23 november, 2017

Kui tihti te toidupoes käite?

Ma käisin üleeile poes ja tõin omaarust kõik vajalikud asjad, et järgmised paar päeva hakkama saada. Eile läksin jälle, sest mu lemmik-toorjuust oli otsas. Seda saab ühe teise keti poest. Ja kui juba nagunii seal olin, võtsin mõned muud asjad ka lisaks ning saigi jälle kott peaaegu täis. Juustud olid tänu kampaaniale poole odavamad ja juust hakkas meil nagunii vaikselt otsa saama, külmutatud maasikaid võtsin, et smuuti sisse panna, siis veel hernekaunu, neid, mis värskesse salatisse käivad ning ühe piima. Piima ostame kolmeliitrise kanistriga, see on kõige tavalisem siin. Säilib oma paar nädalat ja selle ajaga saab otsa küll.

Õhtul hakkas Matt kurtma, et tahaks midagi head, aga mitte midagi ei ole! Miks sa midagi head ei toonud? Meil on kodus krõpse, tortillasid, kreekereid, popkorni, kommi, küpsist, nelja erinevat sorti pähkleid, kahte erinevat sorti jäätist, igasuguseid värskeid puuvilju, aga midagi head ei ole!!!

See on tegelikult igikestev probleem. Matt'il on kombeks külmkapi uks lahti teha, pool tundi selle sisu takseerida ja kurta, et midagi head ei ole. Iga jumala kord küsin, et mida võiks tuua? Tema ei tea! No midagi head! Lähen mina siis poodi ja vaatan täpselt sama nõutu näoga ringi nagu Matt kodus külmkappi takseerib. Ei ole midagi head! Keegi ei tea, mis see hea olema peaks, aga kõik tunnevad puudust!

Suvel oli Matt kaks kuud teises linnas töölähetuses ja sai vahelduseks ise poes käia. Need korrad, mil ma talle sinna külla sattusin, oli kohe põnev uurida, mida ta siis ostnud oli? Täpselt samad asjad, mis meil koduski! Pluss mingid üübermagusad kaneelipadjakesed, mis pakendil olevate kirjade kohaselt hommikusöögiks liigitusid ja mida ta lõpuks ise ei söönudki. Rase Anu pistis tee kõrvale nahka. Terve karbitäie korraga. Kogemata.

Eile ta siis lõpuks ikkagi mõtles välja, et tahaks üht kindlat saia, mida saab kindlast poest, mitte sellest, kus ma üleeile käisin ega ka sellest, kus eile käisin. Nii et täna lähen jälle poodi!

Tavaliselt ma ikka päris iga päev ei käi, pigem igal kolmandal päeval või nii. Kauem ei vea küll kuidagi välja. Seejuures on mul kõik kuivained ja seemned-pähklid alati kodus olemas, nii et nälga ju tegelikult ei sureks. Mulle meeldib küpsetada ja jube tüütu oleks iga kord mingi pisiasja pärast nagu tuhksuhkur või mandlilaastud eraldi poodi minna. Jahu ostan näiteks kümnekilose pakiga (siin on kümne- ja ühekilone peaaegu sama hinnaga ning kümme kilo kulub meil kuskil poole aastaga ära).


Iga mõne päeva tagant peab varusid täiendama sellepärast, et meile mõlemale meeldivad värsked asjad. Näiteks mina ei söö selliseid banaane, mis on päris küpsed. Kui juba liiga kollaseks läheb, jumal hoidku selle eest kui mõni pruun täpp peale tuleb, liigitub banaan kohe kanatoiduks. Minu jaoks liiga läila. No ja näidake mulle banaani, mis nädal aega pooltoorena püsiks!

Salat närtsib samuti mõne päevaga ära. Aegajalt ostan neid salatisegusid, mis on plastkarbis, aga seal on tihtipeale mõni ligane leht sees ja see on jube rõve! Karbi omad säilivad muidu kauem kui värske salat (ma ei taha mõeldagi, millega neid selle nimel töödeldakse).

Liha peab samuti ainult mõned päevad külmikus vastu. Külmutatud asjad meile ei meeldi, nii et varuks ei saa eriti midagi osta. Ja meile kummalegi ei meeldi toitu soojendada, igaks õhtuks on uus söök. Lõunaks sobib küll eelmise päeva toit (kui on selline asi, mida annab edukalt üles soojendada, näiteks wok ei jää soojendatult üldse hea).

Ja kõige olulisem on see, et kunagi ei tea kui palju sööki kulub! Mõnikord tulevad külalised, mõnikord lähme ise külla, vahel käime väljas söömas, aeg-ajalt on Matt õhtul valves ja ei jõua enne südaööd koju. Kui Matt'i kodus ei ole, ma tavaliselt ei kokka, sest mina lihast eriti ei hooli. Teen lihtsalt mingi võileiva ja nats salatit kõrvale, ongi olemas. 

