28 juuni, 2016

Inspektor kukeke

Meil on nüüd ainult viis kana, sest minu kõige suurem lemmik Delores osutus kukeks. Nii pisikestena kui me nad võtsime, on keeruline sugusid kindlaks teha, seega 100%-list garantiid ei anta, aga nüüd, kus nad juba peaaegu kuu aega vanad on, pole enam kahtlust. Delores on kukk, mis kukk.

Kuna kuked pole linnades lubatud, ütles Matt, et paneb ta pildi Nanaimo kanagruppi üles ja annab tasuta ära. Küllap keegi võtab oma farmi ja teeb hiljem supiks. Vaene väike Delores…

Hea uudis on see, et ülejäänud viis pidavat kindlalt kanad olema. Ma vist ei elaks üle kui me peaks veel mõne patta ohverdama. Delores on see täppidega must:


Tibud kasvavad metsiku kiirusega. Igal hommikul on selline tunne nagu oleks keegi uued kanad kuuti pannud! Hetkel näevad nad veidi rääbakad välja, sest udusuled vahetuvad õigete vastu, aga varsti peaks kõigil uus kasukas seljas olema ja siis saab lõpuks ometi ka soojenduslambi ära võtta, mida senini vähemalt ööseks oleme sisse lülitanud.

Täna avastasime, et kui küljeluugid lahti teha, tulevad tibud vaatama, mis õues toimub. Siiani on nad ukseavasid pigem kartnud, oma kodu tundus vist kindlam kui tundmatu aed. Kotkaid ja vareseid ei paistnud kuuma ilma tõttu liikvel olevat, seega lasime tibudel ise otsustada, kas tahavad välja tulla või mitte. Tahtsid! Ja oi mis tore oli kambakesi päikese käes siblida!

Kanad on ikka selline atraktsioon, et anna olla. Esimesed paar tundi mis nad kõik õues olid, istusin täiesti lummatult kõrval ja lihtsalt vaatasin, mida nad teevad. Üks leidis ilma kõrvalise abita vihmaussi ja mingil hetkel avastas keegi, et kanamajal on trepp ning kõndis ebalevalt üles, paar truud jüngrit kannul. Edasi nii libedalt ei läinud, sest kohe pärast kojujõudmist unustasid ära, kuidas nad sinna saanud olid ja ülejäänud kolm, kes õue jäid, ei mõistnud jällegi, et kuhu sõbrad äkitelt kadusid?!

Kui mingi arusaamatus tekib või hirm on, hakkavad nad tavapärase tsiip-tsiip asemel kõva häälega piiksuma. Karjusid siis kolm tükki kuudis ja kolm kuudi all. Mõnda aega lootsin, et mõtlevad ise välja, kuidas kokku saada, aga lõpuks vedasin end püsti ja läksin appi. See on hästi armas, et nad kogu aeg kambakesi koos on ja üksteisest palju eemale ei lähe. Ju see aitab looduses ellu jääda.


Nädalavahetus oli seekord kohe eriti külalisterohke, sest olime välja kuulutanud jaanipäeva-soolaleiva-sünnipäeva ning majutasime muuhulgas 13 külalist niimoodi magama, et silm ka ei pilkunud. Ma näiteks ei teadnud, et meil nii palju patjugi on, kõigest muust rääkimata! Targemaks sain ka selle osas, et kui külmkapi kõrgeimale riiulile kaks resti mune panna, külmuvad pealmised ära. Olete kunagi külmunud muna näinud?


Nüüd hakkab ka aed vaikselt valmis saama ja ma ei jõua ära oodata, et see mullaste küünealuste aeg lõpuks ometi otsa saaks. Need kohad, kus pidi idee poolest peenar asuma, oli heinamaa. Seal, kus pidi teerada olema, oli samuti heinamaa.

Aia planeerimine on väga huvitav, eriti kui niimoodi nullist teha. Põõsaistikud näevad ju alguses jube nirud välja, tuleb suurem uurimustöö teha, et mis kui laiaks ja kõrgeks kasvab. Praegu paneks nad hea meelega tihedalt üksteise kõrvale, aga ei saa, sest muidu ei mahuks tulevikus selles võpsikus kõndima.

Ja eriti uhke olen selle üle, et mul on päris oma herned! Maaelu rõõmud!

