13 august, 2013

Bassein ja rahajutud

Vabad päevad meile meeldivad. Kusjuures tööpäevad meeldivad õnneks ka. Noh, võib-olla natuke vähem kui vabad.

Põõnasime pikalt, koristasime veidi, Kustav küpsetas oma kuulsat omletti ja nii see hommikupoolik läks. Pärastlõunal võtsime suuna veekeskusesse. Hillcrest on linna suurim, kõige värskem ka, ehitati alles Olümpiaks (2010). Eestis kipuvad basseinid minu jaoks veidi jahedad olema, aga siin on alati soe (ma pean aegajalt tööl lastega ujumas käima, nii et saan erinevaid kohti proovida).

Veekeskuseid leidub Vancouveris rohkelt ja kuna nende omanik on linn, maksavad piletid kõikjal sama palju (5,38 CAD), ainult Hillcrest on teistest veidi kallim (6,30 CAD = 4,6 EUR). Iga päev on mingi ajavahemik poole hinnaga ja kuna juhtusime kohale jõudma soodusajal, saimegi 50% odavamalt, kuskil 3 doltsi nägu (2,3 eur).

Tahaks juhtida tähelepanu, et siinne miinimum tunnipalk on 10,25 CAD, aga kuna see on kohalike arvates naeruväärne summa, makstakse lihttöölistele üldiselt 15-20 dollarit tunnis.

Miinimumpalka teeniv lihttööline peab veekeskuse pileti nimel seega umbes pool tundi tööd tegema. Kui see proportsioon Eestisse ümber tõsta (kus minimaalne tunnipalk 2 eur), peaks näiteks Pärnu Terviseparadiisi pilet maksma 1 euro, aga just kontrollisin hetkel kehtivat hinnakirja ja on hoopis 12-14 (olenevalt kellaajast). Seda siis kolme tunni eest. Päevapileti saab soetada 19 euroga (Vancouveri basseinidel ajalimiiti pole, põhimõtteliselt siis alati päevapilet). Seega on Eestis veepargi külastamine 14-19 korda kallim kui Vancouveris.

Natuke imelik ju?

Hillcrest Aquatic Centre

Meilt on palju uuritud, kas Kanadas on kallis elada, kui suured on palgad, kui palju miski maksab jne.

Üks populaarsemaid küsimusi on olnud, et kui palju me oma korteri eest maksame? Vastus on 1000 dollarit (730 eur) kuus. Selle summa eest elame nii keset kesklinna kui üldse võimalik, 14 korrusel. Absoluutselt kõik on hinna sees - isegi voodipesu ja käterätikud. Eluaset jagame noormehega, kes iga mõne aja tagant nädalate kaupa pruudi juures pesitseb ja end kodus üldse näole ei anna (nagu näiteks praegu). Vannitubasid on kaks, neid pole vaja jagada.

Eesti palkade juures tundub see kõik natuke liiga kulukas, aga et proportsioone paremini välja tuua, võtame jälle miinimumpalgad appi - siinne on umbes 1600 dollarit ehk meie mõnus pesa hammustaks sellest summast 2/3. Eesti mõistes võiks me siinne korter asuda Stockmanni kõrval asuvas Tornimäe kõrghoones ja et see miinimumpalgast (mis on teatavasti 320 eurot) 2/3 moodustaks, peaks üür koos kõigi kuludega olema 213 eurot kuus. Hahaa :)

On ju niimoodi palju lõbusam arvutada kui ainult kuivi numbreid siia laduda?

Mina maksin oma Mustamäe ühetoalise eest 210 + kommunaalid, seega igakuiselt veidi üle 300 euro. Ehk mis me siin Stockmanni tornidest räägime, isegi Mustamäele ei saa selle summa eest...


Kanadas võib ühe miinimumpalga eest täiesti kobeda auto osta. Eestis... Hm, 320 euro eest? Tõenäoliselt mitte.

Ükspäev juhtusin mööblipoodi ja märkasin, et hinnanumbrid on umbes samasugused nagu Eestis, mis on jällegi ebaõiglane, sest Kanada miinimumpalga number on Eesti miinimumpalga numbrist 5 korda suurem...

Naljakaks teeb olukorra see, kuidas kohalikud alati virisevad, kui kallis kõik on ja kuidas raha üldse ei ole. Seejuures elavad vingetes korterites või mõnusates majades, sõidavad uuemapoolsete autodega ja söövad iga päev väljas. Igaühel on IPhone'i uusim mudel (neid saab päris odavalt kui oled nõus end aastateks kindla teenusepakkuja külge lukustama), kaasaarvatud lastel. Lihtsalt elustandard, millega harjunud ollakse, on võrreldamatult kõrgem kui meil.

