komponeerimisoskust nii nagu oli meie vanaemadel, kes lihtsatest ainetest võlusid välja tõelised meistriteosed.

    PS! Oscar on vahva tegelane ja järjest põnevaks maailma muutub nii talle kui Sulle ja Matt'ile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Unustasin, pärmitaignasse lisan ka 1 muna ja ca 10-12 dl jahu.

      Kustuta
    2. Praegu just üllatusin, et su kinoa salati retsepti jaoks on mul kõik asjad kodus olemas peale rukola. Kusjuures kinoat ei ole juba aastaid kasutanud. Kunagi ammu tõi sõbranna head kinoasalatit külakostiks, siis sain inspiratsiooni ja tegin mitu korda, aga nüüd on unustusehõlma vajunud. Jällegi nii hea mõte. Tervislik ka!

      Kustuta
  6. Või neil õitsevad magnooliad, igavesed pursuid sihukesed ;P

    VastaKustuta
  7. Ma ei tea, kes on oma soomuutmise-küsimuse pärast muretsemast lakanud - võiks ju olla, sest täpselt sama keha, mis sünnipäraselt vastassoost inimesel, ikkagi ei saa -, aga mulle jäi küll kuskil silma, et soomuutjad on hoopis hädakisa tõstnud, miks haiglad enam nendega ei tegele ja koroonahaigeid püüavad päästa…? Mnjah, ma isegi ei ürita oma südamehaigele lapsele korralise ülevaatuse jaoks kardioloogi aega saada… Eks igaüks mõtleb oma ärahellitatuse tasemelt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei imestaks kui nad kisa tõstaks, jah.

      Kustuta
  8. Mulle ka helistas kardioloog ja et ma võin oma rütmihäiretega "helgesse tulevikku" sõita - millalgi maikuusse, kui just vahepeal susse sirgu ja lusikat nurka ei viska. No seoke vana kangekaelne juurikas nagut maa - egas umbrohi ei hävine. Kui mitte muu, siis vana eesti-iiri-läti jonn oiab püsti ja tiksumas! EI LÄHE KIRSTU, nagu ütles Pantalonni.

    VastaKustuta
  9. Ottolenghi roasted cauliflower salad with hazelnuts kui tahad midagi veidi teistsugust proovida.

    VastaKustuta