13 kommentaari:

  1. See on natukene kurb, et kuked pole lubatud... kanadel oleks ka lõbusam, kui üks tiivaripsutaja juures.

    VastaKustuta
  2. Lihtsalt üks väike lõbus keeleline vahemärkus - lindudel ikka sulestik ja loomadel siis kasukad :). Kanamaja on tõeliselt uhke ja Deloresest väga kahju, kindlasti oleks temast uhke kirju kukk kasvanud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tean, aga kasukas kõlas soojemana :)

      Kustuta
  3. Miks kuked ei ole lubatud? Kirevad palju?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kanadas on naabrite heaolu väga oluline, kellegi lemmikud ei tohi neid segada. Eestis on tavaline, et koerad elavad õues, hauguvad ja hüppavad aia najale üles kui võõrad mööda lähevad, aga Kanadas pole ma midagi sellist kordagi näinud. Isegi suured koerad veedavad enamiku aega toas, et naabreid ei häiriks ja nad on kõik super sõbralikud ja hauguvad üliharva. Ma siiamaani pole sellega ära harjunud :) Loomapidamisele on üleüldse nii palju reegleid, et tõenäoliselt just seetõttu ei ole siin ka üldse hulkuvaid loomi (varjupaigad on tegelikult olemas, aga tänaval pole ma kordagi näinud). Loomapidamise kultuur on siin ülimalt vastutustundlik.

      Kuked on suhteliselt lärmakad ja neid on kaugele kuulda. Kanadas on jällegi majad tavaliselt üksteisele väga lähedal, enamasti lausa külg-külje kõrval, nii et seda ühte kukke oleks kohe eriti paljude naabrite alal kuulda. Teine põhjus on see, et kukke ei ole munade saamiseks vaja ja ainult kuue kana karjatamiseks (sest ainult kuus on lubatud) samuti mitte. Mis ta siis ikka niisama kireb.

      Kustuta
  4. Anonüümne28/6/16 21:24

    See jänesepilt on väga lahe :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma just pidin ütlema, et: Leia pildilt jänes :)

      Kustuta
    2. Terves linnas on tohutult palju jäneseid! See, kes seal poes ringi lippas, oli veel eriti julge, teda üldse ei häirinud, et me nii lähedale läksime. Need, kes meil aias külas käivad, jooksevad ikka minema kui liiga lähedale sattuda. Hullult kiirelt kalpsavad kusjuures!

      Kustuta
  5. Eriti ilus kleit!! Nii hea näed välja :)

    VastaKustuta
  6. Muide viimases Maakodus ning Kodukirjas koos Aiaga on ka kanade pidamisest ja toredad kanamajad ja puha. Kui saad kuskilt need kätte...?

    VastaKustuta
  7. Lase aga munal üles sulada ja saad jälle kasutada, kuigi munakollane jääb natuke imelik. Seda enda kogemusest :) Munavalgeid võib aga edukalt eraldi külmutada ning hiljem näiteks vahustada.
    Torontos olen ainult ühte koera hulkumas näinud seal, kus elan. Seda mitu korda järjest. Alguses ehmatas küll ära, sest ei tea ju, kas on sõbralik või mitte, lapsed olid ka alles väikesed. Pääses ühest aiast pidevalt välja. Praeguseks on kutsa muidugi ammu manalateel.
    Torontos ei tohi kahjuks kanasid pidada. Internetis on juba paar aastat tagasi alustatud allkirjade kogumist palvekirjale, aga siiani ole sellele vaid pisut üle 3000 tuhande torontolase alla kirjutanud, vaja on 5000 allkirja. Päris mitmetel on siiski kanad õues, õnneks keegi ei käi seda just kontrollimas. Ainult kui naabrid kaebavad, siis tullakse kohale. Mingi võimalus on ka rentida kanu, talvekuudeks viiakse nad farmi sooja. Nii et rõõmustage, et olete seal, kus kanadele elamispind lubatud! Head kanadepidamist Kanadas!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib-olla ei lubata sellepärast, et Torontos on päris talv? Kanadele peaks siis täitsa korraliku soojustusega maja ehitama ja radikad sisse panema. Siinkandis ju miinuskraade praktiliselt ei tulegi, enamasti saavad täiskasvanud kanad isegi ilma igasuguse soojustuseta hakkama. Aga jah, kanad on toredad!

      Kustuta