Kui ma ainult korra nädalas poes käiks, oleks pidevalt mingi asi otsas ja ühtteist peaks lõpuks ära viskama, sest ei leidnud kasutust. Aga praegu ei lähe meil mitte midagi prügisse. Liiga küpsed banaanid ja pehmevõitu suvikõrvitsa saavad kanad endale.

Kui tihti teie poes käite?

17 kommentaari:

  1. Mina olin enne jube uhke, et suutsime nädalas teha ühe suurema poeskäigu ja siis korra veel puuvilja-piima ostmas käia kui need otsa said. Nüüd aga läksin tööle ja kipub nii olema, et seda suuremat poeskäiku pole ammu näinud ja pigem käin nüüd poes üle päeva. Aga samas kulub raha millegipärast vähem ja minema pole ma enam ammu mingit toitu visanud, st kõik kulub ära. Et võta siis kinni eksole. :D

    VastaKustuta
  2. Ma olen banaanide kohapealt täpselt samasugune! Ise pole töö tõttu aega ega tahtmist rohkem poes käia kui nädalavahetusel, seega hoian banaane külmikus. Koor muudab küll värvi, kuid ENAMASTI jääb sisu ikka õigeks. Kui enam toorelt ei taha süüa, teen banaanipannkookideks

    VastaKustuta
  3. Anonüümne23/11/17 21:37

    Kord nädalas Superstore, iga neljas nädal Bulk Barn. See on väga ameerikalik ostlemine suurtes kogustes costcost kõik sahvrid ja sügavkülmikud täis osta. Mõtlesin, et ehk peaks ka pigem harvem poes käima. Lõppkokkuvõtteks kulub mul kuus 1100CAD toidu peale. Nüüd mõtlen, et odavam oleks iga päev või üle päeva poes käia. No nii Eesti-moodi! Midagi peab teisiti tegema igatahes. Toidu eelarvega on mul juba aastaid peavalu olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma käin ka aegajalt Costcos, aga peamine probleem ongi see, et sealsed kogused on nii suured, et neid ei tarbi lihtsalt ära.

      Aga proovi tihedamini shopata ja vaata, mis eelarvega juhtub :)

      Kustuta
  4. Põhimõtteliselt iga päev, aga mu kodutee viib poest mööda niikuinii ja siis polegi mõtet suurt külmkappi osta.
    Enamasti pahaks midagi ei jõua minna.

    Aga "midagi head" - Matt on valel teel. "Midagi head" on hoopis vanamoodne turult ostetud suitsusink, mida ma söön vahel endagi eest salaja - lõikan pisikesi tükke ja söön. Kui väga viitsin, siis panen täisterasaia peale, kui ei viitsi, söön niisama. See ongi "midagi head".
    Või siis kirsstomatid, need lähevad ka ise suhu.
    Või Maiasmoka "Mandel mokatrühvlis", aga see on nii hullult hea, et ma julgen seda ainult kord kolme kuu tagant üldse osta. https://ecoop.ee/et/toode/1383005-maiasmokk-mandel-mocca-truhvlis-100g/

    Aga sink, maasuitsusink, seda peaks teil ju ka saada olema. Noh.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellist ehedat maasuitsusinki nagu Eestis müüakse, siin üldse ei olegi. Eestis on isegi pakendatud sink parem kui siin. Siinsed singid on kõik natuke magusad. Ja suitsuvorsti näiteks ka pole. Need, mis sinnapoole üritavad püüelda, on ikka suht mannetud. Lihasnäkkidest on meil vahel mingeid väikseid vürtsiseid vorstikesi, mis Matt'ile meeldivad. Ja oliive sööb ta tihti, aga need peavad olema lahtiselt ostetud ja ühest kindlasti poest jälle, purgi omad ei sobi, polevat piisavalt värsked.

      Magusasõber ta tegelikult eriti ei ole, pigem lähebki mingi hea värske sai soolase võiga.

      Kustuta
    2. iiissannd, sinki polegi!
      Aga suitsukala?
      Oh...
      A mis teil muidu internetiühenduse kiirus on, nii üles kui alla?
      :P

      Kustuta
    3. Suitsukala valik on samuti oluliselt väiksem, suitsulõhe on põhiline, teisi on vähem saada.

      Interneti kiirust ma küll ei tea, hahaa :) Ma eeldan, et on korralik, Matt teeb ju oma IT tööd kodust ja laeb igasugu peeneid asju nii alla kui üles.