Eesti eelis on lapsehoolduspuhkus - Eestis teatavasti 3 aastat, pool sellest ajast makstakse veel endist palkagi edasi. Siin ainult aasta (endisest palgast saab selle aja jooksul 55%). Ja teine eelis... No ma annan teada, kui mõni meenub, sest sedapuhku on puhtalt ratsionaalne postitus, emotsionaalne pool koos pere, sõprade ja vanaema heinamaaga jääb teadlikult kõrvale.

Ja muide, millal te viimati sprotte sõite? Me panime just enda omad koos ahjusooja koduleivaga nahka, peame vene poest uued tooma. Hiiglama head on ikka!

10 kommentaari:

  1. Anonüümne13/8/13 12:45

    Meil on siin palju kuumemad teemad: Peeter ei taha tasuta Rock Nektariooso pileteid välja käristada, julkad siplevad kas valida tara tagant vaatamise või pudjeli Jamesoni valiku ees.

    Delfi kirjutab kust on müüdud Eesti Loto võidupiletid. Kokkuvõttena võin öelda et tuleb Põlvast hankida.

    Ruhnu Vol 5 etap toimub ilma julkadeta sest kel puudub oksendamis osalus soov, kel on kuri naine lastega kodus kamandamas, kel on lihtsam kodus juua.

    Ciaroni külaskäik on lõppemas ja tänu temale võib Madise alkoholismi ametlikuks kuulutada. Nägi päris punane ja piinatud välja pärast Ruhnu reisu.

    Mina olen Septembrist töötu põline rikas, ifööni ja Volvo liisingu vahetaks lennukipileti vastu kui teil on seal keegi kes sellist diiliga on nõus sest siin paistavad need kõigil juba olemas olevat.

    Seniks naudin sügise algust ja Hangi helisid.

    Päikest ja rõõmu!

    B

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sul on ju igas septembris nii Volvo kui iföön alles jäänud kui talveks peitu lendad :)

      Kustuta
  2. Lapsega saab küll nüüd aasta kodus olla, kuid tean paljusid, kes lähevad varem tagasi tööle. Raha saad max 55% oma palgast, kuni mingi kindla summani, ei mingeid astronoomilisi summasid, kui palk juhtumisi väga kõrge oli- arvestus on nagu töötu abirahal, selle erinevusega, et saad 12 kuud. Iseenesest kena, kuid tööle minnes pead lapse hoidu andma. 18 aastat tagasi küsiti mult selle eest $1080. Ma ei kujuta ette, mis hinnad nüüd on. Võrreldes Eestiga ikkagi üsna kopsakas. Kaalusin tõsiselt koju jäämist, sest taskuraha eest tööd ka ei tahtnud teha, aga samas tahtsin töökohta hoida (suuremate laste hoid on siiski pisut odavam, kuid arvesta, et kuni 12 eluaastani...). Appi tuli Eesti vanaema. Meil oli odavam talle lennupilet osta... Aga vanaemasid näed kanadalaste hulgas suht harva lapsi hoidmas...
    Veel üks asi, mida kõrvalt ei näe, on autokindlustus. Maksame aastas üle $3000, ja nüüd veel $500 otsa, sest laps sõidab ka nüüd. Hea et tütarlaps on, sest muidu võiks vabalt kolm korda nii palju juurde maksta. Ja meil on odavam variant.
    Üüride puhul on hetkel soodne, sest üürijaid ei ole palju - kuna intressid on all, siis proovitakse pigem oma elamine osta. Pole sugugi ebatavaline, et tulevasi rentnikke meelitatakse uhiuute teleritega või mõne muu "kommiga".
    Pensionid on Ok, aga tänu oma tööle olen näinud parasjagu neid, kes vaevalt ots-otsaga kokku tulevad.
    Lõpuks leian, et ükskõik, kus elada, jõuame ikka mingi keskmiseni, mõned asjad siin soodsamad, mõned seal. Mäletan, kuidas Rootsist Kanadasse kolides ei suutnud siinsed inimesed aru saada, kuidas seal riigis üldse võimalik toime tulla on, sest hinnad on nii kõrged :-)

    VastaKustuta
  3. Eestis käivad aastased lapsed erahoius ja kui 1080 dollarit moodustab Kanada miinimumpalgast umbes 2/3, siis ega Eestiski odavamalt saa, pigem tuleb terve miinimum nii väikese mudilase hoidmise eest välja laduda. Ei saa ainult summasid võrrelda, sest sissetulekud on Kanadas Eestiga võrreldes kordades kõrgemad.

