21 detsember, 2017

Valged jõulud. Jälle.

Esimesed siinsed aastad käisid kuidagi "õpiku järgi" - talvel sadas vihma ja kui eriti õnneks läks, tuli paariks päevaks ka väike lumekiht maha. Sel juhul jäi elu seisma, koolid pandi kinni, katastroofiolukord. Siin on vihmamets, inimesed ei ole lumega harjunud.

Eelmisel aastal oli täiesti hull, lumi tuli... ja jäi. Pea kaheks kuuks! Vahepeal sadas isegi juurde. Jube tüütu oli, keegi ju lumes sõita ei oska, linnal pole piisavalt sahkasid, et kõik tänavad puhtaks teha ja lumelabidad müüdi esimese päevaga läbi. Enne seda oli siin taolist lumehullust nähtud pea 20 aastat tagasi.

See talv on kuidagi eriti mõnus olnud. Paar nädalat sadas vihma ja sealt edasi paistis ainult päike. Ma olen kogu aeg ainult kampsunis käinud, pole jopet selga saanudki, mis siis, et detsember on. Kuni ükspäev ärkasin hommikul üles ja mida ma näen...


Ei. Või. Olla.

Siin ei pidanud ju lund sadama?!

Vähemalt on meil nüüd labidas. Otsisin siis selle välja ja veetsin kaks tundi lund rookides, et kanaaiani pääseks ja et autoga välja saaks ja... Õnneks olin just eelmisel päeval toidupoes ära käinud ega pidanud kuhugi sõitma. Matt'il oli ka puhtjuhuslikult vaba päev.

Kanad olid täiesti šokis. Istusid kuudis, välja ei tulnud. Söök ja jook on õues, aga kedagi ei huvita. Liiga hirmus! Täiesti meelest läinud, et eelmine talv mitu kuud selle valge olluse peal jalutasid! Aju on pisike, teate küll. Pühkisin neil trepi puhtaks, et võib-olla on siis julgem tulla. Aga ei olnud keegi nii vapper.

Täna juba teine lumine päev ja kanad endiselt kuudis peidus. Õues jälgi polnud, järelikult ei läinud kõht tühjaks. Mul hakkas juba natuke üle viskama, sest te ei kujuta ette kui palju üks kana situb! Ja kui nad kõik kaks päeva järjest ainult kuudis istuvad, siis...

Tõin reha, lükkasin prouad välja.

Paanika!

Lumi on nii õudne ju!

Aga kõhud olid vist ikka natuke tühjad ja kuna kuuti tagasi ei lubatud, mindi sööma. Pöörasin ringi, viisin reha kuuri... ja mida ma näen - õues pole mitte ühtegi kana! Kõik kuudis tagasi!

9 kommentaari:

  1. Nii, nagu oli suveluuletus, nii tuleb seekord sobilikult talveluuletus - mõne päeva tagune. Ärkasin samuti valgesse maailma, kuid päevapeale hakkas sadama - vihma, ning kogu ilu hajus.

    VIIMAKS TALI

    öösel kõik on saanud valgeks
    kadunud on viimne hali
    sajab veelgi, üpris kange
    viimaks taevast tulnud tali

    kuuskedel on lumest kuued
    väärikalt nad seisvad reas
    igal kivil, postil uued
    pehmest lumest mütsid peas

    tasa langeb lumehelbeid
    komistades alla puust
    ärksalt raputamas kergeid
    sulgesid on tihas-tuust

    vaatab ringi, hüüab tsäkk
    kõht on tühi – eks sa tea
    näe – seal aknal pekikäkk
    varsti tihas pidu peab

    lumi langeb tasa, tasa
    katab peki, katab linna
    tihas säutsub, aga sina
    võid nüüd kelgutama minna

    VastaKustuta
  2. Anonüümne21/12/17 09:43

    Igavaks on läinud see blogi...

    VastaKustuta
  3. Anonüümne21/12/17 10:50

    Minu arust väga lahe blogi. Kuna ma olen just rase olnud ja praegu neljakuuse tütre ema, siis need rasedajutud on lahedad.

    Ja kanad on ikka väga ägedad:)

    VastaKustuta
  4. Meil on siin täpselt vastupidi... ootame pikisilmi lund, aga tuleb ainult vihma ja kõik uputab juba. Väga vahva postitus!

    VastaKustuta
  5. Anonüümne21/12/17 11:34

    Võtaks hea meelega selle lume vastu! Colorado suusakuurordid kannatavad lumepuuduse käes. Breckenridge'st mis on vist USA nr 2 külastatuim suusakuurort on avatud ainult 13%. Isegi mina pole selle üle eriti õnnelik, tahaks ju rohkem suusatada :D Kuigi nüüd homme peaks viimaks hakkama normaalsemalt lund sadama. Ei jõua ära oodata!

    VastaKustuta
  6. Hahha, sain kõhutäie naerda! :D Tuttav tunne ainult et mina ajasin neid lollusest -10ga õue ja ei saanud aru, miks nad minna ei taha :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. -10 pidavat kanadele olema piir (ma oleks ise arvanud, et nad nii külma ilma ikka ei talu). Aga kuut peab olema ilma soojenduseta, siis neil kehad kohanevad. Meil oli terve eelmine talv temperatuur +3 ja -3 vahel ja öösiti kuni -9. Kanadel polnud häda midagi, ma ise muretsesin küll. Väljas käisid kogu aeg, aastaringselt käivad. Õues ei jõua veel õieti valgekski minna kui kõik on õues, kuuti lähevad ainult munemiseks. Sellepärast oligi üllatav, et kaks päeva üldse välja ei tulnud, sest lumi oli maas. Täna, kolmandal päeval, andsid alla ja on jälle kõik õues. Kõht läks vist tühjaks lõpuks :)

      Kustuta
  7. Nii ilus ja lumine!!! Mina vaatan igal hommikul õue lootuses midagi sarnast näha, aga ei.
    Lükkasid oma prouad õue! :))) Vaesekestel tõesti lumepaanika!

    VastaKustuta