      Kustuta
  5. Minule meeldiks käia 1-2x nädalas, aga elukaaslane kipub rohkem käima. Mingi aeg olid söögiplaanid kenasti paigas ja kõik klappis, aga nüüd ei tea suurem osa ajast mida süüa teha ja tundub, et külmkapp kogu aeg tühi.

    Kunagi sõin ka neid salateid, mis pakendatud, aga nii pea, kui leidsin ealt ühe vastiku libeda lehe, see salat ei sobinud mulle ja hakkas vastu.

    Banaanid olgu rohkem rohelised kui pehme ja liiga lääged.

    VastaKustuta
  6. Pane külmkappi silt "midagi head" ja sinna alla mingi suvaline asi, mida ta üldjoontes armastab ja asi lahendatud.

    VastaKustuta
  7. Anonüümne24/11/17 15:52

    Ikka ostan seda "midagi head" kappi, peale mitut kooselu aastat ikka tunned ja tead mis see "hea asi" on.

    VastaKustuta
  8. Anonüümne24/11/17 18:02

    Me eelistame võimalikult harva toidupoes käia, sest "ainult" piima järgi minek võib ikka lõppeda selliselt, et lõpuks on terve toidukorv manti täis.

    Uus-Meremaal elades oli poes harvemini käimine lihtsam, sest meil endal seal olles autot ja ei taha ju iga päev kelleltki laenata. Ja sattuski nii, et kord kahe nädala jooksul tegime nimekirja järgi ühe suurema ostutuuri, külmik/sügavkülmik liha täis ja muu kraam, mis nii kaua vastu püsib ning siis üks või kaks korda käisime poes, et piima vm kiiresti otsasaavat asendada ja mida pole väga tüütu ka seljakotis koju vedada.

    USAs proovime ka nüüd sama teha. Üks põhjus on ka see, et meile kummalegi väga ei meeldi poes käia ning kui ma püsivalt USAsse elama kolin ja meil lõpuks oma kodu on, siis ma oleksin vist see hamstrimoodi koguja, et kõik mis võimalik ostan suurtes kogustes ette ning kõik mis võimalik, on sügavkülmas oma korda ootamas.

    Aga banaanide osas: Mmssi banaanikobara varreosa ümber toidukile, see pikendab küpsemise aega (ja vaata, et banaanid ei oleks õunte vm kõrval, mis kiirendab) ja kui muidu on küpse banaan liiga läila, siis kas smuutide sisse ka ei sobi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui liiga läila veel ei ole, siis smuuti sisse sobib ja banana bread'i teen ka sellistest küpsematest banaanidest. Aga kuna ma nagunii suht tihti poes käin, ei pea õnneks vanemate banaanide pärast suurt muretsema ka, sest kanadele maitsevad need kohe eriti hästi, nii et mis iganes vähegi üle jääb, läheb rõõmuga neile.

      Kustuta
  9. Anonüümne24/11/17 18:31

    Pange omale aeda suitsuahi :-D
    Mari

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda oleme me isegi põgusalt arutanud, aga kuna mina söön liha ja kala nii väiksestes kogustes, siis peame ilmselt ootama, kuniks pere kasvab ja sööjaid rohkem on. Ise tegemisega on päris palju tööd ju ka, niisama laialijagamiseks ei viitsi hästi mässata.

      Kustuta
  10. Meie üritame teha korra nädalas ühe suurema poeskäigu ning enamasti tuleb korra või kaks veel käia ning nt leiba või kurki juurde osta.
    Nädala esimeses pooles teeme korralikke õhtusööke ja mees võtab tööle kodust toodu kaasa. Reedeseks õhtusöögiks on enamasti "nädala ringvaade" sellest, mis külimus on ning nädalavahetusel otsustame jooksvalt mille järgi isu on. Seega oleme üritanud teha nii, et esimese 4 päeva toidud mõtleme läbi ja ostame pühapäeval ära ning 3 päeva siis vaatame loomingulisemalt.
    Ja kui ei viitsi poodi minna siis mingid varud on kodus alati olemas. Sügavkülmas saia, mingit lihakraami, pakk pelmeene, kappides kuivaineid, juurviljad ja marineeritud kurgid ning moosid veel lisaks.
    Aga see "midagi head" on vist klassika igas peres. Poest ei oska selle tahtmise puhul suurt midagi tuua. Maiustuse kapis siiski tavaliselt on mingit šokolaadi või küpsiseid. Külmikus sinihallitusjuustu. Pähklitega M&M`s kommid saavad meil kiirelt otsa ja pistaatsiapähklid samuti.

    VastaKustuta
  11. Ma tellin kogu toidukraami netist 😊 Keskmiselt teen tellimuse 2 X nädalas, sest külmkapp on tilluke. Nii mõnus kui ei pea oma aega raiskama seal Prisma või Selveri sabas seistes.

    VastaKustuta