    Autokindlustust ei oska kommenteerida, sest selle hind oleneb nii Eestis kui Kanadas mitmetest muutujatest, aga autod ise on Kanadas kordades odavamad kui Eestis ja ka kütus on palju odavam.

    Pensionid on Kanadas tõepoolest ok, siinsed pensionärid elavad väga kena elu, saavad omale reisimist ja muidu mugavat äraolemist lubada. Eesti pensionäri sissetulek jääb miinimumpalga kanti ja kui Kanada miinimum lubab täiesti viisakat elu elada, siis Eesti miinimum tähendab täielikku virelemist. Isegi vanadekodus elamist ei kata selline sissetulek, rääkimata sellest, et Eesti vanadekodud ei jäta inimväärikusele küll vähimatki ruumi.

    Seoses oma siinse tööga näen, kui hästi Kanada erivajadustega inimeste eest hoolitseb, nad elavad palju paremini kui keskmine töölkäiv eestlane omale iial lubada saaks. Eesti sotsiaalsüsteem on veel lapsekingades - kui sul on puudega laps, on see rangelt sinu isiklik probleem. Lapsele makstakse imeväikest pensioni ja teda hooldavale vanemale hetkeseisuga 32 eurot (44 CAD) hooldajatoetust. Paljudel juhtudel pole võimalik last päevaks üksi jätta, nii et vanem ei saa tööl käia. Kuidas sellise sissetulekuga ellu jäädakse, on minu jaoks täielik müstika.

    Ja põhiline kuluartikkel - toit - on Kanadas ainult sutsuke kallim kui Eestis. Palgad on aga kordades kõrgemad.

    Ainult hinnanumbreid võrreldes tundub tõesti, et jõuame mingi keskmiseni, mõned asjad siin, teised Eestis odavamad. Aga me ei saa ainult hindasid võrrelda, sest palgatase ei kannata vähimatki võrdlust, kanadalased ju teenivad kordades rohkem.

    Eestis sain magistrikraadi omava (täiskohaga töötava) spetsialistina omale palju vähem lubada kui Kanadas suvalist lihttööd tehes, mis isegi mingit haridust ei eelda. Kusjuures siin töötan senini ainult osalise koormusega (välja arvatud paar viimast nädalat, kus ajutiselt erinevaid kolleege olen asendanud ja iga päev tööl olnud). Õnneks tagab haridus mulle ka Eestis enam-vähem okei elu, aga ma ei imesta sugugi, et lihttöölised massiliselt välja rändavad - nende jaoks on elukvaliteedi vahe Soomes/Austraalias/Kanadas (või mujal) kodumaaga võrreldes... võrreldamatu.

    VastaKustuta
  4. 1080 ei olnud 2/3 sissetulekust ja lisaks oli tegemist tavalise lasteaiaga. Ma sain pisut vähem kui 1200 puhtalt kätte... Ja mu sissetulek oli õige pisut kõrgem keskmisest. Kaasa oma oli natu suurem ning mingi aeg ta oli ka ilma tööta... Õnneks oli üür väike, sest jagasime maja teise perega.
    Olen ka mõelnud autode suhtes, et odavam bensiin küll, aga vahemaad palju suuremad. Keskmiselt sõidab aastas rohkem läbi kui Eestis. Sisserändajana oleme ka leplikumad töö suhtes. Ka kõrgharidusega siinsed noored on valmis ükskõik mida vastu võtma, eriti praegusel ajal. Tunnen ise hulga noori, kes on hädas koha leidmisega. Ja siis minnakse Eetisse tööle, kel võimalus ;-) Peaasi, et mitte niisama istuda või kusagil nõusid pesta.
    Vanadekodud on ka ühest äärmusest teise. Kui raha on, siis ela nagu kuningakass, kui mitte, siis pead leppima sòimu ja voodisse kinnisidumisega, nagu mõnda aega tagasi ajakirjandus paljastas... Samas olen nõus, et pered, kus puudega lapsed, on kindlasti siin paremas olukorras.

    Ma ei ole ehk hea näide kogu asja suhtes, sest kuna olen panganduses, siis näen laias laastus ka elu mustemat poolt, kuidas ots-otsaga vaevu kokku tullakse, ning eks ka sellepärast, et Eestis kasvasin üles üsna kehvades tingimustes. Rahaga kiidelda ei olnud, kuid me saime hakkama, mis sest et vahel ikka kripeldas, miks näiteks saapad nõnda õnnetud teiste omade kõrval. Hea õpetus, kuidas elus ka vähese sissetulekuga toime tulla. Peaaegu koomiline, et paremal järjel naabripere mu emalt enne palgapäeva vahel laenu palus. Kasvasin üsna vähenõudlikkuks. Mu kaasa on üsna minu moodi, mis sest et temal kunagi rahaprobleemi polnud. Ja eks tänu sellele oleme siin lõppkokkuvõttes üsna hästi hakkama saanud, ka raskematel aegadel. Algusaastad polnud kuindlasti kerged, kuna sattusime siia majanduse madalperioodil. Hiljutigi pidime pisut ümber mõtlema tulusid-kulusid, kui kaasa taas kord töö kaotas. Õnneks ei löö sellised asjad jalgu alt, sest oleme valmis ka viletsamateks aegadeks. (Meie olukord lahenes ootamatult paremini, kui lootagi oskasime, mis tähendab seda, et saame oma lapsed ikka edasi õppima saata, ilma et neil õppelaene kaela tuleks, loodetavasti - kunagi ei tea, mis elu ette toob. Siin peab ju arvestama, et tasuta edasiõpet ei eksisteeri. Lapse ülikooli aastamaks on ligi 14 tuhat, pluss raamatute kulu. Elu lasteta oleks ju hulga 'soodsam' ja mureta, kuid kindlasti igavam.
    Olen Kanada elu juures pigem õppinud hindama siinset sõbralikkust, avatust ja inimlikkust, mitte nii palju seda, kui pungil mu rahakott on ;-)

    VastaKustuta
  5. Safariga teie blogis kommenteerida ei saa, kõik läheb kaduma. Proovin siis kolmandat korda sama juttu kirjutada.

    Pean kahjuks alustama oma esimest kommetaari sõnadega "Oh Bruuunokene palmi all". Rääkisime Nektarist maili teel. Nüüd leian siit poolanonüümse kommentaari, et oled mind "kiitnud". Ei jaga pileteid tasuta. Kuna tegemist on heategevusüritusega, mille piletitulust teotame läbi roki Läänemaa Puuetega Laste Vanemate Ühendust hipoteraapia korraldamisel, ning omast taskust maksame niigi peale, kuna ürituse eelarve päris suur ja toetajaid vähe. Probleem sellega oli ainult sinul. Probleemi lahendamiseks pakkusin, et võin sulle ise osta selle pileti omast raha eest, peaasi et üritusele saaksid. Jälle ei sobi. Pakkusin teile kõigile lähedasematele sõpradele paremat hinda. Olen halb inimene vist - paha paha. Sõida Volvoga mereäärde, lülita iPhone välja, mängi hangi ja siis sängi. Chill.

    Igatahes on see väga lahe blogi. Teengi nüüd siis oma esimese kommentaari, et kunagi lõpuks jõuda selle blogi TOP 1. Anust on saanud ajatu kirjanik. Blogi värvid on päris hernesed peale seedimist, kuid kogu blogi sisu taustal tuhmukisid ükskõik millised toonid, nii et vahet ju pole. Hea lugemine igal juhul. Probleem võib olla Illmaril, kes pidi värvipime olema ja temal on vast hallil taustal musta teksti lugemine keeruline. Igatahes kiidan. Luban kunagi kõik postitused läbi lugeda.

    Selle teema kohta midagi öelda polegi. Hästi tore rahajutt. Superstaari-Kustav oli videos hästi ilus :) Anu oleks nagu esimest korda vett näinud ja suurest eufooriast muudkui sisse - välja hüpanud. Siiras rõõm.

    Sprotid on head.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma püüan Illika jaoks värvipimedate versiooni välja töötada, et ta ei peaks seeditud herneste seast tähemärke kobama :)

      Kustuta
  6. nii hästi võrreldud, ainult numbritest jääks väheks!

    VastaKustuta
  7. Anonüümne26/3/15 21:47

    Olin paar päeva tagasi hästi tubli ja otsustasin hakata seda blogi algusest lugema. Nüüd siis lihtsalt pidin mainima, et sinu Mustamäe korteri rõdult nägi minu Mustamäe korteri rõdule (see ainuke 5kordne maja, mis sealt 9kordsete vahelt paistab.
    Tunnen end kohe õnnelikuma inimesena, et nii lahedas blogis võib mu vana kodu näha :)

    Üks imelik võõras lugeja :)

    VastaKustuta